szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A chipgyártó Intel kísérleti laboratóriuma egy új eljárást mutatott be, ami a korábbiaknál is sokkal hihetőbbé teszi a számítógépes játékok világát.

Kevesek által ismert, de az Intel nem csak chipgyártással foglalkozik, hiszen saját kutatólaboratóriumában más eljárásokat is vizsgálnak. A csapat nemrég a számítógépes játékok témájában mélyült el jobban, de olyannyira, hogy elő is álltak egy érdekes fejlesztéssel: elkészítettek egy mesterséges intelligenciát, ami a játék rajzolt képkockáit a fotorealisztikussághoz közel álló élménnyé alakítja.

A fejlesztés eredményét a Gizmodo ismertette, benne egy igen hangsúlyos videóval. Ezen a népszerű Grand Theft Auto (GTA) ötödik részéből láthatók képsorok, amint két autós versenyez egymással. A felvétel első pillanataiban még a játékmotor által megjelenített képet mutatják, majd ugyanazt, de az Intel által átalakított verzióban.

Mintha egy igazi fedélzeti kamera rögzítette volna az eseményeket:

A fejlesztést a való világból származó felvételekkel trenírozták, így vált képessé arra, hogy a mesterséges (vagyis a játékon belüli) képelemeket a fejlettebb/látványosabb változatra cserélje. A technika ráadásul a színezésen is variál egy keveset, a még tökéletesebb élmény érdekében. Már csak azt kellene tudni, hogy az Intel pontosan milyen számítási kapacitáshoz köti a megjelenést, mert ilyen látványhoz aligha lehet elegendő egy erős PC. Egyelőre egyébként az sem derült ki, hogy a technológia valós időben, vagyis az éppen zajló játék képét alakítja át, vagy egy előre rögzített képpel dolgozik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!