Itt a mesterséges intelligencia, ami leolvassa az ember arcáról, milyen sört kellene innia

Az amerikai Aromyx nevű vállalat egy olyan mesterséges intelligenciát készített el, ami a fogyasztó arcáról leolvasható érzelmek alapján meg tudja mondani, milyen típusú söröket kellene fogyasztania – és persze, hogy milyeneket nem.

  • hvg.hu hvg.hu
Itt a mesterséges intelligencia, ami leolvassa az ember arcáról, milyen sört kellene innia

Minél nagyobb a választék egy vendéglátóhelyen, annál nehezebben tudja az ember eldönteni, hogy mit is kellene rendelni. Ez ugyanúgy igaz az ételekre, mint az italokra, ám utóbbi kiválasztásában szerencsére más segítséget is kaphatunk. Feltéve persze, hogy sört szeretnénk inni.

Az Aromyx nevű amerikai cég egy olyan rendszert fejlesztett, ami pont ebben segít: megmutatja nekünk, hogy milyen sör nyerheti el a tetszésünket. Mindezt a mesterséges intelligencián alapuló rendszerrel éri el: a vendég kap egy-két kóstolót, amelynek elfogyasztása közben egy táblagép kamerája figyeli a reakcióit – derül ki a BBC riportjából.

A begyűjtött adatokhoz pontszámokat rendel az algoritmus, az így kapott értékeket pedig egy háromdimenziós koordináta-rendszerben helyez el. Ennek köszönhetően elég megkóstolni három teljesen különböző ízvilágú sört ahhoz, hogy a gép meg tudja mondani, milyet érdemes fogyasztani.

Persze a dolog nem ennyire egyszerű. Az Aromyx emberi szaglósejtek és ízérzékelő sejtek segítségével, laboratóriumi körülmények között tanította meg a gépnek azt, hogy melyik íz nagyjából hol helyezkedik el az említett koordináta-rendszerben. Ezután jött az emberi tényező: az elfogyasztott sörre adott reakciót már össze tudta kapcsolni a saját digitális ízlésével, hogy aztán végeredményként megfelelő terméket tudjon ajánlani.

A rendszer igazi különlegessége, hogy olyan söröket is felkínál nekünk, amiket talán még soha nem fogyasztottunk, így nem is ismerhetjük az ízvilágát. Azok alapján azonban, ahogyan a kóstolókra reagáltunk, a rendszer tudni fogja, hogy mi az, amit a legkevésbé sem kellene a szánkhoz emelni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Budapesten is kitart a jó minőség mellett Wolfgang Puck és fia, Byron Lazaroff-Puck – deklaráltan meg is kérik az árát. A világ egyik legismertebb séfje ma is töretlenül aktív a globális étteremhálózatának ügyeiben, de a Spago éttermeket már fiára bízza. Apát és fiát a menü összeállításáról, az öröklés terhéről, egymással való viszonyukról és arról is kérdeztük, milyen kést használnak. Arról is szó esett, hogy miben erősek a budapesti piacok.