szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Az okostelefonok, táblagépek, a mobil video és a HD televíziózás terjedésével a sportesemények és egyéb...

Az okostelefonok, táblagépek, a mobil video és a HD televíziózás terjedésével a sportesemények és egyéb nagyrendezvények látogatói is újfajta élményeket igényelnek. A Cisco ezt felismerve alkotta meg a StadiumVision nevű rendszert, amelyik nagyfelbontású videókat és az adott rendezvényhez szorosan kapcsolódó digitális tartalmakat kínál majd a szurkolóknak. Mindez a szponzorok és a hirdetők számára is új kommunikációs csatornákat nyit a közönség felé.

A 2013-as UEFA-kupa döntőjének helyszínéül nemrégiben kiválasztott Amsterdam ArenA lesz az egyik első olyan európai futballstadion, ahol bevezetik a Cisco megoldását. A rendszert az Amsterdam ArenA a Ciscóval és annak egyik hivatalos partnerével, a KPN-nel közösen építi ki az Amsterdam ArenA 2.0 2012. augusztus 16-i megnyitójáig.

A StadiumVision technológia révén az Amsterdam ArenA stábja központilag felügyelheti és irányíthatja a stadionban lévő mintegy 600 nagyfelbontású kijelzőn megjelenő digitális videókat és más tartalmakat. A megoldás többek között lehetővé teszi, hogy a meccs vagy a rendezvény egyes szakaszaiban az adott nézőcsoportokat célzó, váltakozó információkat jelenítsenek meg a kijelzőkön. Ilyen lehet például az éppen folyó futballmérkőzésről közölt információ, beleértve az élő videoközvetítést. További lehetőségek közé tartozik egy adott szórakoztató rendezvényhez kapcsolódó tartalom, reklám vagy a stadion területén található árusítóhelyek promóciója.

A csúcstechnológiás multimédiás közönségélmény kialakítására szolgáló projekt első fázisa augusztusban zárult le, amelyek keretében az úgynevezett „skybox” szobában tartózkodók és a VIP vendégek exkluzív, prémium videotartalmakat láthatnak, és egy éven belül a stadion más részein helyet foglaló közönségnek is hasonló élményben lesz majd része.

Az elmúlt években az Amsterdam ArenA minden rendszerét egyetlen központi IP-hálózattal kapcsolta össze. A beléptetőrendszer berendezései, a fizetőrendszerek, a biztonsági kamerák és minden video- és tartalomszolgáltatás, így az Ajax TV is központilag, egyetlen intelligens hálózaton keresztül felügyelhető. Ez a rendszer szolgál a jelenleg kialakítás alatt álló, új nézőélményt ígérő megoldás alapjául.

Az elkövetkező két éven belül az Amsterdam ArenA a stadion falain kívül is szeretné elérhetővé tenni ezeket a funkciókat a közönség számára. Az otthonukban tartózkodó vagy a stadionba tartó nézők okostelefonjaikon tájékozódhatnak a meccsről, koncertről vagy egyéb rendezvényről, így például a stadion aktuális megközelíthetőségéről, a futballcsapatokról vagy a fellépőkről, továbbá célzott hirdetéseket is kaphatnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!