A pénzpiacok kijózanító pofonja után Orbán Viktornak konkrét, számokkal alátámasztott programmal kell előállnia, mivel nem sikerült az EU-nak és a Valutaalapnak "eladni" a 7 százalékos hiánycélt – fejtette ki Tölgyessy Péter a Kossuth rádióban elhangzott kommentárjában.

Tölgyessy szerint nem kommunikációs hiba történt, Kósa és Szijjártó nyilatkozatai beleillettek a Fidesz tudatos politikájába: a Fidesz már tavaly a Bajnai-kormány által a költségvetésben elrejtett „csontvázakról” beszélt. Gazdasági programjának kiindulópontja kezdettől az örökség számbavétele és a tervezettet akár kétszeresen meghaladó hiány feltevése volt. A csőd közeli állapot hangoztatásával nem megszabadulni akart legfőbb választási ígéretétől, az adóforradalom elindításától, hanem éppen a nagyobb hiány nemzetközi elfogadtatásával remélt forrást teremteni nagyszabású terveihez- állapítja meg Tölgyessy a Kossuth rádiónak adott interjúban

Tölgyessy Péter

A Fidesz az elmúlt nyolc esztendőben minden megszorító lépést hevesen ellenzett. Orbán Viktor nem kis részben a régi reformközgazdász látásmód teljes tagadásával, és új, növekedésközpontú közgazdasági doktrína meghirdetésével nyerte meg a választásokat. Kétharmados diadala után sem őszödi beszédére készült, hanem arra, hogy egyetlen csapással átvágja a reformok és megszorítások megoldatlan gordiuszi csomóját. A Fidesz valahogy úgy képzelhette, hogy a hátra maradt „csontvázakra” hivatkozva 2010-ben felszaladna az államháztartási hiány 6-7 százalékra, majd évenként fél-egy százalékkal csökkentve, az csak a ciklus vége felé esne 3 százalék alá. Így már az indulásnál nyerne magának legalább egy 500-600 milliárd forintos mozgásteret.

Ezt a lehetőséget kívánta tovább bővíteni a gyors jegybanki kamatcsökkentéssel. Mindezekkel azonban szükségképpen kitolta volna az euró bevezetését, és számolnia kellett a forint gyengülésével is. Ám ennek a választókra veszélyes hatásait a külföldi fizetőeszközökben jegyzett lakossági adósságok forintadóssággá való átváltásával remélte enyhíteni. Ebben a logikában a hitelből indított adócsökkentés kiszélesítését később már a remélt növekedés finanszírozná, és - ami egy politikus számára a legfontosabb -, nem lenne szükség újabb megszorításokra, az emberek életét felforgató reformkísérletekre, hanem lassabb, biztonságos változás következne. Az ország lényegében a saját hajánál fogva emelkedne ki régi bajaiból.

Megannyi célozgatás után a debreceni polgármester nyilatkozata is a hétvégi „csontvázjelentés” állításaira készítette volna fel a közvéleményt. Csakhogy hamar kiderült: a Fidesz a világot nem terelgetheti úgy, ahogy idehaza ellenfeleit szokta. Az EU vezető tisztségviselőinek figyelmeztetései ellenére a kormány régebbi kommunikációs tervei szerint haladt előre. Ám a miniszterelnök szóvivőjének megszólalása után a világ pénzpiacai már egyértelművé tették: nincs tovább. Magyarország hitelezői nem finanszírozzák az új gazdaságpolitikát. A kormány, találkozva a valósággal, ezután már nem tehetett mást, mint bejelentette: tartja magát a Bajnai-kabinet hiányadatához. Ezzel valószínűleg megállította a forint és a hazai tőzsde zuhanását. Ám átgondolatlan kísérletével nem tágította, inkább tovább szűkítette a maga mozgásterét. A pénzpiacok reménykedéssel várták a cselekvőképes kormány megalakulását, most viszont hónapok kellenek majd a bizalom visszaszerzéséhez.

[[ Oldaltörés (Folytatás) ]]

A kormány örökségének akadnak ugyan politikailag igencsak kellemetlen elemei – például a gázár-támogatás régi rendjének fenntartására júniustól nincsen pénz a költségvetésben -, mégis mindent egybevetve az Orbán-kabinet inkább csak hálás lehet elődjének: nálunk nincsen szükség nyomban a kormányalakítás után román vagy görög módra a nyugdíjak és a közalkalmazotti bérek durva visszavételére, hangsúlyozta Tölgyessy. A 3,8 százalékos hiány betartásának bejelentésétől kezdve a Fidesz már nem a hiány eltúlzásában, hanem kisebbítésében érdekelt. Az idén hiányzó hozzávetőleg százötvenmilliárd forint még behozható a költségvetés szigorú végrehajtásával és a tartalékok zárolásával.

A 2011-es három százalék alatti hiánycél megtartásához azonban a mai állapot szerint négy-ötszázmilliárd forint is hiányozhat. Látszik, fontos társadalmi csoportok érdemi áldozathozatala nélkül nincs lehetőség az orbáni adóforradalom elindítására, nincs forrás a biztonságos változás terveinek végrehajtására. Egyetlen hét alatt a valóság beköszönt a reménység hitében élő magyar közvéleménynek. Ha Orbán valóban nagyszabású társadalmi változásokat akar, a látványpolitika helyett már most vagy ősszel áldozatokat kell kérnie választóitól.

A világkapitalizmus, az Európai Unió elvárásaihoz való igazodás kényszere most jókora kaput nyit a Jobbiknak. A szimbolikus nemzetpolitikai kezdeményezésekkel indító Fidesszel szemben tehetetlen jobboldali radikalizmus hamarosan a meghirdetett forradalom elárulásáról, a külföldi tőkével való paktumozásról beszél majd. A múlt héten történtek a szélesebb közönség előtt is felértékelik Bajnai Gordon politikáját, amely részletkérdésekben távolról sem volt hibátlan, ám a lényeget, Magyarország átvezetését a világválság első szakaszán, a várakozások felett bölcsen megoldotta. Csakhogy ebből a szocialisták egyelőre aligha profitálnak. Az MSZP továbbra is akkora bajban van, hogy szinte újra ki kell találni- állítja Tölgyessy. .

A Fideszben viszont nem működtek olyan visszacsatolási mechanizmusok, amelyek megfontolásra késztették volna Orbán Viktort. A miniszterelnök sokat beszélt a nemzeti megegyezés rendszeréről, de minden valóságos döntésével régi táborelvű politikáját követte. Ha nem lesz képes nyitni az általa közvetlenül befolyásolt személyek körén kívülre, nagyon egyedül lesz nehéz döntései meghozásakor. Ha nem akarja, hogy a választók reménye, immáron ki tudja hányadszor, csalódásba forduljon, felelős kormányzásba kell kezdenie – mutatott rá a politikai elemző..

hvg.hu/mr1-kossuth.hu

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ha ilyen wifi-routere van otthon, azonnal cserélje le, a gyártó is ezt javasolja

Ha ilyen wifi-routere van otthon, azonnal cserélje le, a gyártó is ezt javasolja

Nem volt hátsó féktárcsája a kamionnak, amit megállítottak az M7-esen

Nem volt hátsó féktárcsája a kamionnak, amit megállítottak az M7-esen

Mit adhat a vállalati képzés?

Mit adhat a vállalati képzés?

Szomorú szappanopera lett az uniós bővítésből

Szomorú szappanopera lett az uniós bővítésből

Kalapáccsal verték össze a hongkongi tüntetések egyik vezetőjét

Kalapáccsal verték össze a hongkongi tüntetések egyik vezetőjét

Az utolsó döfést is beviszi a Microsoft, lelövik a Windows Phone 8.1 alkalmazásboltját

Az utolsó döfést is beviszi a Microsoft, lelövik a Windows Phone 8.1 alkalmazásboltját