Komoly szerepet játszik az öregedésben és a sejthalálban a telomerek rövidülése. A telomerek a kromoszómákat alkotó DNS-szálak végein találhatók. Miután ezek a szakaszok védik a kromoszómákat a károsodástól és gondoskodnak a sejtosztódás stabilitásáról, a hosszuk összefüggésben áll a sejtek öregedésével. A telomerek rövidülése természetes folyamat, nem kerülhető el, azonban bizonyos módszerekkel késleltethető.
Egy ilyen „módszerre” figyeltek fel a Mass General Brigham Egyetem és a Georgiai Orvosi Egyetem kutatói egy hosszú távú klinikai vizsgálat során. A résztvevők véletlenszerűen kaptak D3-vitamint (napi 2000 NE-t), vagy omega-3 zsírsavat (naponta 1 grammot), illetve placebót. A telomerekkel kapcsolatos alvizsgálatban több mint ezer embert (55 év feletti nőket és 50 éven feletti férfiakat) követtek nyomon négy évig. Az 1054 kiválasztott fehérvérsejtjeiben lévő telomerhosszat a kiindulási állapotban, majd a második és a negyedik évben vizsgálták.
Az eredmények meggyőzők. Azoknál, akik a D-vitamint kapták, egyértelműen kisebb mértékű volt a telomerrövidülés, mint a placebós, mind az omega-3-as csoport tagjainál. A D-vitamin mintegy 3 évvel rövidítette le a sejtek öregedésének ütemét.
Az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban közzétett eredményekből úgy tűnik, hogy a napfényvitamin nem csupán az immunrendszert és a csontokat támogatja, hanem védi a telomereket, és megőrzi azok hosszát, ezzel pedig tovább fiatalon tartja a sejteket. „Eredményeink arra utalnak, hogy a célzott D-vitamin-kiegészítés ígéretes stratégia lehet a biológiai öregedési folyamat leküzdésében, bár még további kutatásokra van szükség ezen a téren” – mondta Haidong Zhu molekuláris genetikus, a tanulmány egyik szerzője. Ma már többféle D-vitamin is kapható, amelyek táplálék-kiegészítőként szedhetők, azonban ha valaki ódzkodna ezektől, akkor a napfényen kívül más természetes forrásból is hozzáférhet D-vitaminhoz, például ha beilleszti étrendjébe a szardíniát, a tonhalat, a lazacot, a makrélát, a sajtot, a marhamájat vagy a tojássárgáját.
Korábbi adatok szerint 100 magyarból 95 ember D-vitamin-hiányos, pedig a vitaminról az utóbbi időkben közismertté vált, hogy mennyi mindenre jó. A legújabb kutatások alapján egy felnőtt embernek 2000–4000 NE bevitelét javasolják.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.