szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újabb, érdekes jelenség ütötte fel a fejét azok közt, akik átestek a koronavírus okozta betegségen. Covid-körmöknek hívják.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Bár a többség igyekszik óvni magát, előfordulhat, hogy az egyén mégis megfertőződik a koronavírussal és még a betegség elmúltával is különböző tüneteket produkál. Tim Spector brit epidemiológus (vagyis a járványos megbetegedésekkel foglalkozó szakember) úgy véli, hogy a körmön megjelenő apró vonalak, másnéven a Beau-vonalak is árulkodó jelei lehetnek egy korábbi (valószínűleg tünetmentes) fertőzöttségnek.

A szakértő a Twitteren osztotta meg gondolatait, ahol egy képet is mutatott olyan körmökről, amiken jól kivehetők a halvány vonalak. Spector szerint ezek egy olyan emberé, aki korábban koronavírus-fertőzött volt.

Legnagyobb meglepetésére többen is küldtek neki olyan fényképeket, melyeken hasonló elváltozást lehetett megfigyelni a körmök alatt. Ők azt állítják, szintén fertőzöttek voltak korábban.

A "Covid-körmök" témájában az ismeretterjesztéssel foglalkozó IFL Science is írt egy hosszabb cikket, de hangsúlyozva, hogy a jelenséget érdemes kellő óvatossággal kezelni – a járvány elleni védekezéssel foglalkozó szervek listáján egyelőre ugyanis nem szerepel ilyen tünet. A kialakulása ettől persze lehetséges, de a körmön jelentkező elváltozások köztudottan másfajta betegségeket is jelezhetnek.

Azt egyébként maga Spector sem jelenti ki egyértelműen, hogy a körmön megjelenő vonalak biztosan koronavírus-fertőzéshez köthetők. Ráadásul az sem egységes, hogy mindegyik körmön vagy egyes ujjakon jönnek elő vonalak: az eredeti posztnál megjelent hozzászólások közt egy olyan is volt, melyben arról írtak, hogy a páciens

a lábujjain figyelt meg hasonlókat.

A kutatók abban ugyanakkor egyetértenek, hogy a Beau-vonalak összességben nem tartós elváltozások, és idővel – a köröm lenövésével – eltűnnek. Célzott kezelés tehát nem szükséges.

Találtak egy új, bizarr tünetet a lábon, ami koronavírus-fertőzésre utalhat

Spanyol kutatók szerint érdemes lehet a lábat is megvizsgálni, amikor a koronavírus-fertőzés tünetei után kutatnak az orvosok.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!