A miskolci önkormányzati testület pártállásra való tekintet nélkül, Káli Sándor szocialista polgármesterrel az élen ellenzi, hogy a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. külső befektetőnek akarja eladni a Miskolci Fűtőerőműben (Mifű) lévő 75 százalékos részesedését. A szocialista polgármester aláírásgyűjtő akciót helyezett kilátásba, parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi, sőt, kész bíróság elé vinni az ügyet, ha a Magyar Villamos Művek és az ÁPV Rt. az ELMIB-nek (Első Magyar Infrastruktúra Befektetési Zrt.) adja el a fűtőművet. Egyelőre úgy tűnik, hogy a dunaújvárosi székhelyű ELMIB pozícióit nem lehet kikezdeni.

Káli Sándor
hvg.hu:  Tulajdonképpen mi a háttere a Magyar Villamos Művek és Miskolc között kitört konfliktusnak?

Káli Sándor: Mi úgy érezzük, hogy az MVM egy magánbefektetőt, a dunaújvárosi székhelyű ELMIB-et preferálja Miskolc városával szemben. Miskolcnak elővásárlási joga van az erőműre, ennek ellenére az MVM, illetve az állam egy külső befektetővel kötne szerződést. Az MVM kezdettől fogva nem tekintett bennünket tárgyalópartnernek, mindvégig diktálni akart. Már azért is lobbiznunk kellett, hogy egyáltalán elmondhassuk, mik a szándékaink. Miskolc város önkormányzati testülete úgy döntött, élni kíván az elővásárlási jogával. Itt kezdődött a jogi csűrés-csavarás, mely arról szólt, hogy kétségbe vonták: vannak-e a városnak megfelelő forrásai a vásárláshoz? Miután a fedezetet előteremtettük, egyszerűen nem értjük, hogy most mi a probléma, tekintettel arra, hogy közben a kormány kibocsátott egy közleményt, melyben leszögezte: a magánbefektetővel szemben az önkormányzatot támogatja. A fűtőmű üzemeltetése során megtermelt nyereséget a város érdekében akarjuk felhasználni, semmiképp sem akarjuk innen elvinni.

Az önkormányzat 4,4 milliárd forintot ajánl az erőműért, amennyiben a várost feljogosítják arra, hogy vételi ajánlatot tegyen. Ezt az összeget bankok kölcsöneiből finanszíroznánk, erről érvényes megállapodásokat kötöttünk. Ugyanakkor készek vagyunk átvállalni az építéssel összefüggő 10 milliárdos hitelt is. Mivel az erőmű középtávon nyereséges, a bevételből minden további nélkül fizetni tudjuk majd a kölcsönök törlesztését. Megjegyzendő, hogy az ELMIB is hitelből fizetné ki az erőmű vételárát.

hvg. hu: Miért olyan fontos a városnak az erőmű?

K.S.: Az erőmű kifejezetten azért épült, hogy pótolja az a hőmennyiséget, melyet eddig a Diósgyőri Vasmű korszerűtlen, a kohászat leállásával kifejezetten rossz hatásfokú erőműve szolgáltatott a miskolciaknak. Az új erőmű harminckétezer lakás fűtését biztosítja, sorsa mintegy százezer embert érint. Hosszabb ideig éltem Németországban. Ott a városok szinte mindenütt a saját tulajdonukban tartják a lakóikat kiszolgáló energiatermelőket, mert ez a gazdaságos működtetés előfeltétele. Alapvető érdekünk, hogy alacsony áron tarthassuk a városban a távhőszolgáltatás árát, valamint hogy az áramtermelés nyereségét is visszaforgathassuk a rendszerbe. A lakók számára az erőmű önkormányzati tulajdona garanciát jelentene a jövőre nézve.

hvg.hu: A kormányban a legerősebb - hamarosan egyetlen - párt az MSZP, ön is a párt színeiben lett polgármester. Miskolc kiemelten fontos a szocialisták számára. Ezek után teljesen érthetetlen, hogy a kormány által felügyelt MVM-mel nem tudnak zöldágra vergődni. Kocsis István, az MVM vezérigazgatója állította: a város lekésett bizonyos határidőket, melyen belül jeleznie kellett volna vételi szándékát.

K.S.: Az új erőművet 2007. december 11-én adták át, és két héten belül már meg is kötötték azt a szerződést, amely az értékesítéséről szól. Megjegyzendő, hogy eredetileg is tulajdonrészünk van az erőműben, igaz, nagyon kicsiny. Rajtunk most azt a határidőt kérik számon, melyet a magánbefektetővel, még karácsony előtt megkötött szerződés tartalmaz. Mi erre azt mondjuk, ez jogszerűtlen eljárás, ugyanis a másik vevőnek velünk szemben legalább hatvan nap előnye volt.

ELMIB-tiltakozás (Oldaltörés)

hvg.hu: Mindenesetre az ELMIB csoport  közleményben tiltakozott amiért ön "politikai nyomás-gyakorlással igyekszik megakadályozni egy szakmai befektető törvényes tulajdonszerzését a Miskolci Fűtőerőmű Kft.-ben", és mint jogszerű vevőt akarja kizárni az ügyletből. Ön nyilván ott volt az erőmű ünnepélyes átadásán. Miért nem jelezte rögtön Kocsis Istvánnak, hogy a fűtőmű az önöké, meg akarják venni?

K.S.: Nem voltam ott az átadáson, mert képviselő is vagyok és a költségvetés végszavazása miatt a Parlamentben kellett tartózkodnom. Kértem az MVM-et, tegyék más napra az átadást, de ezt elutasították.

hvg.hu: A helyettese is bejelenthette volna, hogy a városnak szüksége van a fűtőműre.

K.S.: Decemberben még nem tudtuk, hogy az államnak az a szándéka, hogy rögtön eladja. Csak elméleti lehetőségként kérdezték meg tőlünk, hogy értékesítés esetén a város partner-e. Erre szabályos levelet küldtünk, melyben bejelentettük a vételi igényünket. Ezt figyelmen kívül hagyva kötötték meg december 21-én a szerződést a magánbefektetővel.

hvg.hu:  Mikor dől el véglegesen az erőmű sorsa?

K.S.: Feltételezem, hogy ezen a héten folytatódnak a tárgyalások. A város érdekeit tartjuk szem előtt, ezért aláírásgyűjtést kezdeményeztünk a városban, vételi szándékaink támogatására. Amennyiben az MVM ennek ellenére az ELMIB kezére játssza az erőművünket, bíróság elé visszük az ügyet, jogorvoslatot kérünk a város számára. De mert a perek általában elhúzódnak, szerencsésebb lenne megállapodni az MVM-mel.

 Pelle János

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kirakják a Dagályból és az Arénából a gyógyulni járó bérleteseket

Kirakják a Dagályból és az Arénából a gyógyulni járó bérleteseket

Azonnali műtéttel kezelték a Scorpions énekesét

Azonnali műtéttel kezelték a Scorpions énekesét

Sokaknak a legnagyobb kihívás a nyugdíj előtt, hogyan igazolható a szolgálati idő

Sokaknak a legnagyobb kihívás a nyugdíj előtt, hogyan igazolható a szolgálati idő

Az építőipari munkák negyede után nem adózik senki

Az építőipari munkák negyede után nem adózik senki

Az MSZP nem fogja támogatni a dezertőröket

Az MSZP nem fogja támogatni a dezertőröket

Fizetett a kukaholding a fővárosnak

Fizetett a kukaholding a fővárosnak