szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

„Miután semmilyen jel nem utalt a magyar belpolitikával vagy más, egyéb releváns témában történő megnyilvánulásra, ezért sem az MTI, sem a közmédia híradója nem volt jelen az eseményen” – ezt a magyarázatot adta a MTVA sajtóosztálya arra, miért nem számolt be sem az MTI, sem a köztévé híradója Colleen Bell amerikai nagykövet szerda esti beszédéről, amelyet a Corvinus Egyetemen mondott el. És amelyben keményen bírálta a mostani magyar kormányt.

A Népszabadság munkatársa kérdezte meg az MTVA-t, mi volt az oka annak, hogy a közmédiánál első körben egyáltalán nem volt hír az, mit mondott az amerikai nagykövet. Colleen Bell beszéde végül csak úgy jelent meg az MTI hírei között, hogy a hírügynökség közzétette Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter reakcióját, és abban érintették a nagykövet gondolatait is.

Az MTVA újra a megszokott módszeréhez nyúlt, és kiposztolta a Facebookra a hozzá érkezett újságírói megkeresést – ebben az esetben a Népszabadság munkatársáét – a válasszal együtt, ahogy korábban állították, az átláthatóság és a követhetőség jegyében.

A közmédia sajtóosztálya azzal érvelt, hogy Colleen Bell eddig inkább protokoll rendezvényeken vett részt, és azokon „eddig kifejezetten kerülte a magyar belpolitikára vonatkozó vagy más érdemi, hírértékű témákat”.

A Corvinus Egyetemmel kapcsolatban előző nap mérlegelték „a tudósítás lehetséges hírértékét, s miután semmilyen jel nem utalt a magyar belpolitikával vagy más, egyéb releváns témában történő megnyilvánulásra, ezért sem az MTI, sem a közmédia híradója nem volt jelen az eseményen. Utóbb derült csak ki, hogy - sokak számára is váratlanul - a nagykövet asszony, eddigi gyakorlatával ellentétben a magyar belpolitikát érintő kérdésekről is beszélt”.

Vagyis az MTVA azt állítja: az esemény előtti napon nem gondolták, hogy az amerikai nagykövet olyat mond majd, amely miatt érdemes tudósítót, netán tévéstábot küldeni a Corvinus Egyetemre.

Ha túl sok információi nem is volt előzetesen elérhető Colleen Bell beszédéről, az esemény meghívójában azért akadt olyan rész, ami nem közvetlenül belpolitikára utal ugyan, de mérlegelés tárgyát képezhette. Jelezték ugyanis, hogy a nagykövet “A Current Look at Hungarian-U.S. Relations” címmel szeretné elmondani gondolatait.

©

A közmédia tehát távolt maradt, az amerikai nagykövet beszédéről azonban bőven akadtak tudósítások más szerkesztőségektől, az MTI mégsem nem vette át azokat. Ezt azzal indokolták, hogy „a hírügynökség a kiadás tényével hitelesíti az adott eseményről szóló híradást, ahogy azt a nemzetközi sztenderdek is megkívánják” – most azonban úgy gondolták, hogy nem „hitelesítenek” más beszámolók alapján.

Pedig korábban is előfordult már, hogy az MTI átvette más szerkesztőségek híreit, cikkeit, a forrás megjelölésével. Október 12-én például a 888.hu cikke alapján idézte az egyik vélemény- és médiakutató intézet felmérésének eredményeit, amelyek szerint a magyarok 84 százaléka egyetértett Orbán Viktor miniszterelnök menekültügyben előterjesztett javaslataival. Vagyis elvileg itt például semmi gond nem volt a „hitelesítéssel”.

De ha tényleg hiteles forrásra vágyott a távirati iroda, tudósító nélkül is hozzájuthattak volna a nagykövet beszédéhez, és még fordítással sem kellett volna bajlódni. A beszéd szövegét magyar nyelven közzétették ugyanis az amerikai nagykövetség hivatalos honlapján szerda este, nem sokkal annak elhangzása után. És még azóta is ott van.

Az MTVA a válaszlevelében azért némi jó hírt is közölt azoknak, akik mégis nagyon szeretnének legalább néhány morzsát találni az MTI hírei között Colleen Bell beszédéről. Szijjártó Péter külügyminiszteri reakciójában már benne volt ugyanis az amerikai nagykövet kormányzati kritikája is.

És még egy jó hír: az M1 Szemtől szembe című műsorában szakértők elemezték a témát csütörtök este – derül ki az MTVA válaszából.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videó: Van, aki már kicsomagolhatta az új iPhone-okat

Videó: Van, aki már kicsomagolhatta az új iPhone-okat

Besenyő Pista bácsi karakterét használta a Párbeszéd, "Döbbent arcú" Laár András kiakadt

Besenyő Pista bácsi karakterét használta a Párbeszéd, "Döbbent arcú" Laár András kiakadt

EU-pénzek elcsalása miatt emelt vádat az ügyészség

EU-pénzek elcsalása miatt emelt vádat az ügyészség