A Zuschlag János és társai ellen folyó eljárás egyik legérdekesebb kérdése, hogy honnan volt – lehetett – a szocialista politikusnak ötvenmillió forintja, amelyet a kár enyhítéseként beadott az ügyészségre, hiszen Zuschlag vagyonát az adóhivatal zár alá helyezte.


Zuschlag a Fidesz kinagyított állam-
adósság-csekkjével 2006-ban.
Akkor még ő tett feljelentést
© Túry Gergely
Ha Zuschlagnak nem volt a birtokában 50 millió, akkor kinek állt érdekében, és persze miért, hogy helyette megtérítse a kár nagy részét? Nézzük sorba a lehetséges verziókat, kizárásos alapon.

A család egyik tagja? A legsegítőkészebb emberek ebből a körből kerülhetnének ki, de az eljárás során elvégzett vagyonosodási vizsgálat során még a politikus édesanyja nevén lévő nagy értékű ingatlant is zár alá vették. Emiatt pedig a szentendrei lakóparkban lévő otthon nem értékesíthető. Ezt talán épp Zuschlag és felesége bánja a legkevésbé, hiszen a család a tavaly decemberben született kisfiukkal, Arionnal itt él.

Egy jó barát? A hírek szerint szinte senki nem maradt „Zusi” mellett, ahogy a barátai emlegették a szocialisták egykori nagy reménységét. Mindenki elfordult tőle, miután tavaly nyáron meggyanúsították, majd előzetes letartóztatásba is helyezték őt. A hvg.hu tudomása szerint akadt olyan barátja is, aki kölcsönkérte Zuschlag autóját, ám visszaadni már elfelejtette. Ezek alapján tehát nem valószínű, hogy a baráti kör valamelyik tagja vagy tagjai vállalták volna, hogy összeadják az ötvenmilliót. Egyébként, ha ez történik, a dolog biztosan nem marad titokban.

Egy üzlettárs? A következő lehetőség az lenne, hogy Zuschlagnak valamelyik üzlettársa próbált mentőövet dobni, ám ez két okból sem valószínű. Az egyik az, hogy Zuschlag János elsősorban politikusként akart boldogulni, s erre addig minden lehetősége meg is volt, amíg 2004-ben el nem sütött egy viccet a Terror Házánál a holokauszt áldozataival kapcsolatban. Innentől kezdve politikusi pályájának csillaga lefelé áldozott, de még ekkor sem kezdett bele jelentősebb üzleti vállalkozásba. Egyik, a hvg.hu-nak név nélkül nyilatkozó ismerőse szerint azért sem tette ezt, mert nem igazán volt vállalkozói vénája. Másrészt Zuschlagnak – a cégnyilvántartás szerint – egyetlen cég volt a nevén, mégpedig a kiskunhalasi székhelyű, főleg ingatlankezeléssel és -bérbeadással foglalkozó A Gyorsabb Ügymenetért Bt., amelyben tulajdonostársa Györfi Ludovic volt. Korábban a hvg.hu beszámolt róla, hogy Zuschlag státusza a cégnél meggyanúsítása után néhány nappal, 2007. június 27-én megváltozott: beltagból kültag lett. Helyét tulajdonostársa vette át, akit ügyvezetőnek neveztek ki. Később Györfi a büntetőügy egyik gyanúsítottja, majd vádlottja lett, így az sem látszik valószínűnek, hogy Zuschlagnak segíteni tudna.

Arató és Ujhelyi gyanú felett

Arató Gergelyt, az Oktatási Minisztérium államtitkárát tanúként hallgatta meg az ügyészség, mert az ő lakcímére volt az egyik egyesület bejegyezve, s több dokumentumot is aláírt. Ám nem gyanúsították meg. Ujhelyi István, azt Önkormányzati és Fejlesztési Minisztérium egykori államtitkára  határozottan cáfolta, hogy hirtelen lemondását posztjáról befolyásolta volna a Zuschlag-ügy. 

Zuschlag és más vádlottak szerint  a Fiatal Baloldalhoz – melynek Ujhelyi az elnöke volt – folytak be az ügyészség által vitatott összegek, s így elvben az ő felelőssége is felvetődhetett volna a pályázati pénzek nem rendeltetésszerű felhasználásával kapcsolatban. Az ügyészség tájékoztatása szerint azonban a tanúk csak általánosságban beszéltek Ujhelyi FIB-elnökként játszott szerepéről, és ennek alapján a politikus büntetőjogi felelőssége nem merült fel.

A szocialista párt? Ha nem a családi és a baráti kör, esetleg az üzlettárs térítette meg az alapítványok, egyesületek által el nem számolt pályázati összegek nagy részét, akkor már csak az a variáció marad, hogy a „munkahely”, azaz a Magyar Szocialista Párt sietett a rossz útra tért fiú megsegítésére. Miért is? Igaz, Zuschlag a büntetőeljárás megindulása óta bukott politikusnak számít – ezt erősíti meg az is, hogy néhány napja lemondott a megyei közgyűlésben még meglévő mandátumáról –, de a szocialistáknak nem árt továbbra is óvatosan kezelniük a párt egykori, a Fidesznek odamondogató emberét. Ugyanis Zuschlag nem tett részletes beismerő vallomást, ami miatt elképzelhető, hogy titokban maradtak olyan ügyek, amelyek napvilágra kerülése még kínosabb helyzetbe hozhatná a kormányzó pártot.

A bukott politikus tehát nem kívánatos személy lett a pártban, olyan felesleges teher, amitől minél előbb meg kell szabadulni. Így logikusnak tűnik az az értesülés, hogy az MSZP nem sajnálta az anyagiakat az ügy mielőbbi rendezésére. Feltehetően Zuschlag Jánosnak meg kellett ígérnie: nem árul el több, a pártot esetleg még rosszabb fényben feltüntető részletet, ennek fejében kifizetik helyette az 50 milliót.

Így találkozhatott a két fél érdeke. Zuschlag szeretné a lehető legenyhébb büntetéssel megúszni az eljárást, főleg, hogy az ő és két társa esetében az ügyészség a „bűnszervezetben való elkövetéssel” súlyosbította a vádat. Ez azt jelenti, hogy a különösen nagy értékre elkövetett csalásért kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés büntetési tétele akár ennek a duplája is lehet, s a legrosszabb esetben Zuschlag János mint elsőrendű vádlott akár másfél évtizedre is a rácsok mögé kerülhet. Nem valószínű, hogy a mai ítélkezési gyakorlatban a lassan már egy éve a hűvösön ülő Zuschlag ilyen súlyos ítéletet kapna, de azért ez Damoklesz kardjaként ott függ a feje fölött. Nyilván úgy spekulált, hogy a kár egy részének visszafizetését a vádhatóság enyhítő körülményként fogja értékelni, és később a bíróság is: megszünteti az előzetes letartóztatását, végül enyhébb büntetést szab ki rá.

Csikász Brigitta

Az Ön tippjére is kíváncsiak vagyunk, szavazzon! 

Szavazás box
Ki fizethette ki a Zuschlagék rovására írt ötvenmilliót, a bűncselekmény-sorozatban eltűnt pénzt?

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Csikász Brigitta Itthon

Zuschlag-ügy: házkutatások Zuglóban

Házkutatást tartottak több zuglói szocialista városatyánál a Kecskeméti Városi Ügyészség munkatársai, a Zuschlag-ügyhöz kapcsolódóan. A hvg.hu értesülései szerint köztük van Kemecsei Árpád, a Zuglói Vagyonkezelő Zrt. felügyelő-bizottságának (fb) elnöke, valamint Komlódi Gábor, a XIV. kerületi MSZP volt frakcióvezetője.

Vélemény

Topolánszky Gyurcsányról, Zuschlagról és Ocsovairól

Debreczeni József könyvében Gyurcsány Ferenc felidézi az ifjúsági és sportminisztérium élén eltöltött időszakot, és kábítószerügyekben illetékes helyettes államtitkárát, Topolánszky Ákost „elsőrendű szakembernek, tisztességes köztisztviselőnek” nevezi. Fájlalja, hogy 2003 októberében menesztették a minisztériumból, amiért az akkori közigazgatási államtitkárt teszi felelőssé. Topolánszky, aki ma a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet igazgatóhelyettese, most az egykori tárcán belül kialakult informális hierarchiáról, a "visszautasíthatatlan" követelésekről, a pályázati pénzek elosztását eleve meghatározó politikusi előzsűriről beszél, és feltárja kirúgásának valódi körülményeit.

Itthon

Győrfi és Kubatov a Zuschlag-gyanúsítottak listáján

Immár focicsapat méretű a Zuschlag-ügy gyanúsítottjainak a száma, a héten ugyanis további két ember – a hvg.hu tudomása szerint Kubatov Iván és Győrfi Ludovic – bővítette azoknak a körét, akikről a nyomozó hatóság úgy véli, valamilyen módon részt vettek az egyesületeknek illegális pénzekkel való feltöltésében. A két új gyanúsított számlák gyártásával és cégátruházásokkal segítette Zuschlag és társai tevékenységét.

MTI Itthon

Zuschlagék egyszerű trükkje

Zuschlagék trükkje nem volt túlságosan bonyolult, és a módszertanát jól jellemzi egyetlen példa - írja a legfrissebb HVG.

HavariaPress Itthon

Zuschlagot kihallgatták: a FIB-re költötték a milliókat

Újból kihallgatták Zuschlag Jánost a kecskeméti ügyészségen. A különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsított MSZP-s politikust szerdán hallgatták újból ki az ügyészek: Zuschlag ezen a kihallgatásán már nem csak politikai, hanem büntetőjogi felelősségét is elismerte a 75 milliós csalási ügyben.

MTI Itthon

Zuschlag részletes beismerő vallomást tett

Zuschlag János részletes, feltáró, önmagára nézve is terhelő vallomást tett kedden a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségen - írta szerdai számában a Magyar Hírlap.

Ahol a csapból is csoki folyik, dolce vita Székkutason

Ahol a csapból is csoki folyik, dolce vita Székkutason

Hosszú Katinka beleveti magát a bajnokok ligájába

Hosszú Katinka beleveti magát a bajnokok ligájába

Fluor Tomi írta a káromkodásokat egy francia film szinkronjához

Fluor Tomi írta a káromkodásokat egy francia film szinkronjához

Nyomozott az iFixit: ezért van gond a Samsung összehajtható telefonjával

Nyomozott az iFixit: ezért van gond a Samsung összehajtható telefonjával

Felcímkézi a videóit a YouTube, hogy felismerje, ha álhírt lát

Felcímkézi a videóit a YouTube, hogy felismerje, ha álhírt lát

Íme az eddigi talán legszebb kínai villanyautó

Íme az eddigi talán legszebb kínai villanyautó