szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Számos területen bizonyulhat hasznosnak a mesterséges intelligencia új képessége, mely már közel olyan jól tudja leírni, milyen illata lehet egy vegyületnek, mint az azokat érző ember.

Ha nem is az emberi módon, de a mesterséges intelligencia is képes lehet „kiszimatolni” a dolgokat – derül ki egy, a Science folyóiratban publikált tanulmányból.

Joggal vetődhet fel a kérdés, hogy egy gép mégis hogyan lehet erre képes, a válasz pedig a molekuláris szerkezet elemzésében keresendő: ezt elvégezve tudja az MI leírni, hogy az adott vegyületnek milyen illata – vagy szaga – lehet.

A rendszert úgy tervezték a kutatók, hogy olyan illatokat ismerjen fel, mint a gyümölcsös és a füves – ezek több száz kémiai szerkezetet fednek le.

Ami a dolog gyakorlati hasznát illeti, a kutatók új, szintetikus illatok létrehozását várják az eszköztől, valamint annak a jobb megértését, hogy az emberi agy miként értelmezi a szagokat, illatokat.

Itt a mesterséges intelligencia, ami leolvassa az ember arcáról, milyen sört kellene innia

Az amerikai Aromyx nevű vállalat egy olyan mesterséges intelligenciát készített el, ami a fogyasztó arcáról leolvasható érzelmek alapján meg tudja mondani, milyen típusú söröket kellene fogyasztania - és persze, hogy milyeneket nem.

Hogy a kémiai szerkezet és az illat közötti összefüggéseket feltárhassák, a kutatók egy MI-alapú neurális hálózatot fejlesztettek, amely 55 leíró szóból tud egyet vagy többet hozzárendelni az adott vegyülethez – legyen az például boros vagy halas szag vagy illat.

Mint a Nature összegzéséből kiderül, a kutatók arra utasították a mesterséges intelligenciát, hogy írja le körülbelül 5000 illatanyag aromáját. Az MI elemezte az egyes illatanyagok kémiai szerkezetét is, hogy így állapítsa meg az illat és a szerkezet között fennálló kapcsolatot.

Százból, ezerből egy-két ember szuperképessége: rózsaillatúnak érzi a rothadó halat

A reykjavíki deCode Genetics kutatócsoportja megfejtette a nagy rejtélyt.

Összesen végül körülbelül 250 összefüggésre bukkant a rendszer, melyeket egy „szagtérképen” (POM) egyesítettek – ebből tud dolgozni az MI.

Az MI-t emberekkel is összemérték, és kiderült, hogy több esetben is nagyon közel járt az emberek által adott szagleírásokhoz. Ez a POM pedig a jövőben rendkívül hasznos eszköz lehet mondjuk az élelmiszer- és tisztítószeriparban is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!