szerző:
hvg.hu

A riporthamisító kinevezéséről próbáltunk érdeklődni.

Mint beszámoltunk róla, tartalomszolgáltatási igazgató lett az MTVA-nál Papp Dániel, aki Cohn-Bendit budapesti sajtótájékoztatójának meghamisításával vált ismerté, és 2011 végén a Lomnici-botrányt követően kellett hír- és háttérműsorokért felelős főszerkesztői pozícióból távoznia. Szélesebb körben ekkor derült ki az is, hogy Papp korábban a Jobbik médiapolitikai kabinetfőnöke volt.

Mostani kinevezésékor lapunk főszerkesztő-helyettese kérdésekkel fordult egykori rádiós kollégájához, Galambos Istvánhoz, aki jelenleg az MTVA sajtóirodáját vezeti. Alábbiakban a levelet, az arra adott választ és viszontválaszunkat közöljük.

MTVA Sajtóiroda,

Galambos István úr részére!

Kedves István!

Telefonbeszélgetésünk alapján küldöm a kérdéseinket Papp Dániel tartalomszolgáltatási igazgatóvá kinevezése ügyében.

Ugyebár ugyanarról a Papp Dánielről beszélünk, aki az emlékezetes „lomnicizás-ügy” idején a Hír és hírháttérműsorok főszerkesztője volt, és akit az eset miatt e pozícióból felmentettek. Mindezek után felvetődnek az alábbi kérdések:

- Papp Dániel – ezt az MTVA akkori döntése is alátámasztja – súlyos szakmai és etikai hibát követett el Lomnici Zoltán arcának kitakarásánál, ezek után milyen megfontolások alapján nevezték ki most tartalomszolgáltatási igazgatónak?

- Nem akadt olyan személy e posztra, aki szakmailag felkészült, és nincs ilyen vitatható közelmúltja?

- Nem tartanak attól, hogy az MTVA egy ilyen kinevezés után támadható lesz?

- Milyen feladatok tartoznak hozzá ebben a munkakörben? Befolyása van mindarra, ami a köztévében és a közrádióban adásba került?

- Ki ellenőrzi Papp Dániel munkáját? Mi a garancia arra, hogy nem következnek be újabb hasonló esetek?

Mielőbbi válaszotokat remélve, üdvözlettel,

Nagy Iván Zsolt

főszerkesztő-helyettes, hvg.hu

 

Tisztelt Főszerkesztő-helyettes Úr!

Miként az más médiumoknál is elfogadott, az MTVA sem szokta a személyi döntéseit indokolni. Ha azonban a hvg.hu érdeklődik ilyen témában, akkor egészen más megvilágításba kerül a kérdés. Tekintettel a hvg.hu szakmai munkáért való aggodalmára, ami 2013 októbere, az elhíresült bajai videó esete óta érhető és indokolt, a kérdésekre az alábbi válaszokat adjuk:

- Papp Dániel – ezt az MTVA akkori döntése is alátámasztja – súlyos szakmai és etikai hibát követett el Lomnici Zoltán arcának kitakarásánál, ezek után milyen megfontolások alapján nevezték ki most tartalomszolgáltatási igazgatónak?

Tévesen állítja kérdésében, hogy Papp Dániel részese lett volna Lomnici Zoltán kitakarásának; ezzel szemben például Gavra Gábor, az Önök egykori főszerkesztője tevékeny résztvevője volt a hamis bajai videó valóságosként történő feltüntetésének, illetve  az azzal kapcsolatos hazugságoknak. Papp Dániel akkori felmentése az általános vezetői felelősség okán történt. Papp Dániel ebben az ügyben sem követett el szakmai vagy etikai hibát, „ezek után” tehát nem volt mit megfontolni.

- Nem akadt olyan személy e posztra, aki szakmailag felkészült, és nincs ilyen vitatható közelmúltja?

Papp Dániel szakmailag felkészült, nem vitatható a közelmúltja, miként például éppen a hamis bajai videó okán az Önök volt főszerkesztőjének. Ugyanakkor azt sem feltételezzük, hogy a hvg.hu ne kérdezte volna meg Gavra Gábor jelenlegi munkahelyét, az ATV-t arról, hogy a bajai videóbotrány után nem akadt-e szakmailag felkészültebb, kevésbé vitatható közelmúltú újságíró arra a feladatra, amellyel megbízták.

- Nem tartanak attól, hogy az MTVA egy ilyen kinevezés után támadható lesz?

Megértjük a hvg.hu aggodalmát, bizonyára hasonló kérdés (nem tartanak-e attól, hogy a bajai videó megjelentetése után támadhatók lesznek) 2013 októberében is elhangzott a szerkesztőségben.

- Milyen feladatok tartoznak hozzá ebben a munkakörben? Befolyása van mindarra, ami a köztévében és a közrádióban adásba került?

A Papp Dániel munkaköréhez tartozó feladatokról az mtva.hu oldalon, a „Közérdekű adatok” menüpontban az „Általános közzétételi lista” feliratra kattintva, az MTVA Szervezeti és Működési Szabályzatában találhat információkat.

- Ki ellenőrzi Papp Dániel munkáját? Mi a garancia arra, hogy nem következnek be újabb hasonló esetek?

Érthető a szakmai aggodalom, hiszen a hvg.hu-nál sem következhetett volna be a bajai videóbotrány, ha megfelelő ellenőrzési rendszer lett volna. Biztosíthatjuk, hogy az MTVA-ban az ellenőrzési rendszer jól működik, Papp Dániel tartalomszolgáltatási igazgató közvetlenül a vezérigazgató felügyelete alá tartozik. Egyúttal bízunk benne, hogy a kérdést, miszerint mi a garancia a bajai videóhamisítási ügyhöz hasonló eset bekövetkezésének elkerülésére, ugyanígy felteszik Gavra Gábor új munkahelyének, az ATV-nek is. Egyben reméljük, hogy Gavra úr az új munkahelyén kiigazíthatja szakmai megítélésén esett csorbát, és bizonyíthatja felkészültségét.

Üdvözlettel:

MTVA Kommunikációs Igazgatóság

 

 

Tisztelt MTVA Kommunikációs Igazgatóság!

Miután kigavrázták* magukat, válaszolnának kérdéseinkre is? Ugyanis végeznénk a munkánkat, mely kifejezés tartalmáról eszmecserénk egy későbbi fázisában szívesen tájékoztatjuk Önöket. Egyben emlékeztetnénk, hogy ellentétben a hvg.hu-val, amely lap a piacon próbál megélni, a közmédia létét mindannyiunk adóbefizetései biztosítják, és mint ilyen, mindenféle értelemben elszámolással, magyarázatokkal és tényleges válaszokkal tartozik nekünk.

Üdvözlettel:

hvg.hu

 

*Gavra Gábor 2011 júliusa és 2013 októbere között a hvg.hu főszerkesztője volt. Erre az időszakra esett többek közt a Schmitt-ügy kirobbantása vagy a trafikmutyi leleplezése.  2013 őszén egy mulasztássorozat következtében a bajai választásról szó megrendezett felvételt mint bizonyítékot tártunk az olvasóink elé, és miután kiderült, hogy hamisításról van szó, hibánkat magunk ismertük el. Az esetet követően Gavra Gábor távozott a lap éléről. A közpénzből fenntartott MTVA-ban a tudatos hamisítással operáló Papp Dánielt most újból vezetőnek nevezték ki.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Rágyújtotta egy férfi az ismerőseire a lakókocsit, mert csúnyán beszéltek vele

Rágyújtotta egy férfi az ismerőseire a lakókocsit, mert csúnyán beszéltek vele

Egy Tesla körkamerája vette fel két másik autós közúti csatáját

Egy Tesla körkamerája vette fel két másik autós közúti csatáját

Az egészségügyi államtitkár meglepődött a javaslaton, ami bűncselekménnyé tenné a hálapénz elfogadását

Az egészségügyi államtitkár meglepődött a javaslaton, ami bűncselekménnyé tenné a hálapénz elfogadását

Szijjártó: Magyarország összekötötte magát Indiával

Szijjártó: Magyarország összekötötte magát Indiával

Rendelőbe ment lopni a hatvani nő, de egyből lebukott

Rendelőbe ment lopni a hatvani nő, de egyből lebukott

Az emberi test határait feszegetik

Az emberi test határait feszegetik