szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A SpaceX már benyújtotta a hatóságnak a kérelmet, amivel engedélyeztetnék a 90 percig tartó tesztet.

Hosszú hónapok eredménytelensége után alig egy héttel ezelőtt, ötödik nekifutásra végre sikerült a SpaceX tesztje: a Starship űrhajó SN-15 kódszámú prototípusa gond nélkül landolt a kijelölt célzónában. Az élet azonban nem állt meg a cégnél, a vállalat már a következő teszten dolgozik.

A SpaceX az amerikai Szövetségi Távközlési Bizottságnak (Federal Communications Commission) nyújtotta be azt a kérelmét, amelyben leírja, milyen próbarepülést tervez a következő időszakra. Ezek szerint a texasi indítóállomásról startoltatnák el a prototípust. Három perccel a felszállás után a gyorsító fokozat leválik, majd a parttól mintegy 32 kilométerre a Mexikói-öbölbe csapódik.

[Előrébb hozta a Mars-város terveit Elon Musk, 10 éven belül megkezdődhet az építkezés]

A Starship ezután átrepülne a Florida-szoros felett, pályára állna, majd Hawaii-n található Kauai szigetétől mintegy 100 kilométerre megpróbálna landolni. Ha minden a tervek szerint halad, az egész művelet 90 percet vesz majd igénybe.

A legnagyobb kérdés ezúttal is az, hogy sikerül-e a landolás. Korábban ugyanis négy alkalommal is felrobbant a Starship egy-egy prototípusa a leszálláskor, így csak remélni lehet, hogy az ötödik repülés után ezzel már nem lesz gond.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!