szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A SpaceX milliárdos ügyvivője nem akar tovább várni, pár éven belül letenné a vörös bolygó első városának alapkövét.

Elon Musk, a SpaceX- és Tesla-cégek főnöke egy korábbi nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy néhány évtizeden belül megvalósulhat az az elképzelés, hogy város jöjjön létre a Marson. A milliárdos nemrég azonban módosított a terveken, és a korábbi határidőt sokkal előrébb hozta:

Musk most már azt szeretné, ha az építkezés még ebben az évtizedben megkezdődne a vörös bolygón.

Időközben az ABIBOO építészcsoport bejelentette egy Nüwa nevű Mars-város terveit, amely egy hatalmas, egymásba kapcsolódó telep. Amit a megfelelő fejlesztések után akár bővíteni is lehetne, hogy újabb kutatólaborok jöjjenek létre a planéta felszínén. A marsi város természetesen szállással is rendelkezne, hogy az űrhajósoknak legyen hol lakniuk.

Az elképzelés bizonyára nincs ínyére Elon Musknak, a milliárdos ugyanis elsőként szeretné elérni a Marsot, és letenni egy majdani város alapkövét. Az elképzelést azonban nagyban nehezíti, hogy a SpaceX által erre a célra tervezett Starship űrhajóval továbbra is az alapvető kísérleteket (a felszállást és a biztonságos landolást) próbálják elvégezni.

A munka gyorsításának a hírek szerint két oka lehet. Az egyik, hogy az építkezés első, lehetséges dátuma (a legtöbb esetben a 2050-es évekre becsülik az első Mars-városok létrejöttét) egyszerűen túl későn van, és attól tartanak, hogy a most 49 éves Musk már nem fogja megélni. A másik magyarázat pedig az, hogy a SpaceX ügyvivője egyszerűen nem szeretné, hogy egy másik cég elvegye tőle a győzelmet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!