szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az égi jelenség magyar idő szerint 12:04-kor kezdődik, és Budapestről nagyjából másfél órán keresztül látszik majd. Házi megoldásokkal nem szabad próbálkozni.

Május végén terjedt el a hír, hogy gyűrűs napfogyatkozás lesz Magyarországon. A jelenség napja ma, vagyis csütörtökön van: itteni idő szerint 12 óra 4 perctől lehet megfigyelni, és egészen 13 óra 27 percig tart. A napfogyatkozás Budapestről mintegy másfél órán keresztül látszik majd – olvasható a Svábhegyi Csillagvizsgáló bejegyzésében.

A csillagászok azt írják, hogy a gyűrűs napfogyatkozást teljes pompájában csak Kanadából, Grönlandról és Szibériából lehet megfigyelni, Magyarországról részlegesen lesz látható: a Hold a Nap átmérőjéből mindössze 8 százalékot fog „kirágcsálni” Budapesten.

A jelenséget speciális távcsővel érdemes követnie annak, aki kíváncsi rá, „mert azzal érdekes, és szép jelenségnek lehetünk tanúi”, ugyanis a Hold peremét nagyobb nagyításon enyhén csipkézettnek lehet látni.

A csillagászok hangsúlyozták, hogy a jelenség megfigyelésére csak szaküzletekben napmegfigyelésre alkalmazható eszközök használhatóak. A házi megoldások látáskárosodást okozhatnak.

A jelenséget élő videóban itt követheti:

A gyűrűs napfogyatkozás nem összekeverendő a teljes napfogyatkozással. Utóbbi az a jelenség, amikor a Hold teljes egészében eltakarja a napkorongot. Előbbi, a gyűrűs esetében a Hold látható átmérője kisebb, mint a Napé, így a totalitás közben (vagyis amikor a Hold pont a Nap előtt van) a Nap egy gyűrűnek látszik. Ezeken kívül úgynevezett hibrid napfogyatkozás is létezik. Ekkor a fogyatkozás egy része gyűrűsnek néz ki a Föld egy adott részéről, a másik része pedig teljesnek. A jelenség oka, hogy a távolság változásával a Hold látható átmérője erőteljesebben változik, mint a Napé. A hibrid napfogyatkozás kifejezetten ritka jelenség.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!