szerző:
techline.hu

Sokféle módon juthatunk hozzá akár ingyenes, akár fizetős médiatartalomhoz, amelyet számítógépünkön „fogyaszthatunk”.

Sokféle módon juthatunk hozzá akár ingyenes, akár fizetős médiatartalomhoz, amelyet számítógépünkön „fogyaszthatunk”. Letölthetünk zenét iTunes segítségével, vagy vásárolhatunk filmeket hagyományos DVD-n, esetleg Youtube-ról is szerzhetünk videoklipeket. Az alábbiakban áttekintjük, hogyan juttathatjuk el a számítógépünkön meglévő tartalmkat mobil készülékeinkre, majd onnan akár a televízióra.

Szabványok a kényelemért

Ha csak Apple-termékeink vannak, akkor egyszerű a helyzetünk, az iTunes-on megvásárolt filmeket, zenéket hallgathatjuk a MacBookon, majd az iPad/iPod/iPhone csatlakoztatása után a tartalmat rámásoljuk a készülékre, és készen is vagyunk. Almás felhasználók számára ez már ismert, és jól működő folyamat, be kell látni, hogy mivel az Apple egy kézben gyárt hardvert és szoftvert, a különböző eszközök közötti szinkronizáció és kompatibilitás házon belül megoldott. Odáig tehát eljutottunk, hogy egy film már a mobilunkon vagy az iPadünkön van, és tegyük fel, hogy még Apple TV eszközzel is rendelkezünk, ilyenkor az Apple vezeték nélküli AirPlay funkcióját használva egyetlen gombnyomással játszhatjuk le a tévén filmjeinket, fényképeiket. Filmnézés közben az iPaden tovább lehet például e-maileket olvasni. Az AirPlay jelenleg még csak Apple TV-vel és néhány AirPlay kompatibilis hangfallal képes együttműködni.

Azonban nem csak az Apple és technológiái vannak a világon, természetesen más gyártóknál is megvannak a saját megoldások. A különböző PC-kre, notebookokra szintén számos módon kerülhet médiatartalom akár internetről, akár kameráról vagy fényképezőről. Ezen tartalmak Android/Windows Phone készülékekre való eljuttatása többféle módon történhet. Mindkét rendszer esetén az eszközöket számítógéphez csatlakoztatva egyszerű pendriveként használhatjuk azokat, így néhány, már megszokott mozdulattal rámásolhatjuk a készülékekre a kívánt tartalmat. Szinkronizációra használhatjuk még Android esetén a MyPhoneExplorert, amely képes Bluetoothon, wifin és kábelen is kommunikálni, Windows Phone esetén pedig ott a Zune nevű alkalmazás. Emellett a gyártók is próbálnak saját alkalmazásokkal előrukkolni, így a Samsung például egy Kies nevű programot kínál adatmozgatásra. Természetesen van más mód is médiamegosztásra, a gépünkről akár Bluetoothon keresztül is átküldhetjük a képeket a telefonra, de maga a telefon/tablet is állíthat elő vagy tölthet le multimédia tartalmat, amelyet szeretnénk tévénken viszont látni.

2004-ben látta meg a napvilágot a DLNA (Digital Living Network Alliance) szabvány, amely számítógépek, szórakoztatóelektronikai és mobil eszközök közötti egyszerű kommunikációra készült. A szabvány kétféle eszközt különböztet meg: a médiaforrásokat (DMS, Digital Media Server) és a médialejátszókat (DMP, Digital Media Player). Ezt a szabványt szerencsére rengeteg gyártó használa mobil- és tévékészülékeiben, így a kompatibilitás megoldott a különböző gyártók eszközei között. Ezen az oldalon nézhetjük meg, hogy mely eszközök alkalmasak a DLNA szabvány használatára. A DLNA egyébként vezetékes és vezeték nélküli (wifi) hálózatokon is működik.

Fontos még megemlíteni a NAS (Network Attached Storage) szervert. Ez lényegében a helyi hálózathoz csatlakoztatható adattároló egység, amely a hálózatra kötött eszközökről elérhető, így például filmek, képek tárolására kiválóan alkalmas, és a család minden tagja hozzáfér. Vannak DLNA kompatibilis NAS tárolók is, így azok képesek DMS-ként működni, vagyis rögtön innen le lehet játszani például egy filmet a tévénken.

Felhős jövő

A jövőben azonban valószínűleg még ennyi problémánk sem lesz a tartalmak más eszközökre való mozgatásával, ugyanis előtérbe kerülnek a felhőalapú (cloud) megoldások: az adatainkat nem magukon az eszközökön (telefonon, tévén) tároljuk, hanem valahol a távolban egy szerveren. A különböző készülékek pedig mind ehhez a tárhelyhez fognak hozzáférni. Ilyen megoldás például az Apple iCloud, a DropBox, az Ubuntu One, az Amazon Cloud Drive, vagy a Google Music zeneszolgáltatás.

Ha már média, akkor az újságokról, magazinokról is ejthetünk néhány szót. Az e-book-olvasók és táblagépek ugyanis piacot teremtettek az elektronikus médiának, így például az Amazon (eredetileg online könyvesbolt, mára a világ egyik legnagyobb webáruháza és hamarosan cloud szolgáltatója) is abba az irányba tart, hogy tableteket, elektronikus könyvolvasókat kínál jó áron felhasználóinak, és felismerte, hogy az érték a hozzáadott szolgáltatásokban, megvásárolt filmekben, könyvekben rejlik.

Egyértelműen megfigyelhető tehát a különböző platformok közötti konvergencia. A legtöbb gyártó és szolgáltató feladata és kötelessége is, hogy a különböző eszközei közötti szinergiát lehetővé tegye. Erre jó példa a Samsung és az Apple törekvése. A tartalomgyártók mögött persze ott vannak a háttér-infrastruktúrát biztosító cégek is, amelyek korábban még csak triple-play szolgáltatók voltak (tévé, telefon, internet), mostanra azonban szokás őket quadruple-playnek is nevezni, vagyis a három fő szolgáltatást vezetékes és mobilhálózaton is biztosítaniuk kell.

Nem lenne azonban okos dolog a konvergenciánál csak a multimédiáról beszélni, ugyanis az okos tévék (smartTV, googleTV) már internetelérést is kínálnak, így gyakorlatilag már ezen a platformon is böngészhetünk, posztolhatunk tévénézés közben. A jövőben tehát nem okoz majd gondot, hogy éppen a tévé előtt ücsörgünk vagy a villamoson vagyunk, ugyanazokra szolgáltatásokra fogunk tudni ránézni, csak éppen különböző, adott platformra optimalizált ablakokon keresztül. Az eszközök használata pedig egyre inkább beépül majd a hétköznapjainkba.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ez a feladat váltotta ki a legnagyobb visszhangot a gimnáziumi felvételin - ön tudja a megfejtést?

Ez a feladat váltotta ki a legnagyobb visszhangot a gimnáziumi felvételin - ön tudja a megfejtést?

A khichdi lett az idei első ételrekord

A khichdi lett az idei első ételrekord

Megemlékeztek a pesti gettó felszabadításának 75. évfordulójáról

Megemlékeztek a pesti gettó felszabadításának 75. évfordulójáról

Magyarországra is visszakerülhet a Malajziába küldött műanyagszemét

Magyarországra is visszakerülhet a Malajziába küldött műanyagszemét

Egy évvel Vajna halála után is folyamatosan alakítják át a birodalmat

Egy évvel Vajna halála után is folyamatosan alakítják át a birodalmat

Lövöldözés volt Kansas Cityben: 2 halott, 15 sebesült

Lövöldözés volt Kansas Cityben: 2 halott, 15 sebesült