szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Bár nem tűnik el egy csapásra az okostelefonokról és táblákról a Flash Player (már amelyik támogatta), az Adobe...

Bár nem tűnik el egy csapásra az okostelefonokról és táblákról a Flash Player (már amelyik támogatta), az Adobe mostantól hivatalosan sem fektet energiát a Flash mobil böngészőkben történő támogatására, helyette inkább az Adobe AIR platformot erősítik majd, hogy a fejlesztők natív mobil alkalmazásokat készíthessenek akár androidos mobilokra és táblákra, akár iOS eszközökre. A mostani bejelentés alapján tehát gyakorlatilag kivégzik a Flash Player mobil verzióját, ám a Flash alapon fejlesztők számára ez korántsem jelenti a véget, hiszen a Flash és az AIR együttes használatával nagyszerű mobil- és táblagépes alkalmazásokat hozhatnak létre, amelyeket azután értékesíteni tudnak akár az App Store-ban, akár az Android Marketben.
A lépés egyébként nem annyira váratlan, hiszen az iPad és az iPhone már a kezdetek óta nem támogatja a Flash-t az iOS-re készült mobil böngészőkben (eredetileg a Flash-ben készített natív alkalmazásokat sem akarta az Apple, de végül ezen a téren visszakozott), márpedig jelenleg ezek a készülékek komoly részét képezik az okostelefonok és táblagépek eladásainak. Az Adobe ráadásul régóta küzd a többi platformmal is, hiszen a Flash lejátszó alaposan igénybe veszi a  mobil eszközök akkuját például Androidon is. Mivel a cég egy ideje erősen elmozdult a HTML5 irányába is, várható volt, hogy előbb vagy utóbb megadják magukat a mobil Flash-t illetően. Ráadásul ezt úgy tették meg, hogy közben biztosították a fejlesztők számára is a Flash hasznosításnak lehetőségét mobil eszközökön. Az Adobe most a webes alkalmazások készítése, a játékfejlesztés és az online videózás területén igyekszik erősíteni a Flash pozícióját, illetve ahogy már említettük, a natív mobil alkalmazások fejlesztésére is komolyan odafigyelnek.

Jövőre egyébként több olyan Adobe eszköz is napvilágot láthat, amelyek komolyan segítik az interaktív HTML5 tartalmak előállítását, akár külön szoftverként, akár integrálódva a CS csomag következő generációjába.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bezuhantak az albérletárak Budapesten, a kaució csökkentésével halásznak bérlőt a tulajdonosok

Bezuhantak az albérletárak Budapesten, a kaució csökkentésével halásznak bérlőt a tulajdonosok

Tízből nyolc középiskolás diplomát szeretne szerezni

Tízből nyolc középiskolás diplomát szeretne szerezni

Mikulástroli és Fénytroli is járja idén Budapestet

Mikulástroli és Fénytroli is járja idén Budapestet