Kiderítették a tudósok, mivel táplálkoztak a Föld első állatai

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem tudósai által szerdán publikált kutatás arra a megállapításra jutott, hogy a mintegy 600–540 millió évvel ezelőtt élt Ediacara biota csoporthoz tartozó nagy, lágytestű állatok az óceán fenekéről származó baktériumokat és algákat ettek.

  • MTI MTI
Kiderítették a tudósok, mivel táplálkoztak a Föld első állatai

A Földet legkorábban benépesítő állatok algákkal és baktériumokkal táplálkoztak ausztrál kutatók tanulmánya szerint. A tudósok fosszíliák elemzésével bukkantak rá az ősi állatok táplálékának molekuláris maradványaira. A tanulmány megállapította, hogy a mai puhatestűek egyik ősének tartott, Kimberella nevű, szájszervvel rendelkező ősi állat már úgy fogyasztotta el a táplálékot, mint a modern állatok. Egy másik, a Dickinsonia-csoporthoz tartozó faj pedig, amely csaknem másfél méteres hosszúságú volt, az óceán fenekén haladva a testén áteresztve fogyasztotta el a táplálékát.

A két faj az evolúció menetét megváltoztató, modern állatok kialakulásához vezető esemény, a kambriumi robbanás előtt 20 millió évvel élt.

Megvizsgáltak 53 állatfajt, az eredmény átírhatja azt, amit az evolúcióról tudunk

A Zürichi Egyetem tudósa, Gabriel Jorgewich-Cohen félszáz állatfaj hangjait rögzítette, olyanokét, melyeket eddig némának gondoltak a tudósok.

Ilya Bobrovskiy, a tanulmány vezető szerzője kiemelte, hogy kutatások szerint az Ediacara bioták csoportjában élő furcsa lényeknek, mint a Dickinsonia és a náluk már fejlettebb Kimberella egyedeinek már voltak a mai állatokhoz és az emberhez hasonló fizikai jellemzői.

A kutató hangsúlyozta: az Ediacara biota maradványai a legöregebb fosszíliák, amelyeket már szabad szemmel is látni lehet, és minden állat evolúciós ősei lehetnek. „Ezek a lények a legmélyebb látható gyökereink” – fogalmazott.

A Kimberella- és Dickinsonia-fosszíliákat is Bobrovskiy fedezte fel 2018-ban Oroszországban a Jeges-tenger észak-oroszországi beltengere, a Fehér-tenger partján.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Budapesten is kitart a jó minőség mellett Wolfgang Puck és fia, Byron Lazaroff-Puck – deklaráltan meg is kérik az árát. A világ egyik legismertebb séfje ma is töretlenül aktív a globális étteremhálózatának ügyeiben, de a Spago éttermeket már fiára bízza. Apát és fiát a menü összeállításáról, az öröklés terhéről, egymással való viszonyukról és arról is kérdeztük, milyen kést használnak. Arról is szó esett, hogy miben erősek a budapesti piacok.