Tetszett a cikk?

Mondjuk ki nyíltan: a magyar választások nem szerepelnek az amerikai külpolitika égető kérdései között, és sem a nagyközönség, sem a sajtó nem kíváncsi arra, hogy melyik párt fog kormányt alakítani Budapesten.

Az érdeklődés hiánya egyrészt az iraki háború minden más kérdést elsöprő jelentőségének tulajdonítható, másrészt pedig annak, hogy a közelmúltban több választás – a palesztin, az izraeli, a fehérorosz – ugyan a figyelem előterébe került, de mindegyik csalódást okozott. Az is tény, hogy a magyar politikusok az elmúlt években nem különösebben keltették fel az amerikai kormány, a média vagy akár a közvélemény érdeklődését.

“Magyarország nincs rajta a radarernyőmön, el is felejtettem, hogy a magyarok is választanak az idén” - közölte velem a múlt héten egy a kormánytól független külpolitikai szakértő, akinek gyakran jelennek meg cikkei Oroszországról a Washington Post véleményoldalán. Mint kifejtette, a rendszerváltás óta Magyarország nem számit "sikerélménynek", ámbár ugyanezt el lehet mondani az egykori Varsói Szerződés többi volt tagjáról is.

Természetesen hivatalos amerikai körök ragaszkodnak a pártatlansághoz és hangsúlyozzák, hogy a magyarországi választások a „demokrácia további erősödéséhez vezetnek”. De személyes, „off record” beszélgetés alkalmával a külügyminisztérium egyik befolyásos, Közép-Európával foglalkozó alkalmazottja elárulta, a szocialistákban inkább bíznak, azok rugalmasabbak, ígéreteiket inkább beváltják, „szeretnek egyetérteni velünk”. Jónéhány magasrangú, idősebb amerikai külügyér a szocialistákra utalva  „volt kommunistákról” beszél, és megállapítja: „a bűntudatukra még mindig lehet építeni.”

A Fidesz vezetői inkább megkérdőjelezik az amerikai kéréseket és tanácsokat, kritikusabbak azokhoz - panaszkodnak a State Department beosztottjai.

Nehéz találni olyan tisztviselőt, aki, bár személyesen ismer magyar politikusokat, őszintén lelkesedne, amikor egyik vagy másik pártvezérről véleményt mond. „Évekig fog tartani, amíg olyan politikusi réteg nevelődik ki Magyarországon, amelyiket már nem kötik a múlt jellemhibái és szokásai” - jegyezte meg egy szakérő, aki évtizedek óta Kelet-és Közép-Európával foglalkozik.

Az amerikai magyarok között sok a kiábrándult, különösen azoknak vannak kételyeik, akik gyakran látogatnak haza. “Minden választással veszítek a magyar politikával kapcsolatos illúzióimból" - jegyezte meg egy magyar ügyek iránt érdeklődő, magát “külföldre szakadt hazánkfiának" valló értelmiségi. “Nem értem, hogy mi történik Magyarországon, nem tudom, hogy ki a hibás, de a politikusok egyre ellenszenvesebbek.” „Ne is említse a választásokat ” - szakít félbe egy másik hazafi, aki nem mulaszt el egyetlen március 15. vagy október 23. ünnepséget sem. “Félek, hogy a szocik megint nyernek, és még inkább bebetonozzák magukat a hatalomba.”

Lipták Béla professzor jelezte, hogy a kettős állampolgárok közül 438-an szavaztak New York-ban, ami a szavazásra jogosultak alig 1 százaléka. Mint mondja, 99 százalékot vagy nem érdekel, vagy túl sok gondja van, vagy fél szavazni, mert eleve illegálisan van itt. Lipták szerint az USÁ-ban kevesebb, mint ezer kettős állampolgárságú élt szavazati jogával. Ezért legalábbis  részben a jelenlegi magyar kormány felelős, amiért szándékosan és sokféle kellemetlen módon nehezítette amerikai állampolgárok számára a szavazást -állítja Lipták. Szerinte a magyar-amerikaiak nagy többsége a Fideszre szavaz és csak egy kis szélsőséges csoport, alig 5 százalék, a MIÉP-re.

Nem nevezhető nemzeti szerencsétlenségnek,  hogy Magyarország nem szerepel az itteni újságok első oldalán és  hogy a legjobb esetben százból csak egy amerikai  ismeri fel a magyar miniszterelnök nevét. De azért nem ártana, ha egy okos európai diplomáciai kezdeményezést egyszer a magyar külügyminiszter neve fémjelezne, vagy ha az amerikai újságolvasó a magyar forradalom ötvenedik évfordulóján olvashatna egy meggyőző cikket arról, hogy érdemes volt nemet mondani a zsarnokságnak, és hogy a mai Magyarország zöme hisz is ebben.


A szerző 1956 óta él az Egyesült Államokban, neves újságíró, jelenleg Washington környéki farmon gazdálkodik. Magyarul is megjelent két könyve, "Amikor kerek volt a világ" és "Amikor az angyalok túljártak a világ eszén" címmel.    

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Választás 2006

Provokatív ideológusok itt, konzervatív pasák ott

Miközben a kedélyesen elnéző Orbán mellett a Fideszben provokatív ideológusok tűnnek föl, az MSZP-ben fordított a helyzet: az ifjútörök Gyurcsány kénytelen számolni az MSZP konzervatív pasáival. Bence Györgyfilozófus, a Metazin.hu társszerkesztője két héttel a választások előtt a helyzetet értékeli.

Választás 2006

Kampány: az ideológia visszavág?

A választás első fordulója előtt két héttel a kampányban teljes dicsőségében megjelent az ideológia. Míg korábban a pártok elsősorban ígéreteiket versenyeztették, és a köztársasági, illetve nemzeti retorika csak alárendelt szerepet játszott, most hirtelen szinte kulturkampfba fordult a kampány.

Vélemény

Könyv Orbánról - Térkép a damaszkuszi úthoz

Orbán Viktornak két évtized terméséből kiválogatott interjú- és beszédrészlet-gyűjteményét lapozgatva, pályaívének cikcakkjairól beszélve két dolgot rögtön előrebocsátanánk. Először, az utóbbi másfél évtizedben nem Orbán az egyetlen, aki változott. Másrészt, ha nem bűn kommunistából szociáldemokratává válni, antikommunista liberálisból posztkádári utópárt szövetségesévé lenni, akkor talán azért sem kéne valakit keresztre felszögezni, mert liberálisból populista retorikájú konzervatív lett.

Vélemény

Védjük a Köztársaságot!

„Magyarországon ma a köztársaságot, a demokráciát, a jogállamot, a szabadságot, a becsületet és a tisztességet a baloldalnak lesz dolga megvédeni”- jelentette ki Gyurcsány Ferenc. Április 2-ára Budapestre hívta a köztársaság valamennyi barátját, „legyen baloldali vagy legyen másképp gondolkodó.” De ki fenyegeti a respublikát? Talán Orbán helyre akarja állítani a királyságot?

Választás 2006

A közvélemény-kutatók pártkötődései

Szinte naponta adnak hírt a közvélemény-kutató cégek a választási küzdelem állásáról. Elfogultak -e, és ha igen,melyik irányba a nyilvánosság előtt függetlenségükre oly kényesen ügyelő intézmények?

hvg.hu Választás 2006

Vadat mondunk, azután liberális pózba vágjuk magunkat

Semjén Zsolt bírálta a kormányfő azon kijelentését, miszerint a vallás magánügy. A KDNP elnöke Mindszenty bíboros 1946-os szavait idézve kijelentette: ahol a vallás magánügy, ott korrupcióba, bűnbe, kegyetlenségbe fordul az élet. Hozzátette: Hitlerék is magánügynek tekintették a vallást, „jött is utána Gestapo, Auschwitz, börtönbirodalom". Bence György filozófus, a Metazin társszerkesztője elemzi Semjén állításait.

Betiltja a Facebookot Salamon-szigetek kormánya

Betiltja a Facebookot Salamon-szigetek kormánya

Winkler Róbert: A Totalcar pár évvel hamarabb indexesedett el, mint maga az Index

Winkler Róbert: A Totalcar pár évvel hamarabb indexesedett el, mint maga az Index

Kutatóorvosok figyelmeztetnek: most, hogy bezárkózunk otthonra, elindul felfele a vérnyomásunk

Kutatóorvosok figyelmeztetnek: most, hogy bezárkózunk otthonra, elindul felfele a vérnyomásunk