szerző:
toma
Tetszett a cikk?

Az elmúlt két kormányzati ciklusban a Fidesz rendszeresen vádolta a kormányzatot a határon túli magyarok iránti érzéketlenséggel és a szakmaiság hiányával. Annak, hogy a területen végre gyökeres változások állhatnak be, immáron nem csupán a szlovákiai parlamenti választás adja bizonyítékát.

A határon túli magyarság legjelentősebb pályázati forrása az évi 2 milliárd forintot elosztó Szülőföld Alap. A Répás Zsuzsanna vezette új nemzetpolitikai államtitkárság első intézkedése volt a Szülőföld Alap három szakmai kollégiumát évek óta vezető minisztériumi szakmai főosztályvezetők és osztályvezető lemondatása, helyette pedig végre valódi szakemberek kinevezése.
 
Így lesz az oktatási kollégium új elnöke a csángó bálok szervezője, a Zurgó együttes furulyása, Répás Zsuzsa titkárságvezetője, Nagy Bercel.  Nála is elismertebb szaktekintély a két kollégiumban is tagnak delegált Bilecz Katalin, a munkaügyi minisztérium korábbi fogalmazója, aki szakdolgozatát az állatvédelem témájában írta. A legkomolyabb ász azonban minden bizonnyal a mindhárom kollégiumban (!) tagságot elnyerő fiatalember, Lukács Bence Ákos, aki egyébként Répás Zsuzsa sajtótitkára, fideszes önkormányzati képviselő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Kettős állampolgárság: Románia pontosításokat vár

Folyamatos a kapcsolat a román és a magyar külügyminisztérium között a magyar állampolgárság könnyített megadásáról szóló törvény témájában - mondta hétfőn az MTI-nek Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövet azzal kapcsolatosan, hogy a román külügyminisztérium sajtóközlése szerint Bukarest kész a párbeszédre Budapesttel.

MTI Itthon

Martonyi: szeretnénk erősíteni a magyar külpolitika déli irányát

A magyar külpolitika a jövőben fokozott hangsúlyt fektet a déli kapcsolatokra, és ezen belül a magyar-szerb együttműködésnek különlegesen fontos szerepe van - jelentette ki Martonyi János külügyminiszter pénteken Belgrádban az MTI-nek. A magyar diplomácia irányítója Mirko Cvetkovic szerb kormányfővel és Bozidar Deliccsel, a szerb kormány EU-integrációért felelős miniszterelnök-helyettesével tárgyalt szerbiai látogatásának - első hivatalos külföldi útjának - második napján.

MTI Világ

Bugár Béla: az első lépést a Fidesznek kell megtennie

Bugár Béla, a szlovákiai Híd elnöke szerint pártja nem zárkózik el a Fidesszel való együttműködés elől, de miután a nagyobbik magyar kormánypárt a választások előtt egyértelműen a Magyar Koalíció Pártját támogatta (MKP), elvárja, hogy az első lépést a Fidesz tegye meg.

hvg.hu Világ

Mit jelent a Híd-Most választási sikere?

Átalakulás előtt áll a szlovákiai magyar politika: a szombati választáson sikeresen szereplő, a jobboldali kormánykoalícióban is várhatóan helyet kapó Híd-Mostra egyes elemzők már most úgy tekintenek, mint a szlovák-magyar megbékélés leendő kulcsára. Mások szerint viszont kérdés, a szlovák-magyar „kétnyelvű párt” milyen válaszokat tud majd adni a két ország közötti problémákra.