szerző:
Huszka Imre
Tetszett a cikk?

Amennyiben a Nagy Testvér bírál, akkor hallgatunk.

A birodalomnak nem vágunk vissza: néhány napja találkozhatott a közvélemény a 444.hu révén az orosz külügyminisztériumnak a múlt évet értékelő szabadság- és demokráciajelentésével, mely sajnálatos módon annyira közel esett időben a Putyin–Orbán-paktumhoz, hogy – bár a hír már egy hetes –, sem a magyar külügynek, sem a Magyarország megítélésének glancolására szakosodott ezerfejű, obskúrus tenyészetnek nem volt érkezése cáfolni vagy elítélni a dokumentumot, melyben meglehetősen súlyos megállapítások vannak ránk nézvést.

Megállapításokkal szemben lapítás, ez most az aktuális direktíva, akár a nyolcvanas évek elején: akkor is lehetett mondani már ezt-azt, de a Szovjetunió tabu volt. „Még el találják zárni Ivánék az olajcsapot…” – susogták a bennfenteskedők. A paktum megkötésének körülményeiből, megkötőinek a szólásszabadság iránt érzett zsigeri utálatából automatikusan következik a slepp „pofát súlyba” hozzáállása, a máskor gyorsreagálású, pikírt és éles nyelvű kommunikációs hadosztályok némasága. A svéd televízió filmje, Heller Ágnes, Schiff András nyilatkozatai, vagy épp a török külügy folyóiratcikke simán kihozta belőlük a maximumot, de a medve, az nem játék.

Pedig a jelentés éppen Magyarországba rúg a legnagyobbat, amikor amolyan hruscsovi „maguknál meg verik a négereket” -alapon vonja kétségbe egész Európában a demokrácia, a szólásszabadság és az emberi jogok érvényesülését. Más szóval mi vagyunk az osztályban, akiktől még az orosz gyerekeket is tiltják a szüleik.

És így nyer értelmet ez a konfúz, zavaros, szerkezet nélküli gólem, melyet csak jobb híján nevezünk magyar külpolitikának: a bűzlő kupacnak illetékesség híján nincs eltakarítója. Martonyi? Örül, ha a titkárnője kiengedi néha a mosdóba. Szijjártó Péter, az egek ura, a poraiból feltámasztott egyszemélyes Külker. Minisztérium? Kilométermilliókra gyúr, ne már. A Magyarország Barátai Alapítvány, akik nem azonosak a Friends of Hungary – Magyarország Barátai Alapítvánnyal? Egyelőre ott tartanak ők, ahol a Júdeai Népfront, adjunk nekik egy kis időt. (Pénzt már kaptak, az előbbi barbatrükkel nyilván kétszer annyit. Magyarország Fizetett Barátai.)

De vajon hova tűnt Kumin Ferenc helyettes nemzeti összképjavító bajnok? A német és svéd állami televíziók agyagba döngölője? A Velencei Bizottságot fogasra akasztó, Tumblr- Twitter- és minden mikroblogok koronázatlan királya? Ha már hallani nem, látni épp volt szerencsénk a minap az épülő Mennyei Béke Kossuth tér déli oldalán a korlátok közé szorított tömegben. Az ismert emberek kissé kényszeredett, ám cseppet sem leereszkedő mosolyával vonult, tekintete a tér széles horizontját fürkészte. Sötétkék érettségiző öltönyének nadrágja a bokája fölött végződött két ujjnyival, látni engedte a világosbarna, magában csíkos zoknit és a kényelmes, gumitalpú cipőt. Nyilván ment valahova.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Boldogságatlasz 7. rész: Mit tanulhatunk az indiaiaktól?

Boldogságatlasz 7. rész: Mit tanulhatunk az indiaiaktól?

Rendőrök védik a Trump-hívektől a georgiai választási biztost

Rendőrök védik a Trump-hívektől a georgiai választási biztost

Belga ügyészség: Drog volt Szájer József hátizsákjában

Belga ügyészség: Drog volt Szájer József hátizsákjában