Tetszett a cikk?

„Magyarországon ma a köztársaságot, a demokráciát, a jogállamot, a szabadságot, a becsületet és a tisztességet a baloldalnak lesz dolga megvédeni”- jelentette ki Gyurcsány Ferenc. Április 2-ára Budapestre hívta a köztársaság valamennyi barátját, „legyen baloldali vagy legyen másképp gondolkodó.” De ki fenyegeti a respublikát? Talán Orbán helyre akarja állítani a királyságot?

A „republikánus népfront” eszméjével az MSZP láthatóan reagálni akar Orbán Viktor előzőleg tett, a média által ízekre szedett kijelentésére, hogy a köztársaság csak „ruha a nemzet testén”, s számára a nemzet fogalma fontosabb, mint a respublikáé. Kétséges azonban, hogy a baloldal a rendelkezésre álló rövid idő alatt képes lesz-e megtölteni hasonló tartalommal e fogalmat, mint Franciaországban. Ott 1792-től, az első köztársaság kikiáltásától kezdve egészen de Gaulle-ig, közel százötven év alatt sikerült olyasféle mítoszt szőni a Marianne személyében vízuálisan is ábrázolt államforma köré, mely napjainkra is mozgósító erejű. Európában volt egy másik, nagyszabású kísérlet is, a Spanyol Köztársaságé, mely az 1939-es bukás ellenére évtizedeken át az önfeláldozó heroizmus példája maradt az európai baloldal számára.

Csakhogy Magyarországon (Németországhoz, Romániához vagy Bulgáriához hasonlóan) a republikanizmus soha nem volt tömegeket mozgósító erő. Pedig a magát elszánt republikánusnak valló Petőfi Sándor 1848. augusztusában már így írt: „Respublika, szabadság gyermeke / S szabadság anyja, világ jótevője, / Ki bujdosol, mint a Rákócziak, / Köszöntelek a távolból előre!” De Petőfi forradalmár kortársai közül alig néhányan osztották a meggyőződését, hiszen a magyar nemzet kínzó bajain a köztársaság bevezetése a legkisebb mértékben sem enyhített volna. A nemzetiségi kérdés és a földkérdés megoldása, és a választójog általános bevezetése nem attól függött, mi az ország államformája. Ezért nem vették később sem komolyan, még a polgári radikálisok sem, a republikánus Nagy György erdélyi képviselőt. Ő 1911-ben megalapította a Köztársasági Pártot, melynek két évig, a feloszlatásáig volt a vezetője.

Nagy György az őszirózsás forradalom idején a határozatlansága és koncepciótlansága miatt gyorsan népszerűtlenné váló Károlyi Mihály híve lett. Károlyiról Sigmund Freud a naplójában azt írta: „A magyaroknak sok okos grófjuk van, de pont a legbutábbat kellett elnökké választaniuk.” Károlyit az első Magyar Köztársaság elnökeként szoktunk emlegetni, bár az „októbristák” által létrehozott államforma neve népköztár-saság volt, mely 1919. március 21-én tanácsköztársasággá alakult át. Horthy Miklós 1919 októberében visszaállította a királyságot, miközben a trón üres maradt. (Ugyanerre a közjogi eredményre jutott 1849 áprilisában Kossuth Lajos is a debreceni trónfosztással.)

Nem hagyott túl lelkesítő emléket maga után a második Magyar Köztársaság sem, melyet 1946. február 1-én kiáltott ki az országgyűlés a kommunisták nyomására. Előtte rövid vita zajlott a parlamentben, melynek során a bátor legitimista és zsidómentő Slachta Margit állítólag elgondolkodtató szavakat mondott: „A királyság a plomba, melynek eltávolítása után felszeletelik a szalámit.”

Amikor tehát 1989. október 23-án Szűrös Mátyás a Kossuth Lajos téren újra kikiáltotta a Magyar Köztársaságot, ez az ünnepélyes aktus részben fenntartotta, részben pedig felszámolta a folyamatosságot a „szocialista népköztársasággal”. Alkotmányunk ma is az 1949. augusztus 20-án elfogadott szöveg preambulummal ellátott, jelentősen korrigált változata, melynek második paragrafusa leszögezi: „A Magyar Köztársaság független, demokratikus jogállam, amelyben a polgári demokrácia és a demokratikus szocializmus értékei egyaránt érvényesülnek.”

Egyáltalán nem világos, mit is akar pontosan megvédeni Gyurcsány Ferenc az Andrássy (azelőtt: Népköztársaság) úton, Hősök Terén tervezett demonstrá-cióval? A köztársaságot csak akkor fenyegetné veszély, ha a Fidesz meghirdetné, vissza akarja állítani a királyságot, és egyúttal megjelölné a magyar trón várományosát is. Ennek azonban mindeddig semmi jele. Vagy lehet, hogy az ellenzék újra akarja alapítani az egykor oly dicsőséges magyar királyságot? Netán Orbán Viktor valamelyik gyermekének szánja a trónt, ahogy ezt Horthy kormányzóról rebesgették 1942-ben, amikor helyettesévé nevezte ki az idősebb fiát?

Ha tényleg ez a helyzet, nincs mese, össze kell fognunk. Mert ha tényleg fenyegetően ránk vetül a monarchia véres árnya, akkor én is ott leszek az Andrássy úton emelt barikádon. Fletóval együtt, dacosan kiáltom majd Dolores Ibarruri híres jelszavát: „No pasaran!” „Nem törnek át!”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!