szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tavaly svájci kézbe került a Fornetti, amely nehéz évek után 10 százalékos bővülést tudott felmutatni, idén pedig a német piacot készülnek pékáruval betámadni.

Magyarország és a régió vezető fagyasztottpékáru-gyártója és franchise átadója, a Fornetti vehette át az „Év Franchise Hálózata 2015” díjat, amelyet a Magyar Franchise Szövetség az év legjobban teljesítő hálózatának ítél oda. Az értékelésnél szempont volt az előző évi egységszámok és a forgalom alakulása, illetve a márka ismertsége. A Fornetti a bővülő hazai és külföldi értékesítés révén 10 százalékos forgalomnövekedést tudott tavaly felmutatni. Idén pedig – folytatva a nemzetközi terjeszkedést – a német piacot veszik célba.

2015 ráadásul meglehetősen izgalmas év volt a vállalat számára, hiszen nyáron a svájci multicég, az Aryzta AG hatvanmillió euróért, azaz több mint 18 milliárd forintért vette meg a Fornettit. Az eladás oka a tulajdonosok közötti korábbi szakadáshoz vezető konfliktushelyzet volt, illetve az, hogy a külföldi terjeszkedések nem hoztak megfelelő eredményt.

A magyar piacon 2010-ben került nehéz helyzetbe a cégcsoport. Az alapító Palásti József és korábbi üzlettársa Galántai János között szakításig fajult a helyzet. Galántai az igali székhelyű Fornettit kivette a cégcsoportból és saját márkanév alatt új hálózat építésébe fogott. A Pek-Snack árbevétele 2013-ban 3 milliárd, 2014-ben pedig 3,3 milliárd forint volt, adózás előtti eredménye pedig 460 millióra rúgott.

Sebastian Gooding, a cég jelenlegi vezetője szerint a mostani elismerés is mutatja, hogy a Fornetti megfelelő úton jár. A vállalat nyár végén indította el 600 millió forintos fejlesztési programját, az időközben mintegy 500 millió forinttal kibővített modernizációs programcsomag része egyebek között a csomagolástechnika korszerűsítése és a romániai gyár bővítése.

A cseh, szlovák és ukrán megállapodásokat követően már több mint 4700 Fornetti-üzlet működik a régióban, Németországban pedig májusban kezdik meg a „hídfőállások kiépítését.”

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Lángoló autót videóztak a Puskás Ferenc Stadionnál

Lángoló autót videóztak a Puskás Ferenc Stadionnál

Osvárt Andrea: Ahhoz az oldalhoz csatlakoztam, amelyet humánusabbnak érzek

Osvárt Andrea: Ahhoz az oldalhoz csatlakoztam, amelyet humánusabbnak érzek

Lezuhant egy repülőgép Szibériában

Lezuhant egy repülőgép Szibériában