Zentai Péter
Zentai Péter

Félelemben tölti milliónyi keresztény a Karácsonyt. Főként a muszlim világban. De miért? Zentai Péter e kérdésére az Amnesty International, a tekintélyes globális ember jogi szervezet keresztények sorsával foglalkozó, történetesen muszlim aktivistája egyebek között azt feleli: az arab rendszerek illetőleg a terroristák lételeme, hogy menekülésre késztesse hazájukból a más vallásúakat, a másként gondolkodókat.

Zentai Péter: Hol a legveszélyesebb ma kereszténynek lenni?

Szaid Bumedouha: Irakban. Bászrából, Bagdadból, Moszulból  - azokból a városokból, ahol kétezer éven át éltek Krisztus követői – gyilkosságok, megszégyenítések, fenyegetések nyomán 2003 óta tíz-sőt százezrével kényszerülnek menekülni. 

Irak: az egyik öngyilkos merénylet keresztény áldozatai
©

Főként a Káld keresztény egyház híveit üldözik. .

Z.P.: Azóta, hogy megdöntötték Szaddam Husszein elnyomó rendszerét? Ezt nem értem.

S.B.: Szaddam alatt a keresztények – ahogy minden más vallás hívei – békében élhettek, hacsak nem politizáltak. Aki fogta a száját, nem hangoskodott, tudomásul vette, hogy Szaddam az egyedüli úr, annak nem eshetett bántódása – a másfél milliónyi kereszténynek, s a párszáz zsidónak -  a rendszer biztosította a szabad vallásgyakorlást.

Z.P.: Másfél millió keresztény élt tehát 2003-ig Irakban. És ma?

S.B.: Talán hatszázezer. A túlnyomó többség Amerikába emigrált, részben Szíriába, most pedig tömeges exodus figyelhető meg a kurdok lakta-ellenőrizte észak-iraki területekre.

Z.P.: Miért érzik nagyobb biztonságban magukat Szíriában és Kurdisztánban?

S.B.:  A szíriai Asszad-féle rendszer presztízskérdést csinál abból, hogy a – szájukat befogó – keresztények, sőt zsidók biztonságban érezhessék magukat. Iránban is ez a helyzet, ott a keresztények és a zsidók külön parlamenti képviselettel is bírnak. A kurd-keresztény viszony hagyományosan jónak mondható, Törökországban és Irakban több tízezernyi kurd keresztény él. Törökországban a kurdellenességbe mindig vegyül egyfajta keresztény ellenesség is. Nincs egyébként egyetlen olyan muszlim ország, ahol minden tekintetben garantálnák a keresztények biztonságát: beszélhetünk e tekintetben Malajziáról vagy Pakisztánról is.  Libanon kivételével sehol sem engednek új templomokat felszentelni.

Z.P.: Miközben egymás után épülhetnek a mecsetek a keresztény világban!  Iránban – ha jól tudom – előfordulnak keresztényellenes zavargások…

S.B.: Elszigetelten. Muszlim fundamentalisták által feltüzelt primitív emberek gyújtottak fel templomokat néhány évvel ezelőtt. Kétségtelenül büntetik a keresztény hitre áttért muzulmánokat. Irakban azonban az utóbbi években szabályos pogromok voltak, keresztény papokat gyilkoltak meg, vagy jobb esetben, elrabolták őket.

Z.P.: Kik?

S.B.: Helyi fundamentalistákból és főként Szaud-Arábiából, Jemenből átdobott Al-Kaidás terroristákból szervezett különítmények. El akarják űzni a keresztényeket lakhelyeikről, a lakosságban pedig így erősítik fel az elégedetlenséget a kormánnyal és az külföldi csapatokkal szemben. Azt üzenik az irakiaknak, hogy a jelenlegi vezetőik képtelenek rendet tenni, Szaddam megdöntése káoszhoz, vérfürdőkhöz, terrorcselekményekhez vezetett, csak egy iszlám-fundamentalista állam megalakulása hozná vissza a rendet és az egységet az országba. Mindez a keresztények exodusához vezetett.

Z.P.: Irán nem segít be az iraki terroristáknak? A háttérből nem érdeke a keresztények üldözése?

S.B.: Irán a jelenlegi iraki kormány egyik kiemelkedő barátja. Az az érdeke, hogy stabilizálódjék ez az alapvetően szintén síita muzulmán rendszer…

Z.P.: Ez azt jelentené, hogy az amerikaiak és az irániak érdeke egy az egyben ugyanaz Irakban!

S.B.: Ez alapvetően így van.

Z.P.: De hát a jelek szerint sem az amerikaiak, sem az irániak nem tudják megvédeni az iraki keresztényeket. Ez hogy lehet?

S.B.: Az amerikaiak szeretnének mielőbb kivonulni Irakból, képtelenek beavatkozni az iraki belügyekbe, Irán pedig legfeljebb biztonsági tanácsadókkal tudná segíteni az iraki kormányt, de ez utóbbi nagyon gyenge.

Z.P. Milyen reményük lehet a Karácsonyt ünneplő káldeus keresztényeknek, hogy békén hagyják őket – legalább most?

S.B.: Az Amnesty International éppen ezért erősítette fel kampányát, ezért hívja fel a világ vezető politikusait, hogy gyakoroljanak nyomást az iraki kormányra: nyújtson fokozott védelmet a még ott maradt keresztényeknek, akár minden egyes család otthonához küldjenek járőröket. Úgy ahogy ezt a Bagdadtól függetlenül irányított kurd városok vezetői meg is teszik.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A budapestiek elvándorlása népességrobbanást hozhat az agglomerációban

A budapestiek elvándorlása népességrobbanást hozhat az agglomerációban

Százezrek tüntetnek Hongkongban, a szomszédos Sencsenben pedig gyakorlatoznak a katonák

Százezrek tüntetnek Hongkongban, a szomszédos Sencsenben pedig gyakorlatoznak a katonák

Elárulja az okosóra, ha valakinél megkezdődött az elbutulás?

Elárulja az okosóra, ha valakinél megkezdődött az elbutulás?

79 éves korában meghalt Peter Fonda

79 éves korában meghalt Peter Fonda

Egy kis kínai mobilgyártó állítja: jobb ujjlenyomat-olvasója van, mint a Samsungé

Egy kis kínai mobilgyártó állítja: jobb ujjlenyomat-olvasója van, mint a Samsungé

Ledobta a rendőrség a cukiságbombát

Ledobta a rendőrség a cukiságbombát