szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Érdekes pereskedés elé néznek a Facebook ügyvédei – igaz, valószínűleg nem ismeretlen nekik ez a terep, hiszen a...

Érdekes pereskedés elé néznek a Facebook ügyvédei – igaz, valószínűleg nem ismeretlen nekik ez a terep, hiszen a legnagyobb közösségi oldalt gyakorlatilag már mindenért beperelték, amit csak emberileg lehetséges kitalálni… Mindig van azonban új a nap alatt! A Gamasutra beszámolója szerint most éppen egy kaliforniai családanya indított pert az oldal ellen, ezúttal a Facebook-keretén belül elérhető, apró játékok miatt. A Farmville, „minden-egyéb-ville” és hasonló játékok miatt. Bár ezek a játékok, mint „ingyenes” szórakozás vannak promóciózva a Facebook-on belül, valójában alig található köztük valóban ingyenes. Ellenben mindegyik játék ún. mikro tranzakciókra épül.

Facebook játékok - arra buzdítják a fiatalokat, hogy fizessenek?

Ez a műfaj nem új, az MMO játékok világában már régóta használják az F2P (free-to-play) játékokban, elég szép bevételt generálva a játékon belül megvásárolható virtuális javakból és előnyökből. A Facebook esetében azonban jogilag nehézkesebb a dolog: Facebook azonosítót ugyanis minden 13 életévét betöltött személy kreálhat. Az azonosító birtokában pedig máris használhatók a szóban forgó játékok, beleértve a mikro tranzakciókat is (igaz, anyu/apu hitelkártya számát nem árt tudni, de ez könnyen megoldható). A Facebook ezt úgy próbálja „finomítani”, hogy a felhasználói végszerződésbe beleraktak egy szakaszt, miszerint a 18 életévét nem betöltött FB felhasználó „csak szülői engedéllyel” vásárolhat virtuális javakat a Facebook játékokon belül. Ez azonban csak tüneti kezelés, hiszen vagy megtörtént a beleegyezés, vagy nem – technikailag a rendszer minden további nélkül készen áll arra, hogy egy 13 éves felhasználó akár dollárok ezreit költse el a játékokban. Ráadásul a Facebook (és a szóban forgó játékok) még buzdítják, sőt kis túlzással kényszerítik is a felhasználókat a tranzakciókra (pl. 20 perc után, nem játszhatsz tovább: vagy fizetsz, vagy várnod kell egy napot…) Az USA fogyasztói törvényei alapján jogellenes 18 év alatti fiatalokat vásárlási kényszerhelyzetbe hozni: ennek alapján indította a pert a kaliforniai anyuka, aki most 5 millió dolláros kártérítést követel.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Még mindig a postára járkál a sárga csekkekkel? Ennél rosszabb megoldást nem is választhatna

Még mindig a postára járkál a sárga csekkekkel? Ennél rosszabb megoldást nem is választhatna

Elvesztette magánvagyon jellegét: tíz éve volt a nagy nyugdíjlenyúlás

Elvesztette magánvagyon jellegét: tíz éve volt a nagy nyugdíjlenyúlás

Koronavírusos a svéd királyi család két tagja

Koronavírusos a svéd királyi család két tagja