szerző:
Gomperz Tamás

Schmidt Mária bemutatja: a sérelem mint államvallás.

Eljött a hitvallók ideje. Túl sokat nyerhet az, aki a hűségét bizonyítja, és elveszíthet mindent, aki nem. Ha a látvány nem lenne annyira nyomasztó, gyerekeknek kellene mutogatni. Olyan mint a Jurassic Park, élőben tanulmányozható a múlt. Nem tudjátok, hogyan viselkedtek a kommunisták? Gyertek a Terror Házába! Ne a kiállítást nézzétek, kis csacsik, hanem a vezetőjét.

Bátorság, elvtársak!

Mert az kockázat nélkül kijelenthető, hogy a hűségverseny eddigi győztese Prof. Dr. Schmidt Mária, aki a héten istentiszteletet celebrált, vagy ahogy ők mondják, tudományos konferenciát rendezett. „A második Orbán-kormány négy évét értékeljük: a mérleg pozitív.” Ez nem az eszmecsere tanulsága utólag, hanem a meghívó szövege előre.

A rendezvényen megerősítést nyert, hogy Orbán Viktor mindent jól csinált születése pillanatától kezdve, de második eljövetele óta még annál is jobban. Szeplőtlen lénye kizárja a tévedést, az élet minden döntését igazolta. Kritikusai vannak ugyan szép számmal, tehát neki van igaza. A liberális Nyugat pánikba esett az illiberális fordulatától, ami azt bizonyítja, hogy a Nyugat válságban van, valamint azt, hogy Orbánnak van igaza. Ezek idézetek.

A konferencia kulcsszava a bátorság volt. Orbán bátran vezette be a közmunkát, bátran kezelte a kétharmados többséggel járó felelősséget (nem nevet), bátran adott milliárdokat felcsúti barátjának és bátran pártjára szabta a választási rendszert, ja, az utóbbi kettő nem hangzott el. A szerelmi vallomások hömpölygését időnként a megmondóemberek élénk szidásával szakították meg, ami egyáltalán nem meglepő olyan megmondóemberektől, akik szerint még a nemzeti konzultációhoz is bátorságra volt szükség.

További részletekbe nem megyünk bele, mert azok obszcénabbak, mint egy túlfűtött Simicska-közlemény. A lényeg nem az imádat mértéke, hanem a tartalma. A hitvalló orbánisták freskóján a megbántott nemzet a főalak, megtestesítője pedig az a sértett hős, aki dacosan és persze reménytelenül küzd az egész világgal. Ebben a komor vallásban a sérelem a kőszikla, amelyre a világ épül. Ezért olyan duzzogós még a hűségeskü is.

A sérelem mint államvallás

Mivel az emberek általában nem szívesen hoznak nyilvánosságra olyan dokumentumokat, amelyek egyszerre láttatják őket ellenszenvesnek és jelentéktelennek, ezért mindenképpen figyelemreméltó az a levelezés, amit ugyancsak a múzeumigazgató und papnő publikált önszántából, a kormány diplomáciai kudarcától nem függetlenül. Nyilván azt gondolta, hogy a levélváltás a német kancellárra nézve kínos, így annak közzétételével segíthet összefüggésbe helyezni, milyen ország milyen vezetője bántotta megint a nemzet bátor pávatáncosát.

Összefoglalva: Pozsgay Imre kommunista államminiszter kitüntetője levelet küldött Angela Merkel kancellárnak, hogy ötórás tartózkodása alatt ugorjon el a Terror Házába, és vegyen részt a házi fogadásukon, amelyen köszönetet mondhat azoknak a „civil hősöknek”, akik a 89-es határnyitás előtt a kelet-német menekülteket segítették. Egyben gyertyát is gyújthat a kommunizmus áldozataiért, természetesen a demokratikus ellenzéket megfigyelő Pozsgay értő közreműködésével.

A kedves programajánlatra a Szövetségi Kancelláriai Hivatal kettes számú segédlevelezője reagált. A who the fuck kezdetű érdeklődés érezhetően csak azért maradt le a válaszból, mert az nem németül van, és amúgy sem fér bele abba a négy szikár mondatba, amellyel Herr Spinner a naponta beérkező huszonnégyezer hasonló felkérést kezelni szokta. Nein, danke. Csüsz. Pecsét. Ebben az esetben azonban Herr Spinner talán még el is tért a szabványszövegtől, és kifejezetten tanító szándékkal utalt a meghívólevél keltezésére (2015. január 20.!), azt feltételezve, hogy a gyengéd korholás hatására „igen tisztelt Schmidt Asszony” is megérti, ha last minute ajánlata miatt nem alakítják át a kancellár programját.

Igen tisztelt Schmidt Asszony nem értette meg. Ellenben megsértődött, hiszen a sértődés politikai kategória, mint az részletes kommentárjából (amelyben leszögezi, hogy a levélváltás nem igényel kommentárt) is kitűnik. „Azoknak a személyeknek, civileknek, akik 1989-ben helytálltak, akik nem kerestek kibúvót, de megcselekedték, amit kellett, sosem mondott még személyes köszönetet német állami vezető. (…) A fogadással egybekötött eseményen a Német Szövetségi Köztársaság egyetlen hivatalos képviselője nem jelent meg. Várakozásunkkal ellentétben a kancellár asszony sem köszönőlevelet, sem személyes hangvételű üzenetet nem küldött a hajdani segítőknek.” Se levél, se telefon, se távirat. Brühühü. Mi lett veled, Németország? – kérdezi teátrálisan.

(Prof. Dr. egyébként arról híres, hogy mindig élesen tiltakozik, amikor valaki konkrét politikusok tetteit az egész országgal azonosítja. Már amennyiben ez a kollaborációra és a zsidók kifosztására vonatkozik.)

Mint látható, nem kell sok ahhoz, hogy az összes sérelmi toposz megelevenedjen. Hiába védtük a Nyugatot a törökökkel szemben, nem hálálták meg, hiába nyitottunk határt, nem köszönik meg. Merkel szívtelen, Németország (Ding an sich) toszik ránk, a Nyugat hálátlan. Na ná, hogy nem tudnak mit kezdeni az illiberális demokráciánkkal. Ne is tudjanak.

Egyedül vagyunk, Viktor, egyedül.

Gyáva péknek nincs lapátja

Valószínűleg nem volt még a történelemben nemzet, amely annyiszor fejezte volna ki a köszönetét egy másik nemzetnek, mint Németország Magyarországnak. Hálálkodott az összes eddigi kancellár, valamennyi államfő, képviselők százai, írók, munkások, nők, férfiak. Megköszönték az országnak, a döntéshozóknak, a magyaroknak. Adtak érte díjakat, neveztek el utcát, készítettek filmeket.

Az igaz, hogy külön a lángossütőnek, aki a zánkai kempingben oly derekasan helytállt, személyesen még nem köszönték meg. Általában neki is, 25 éve megy szünet nélkül a Danke, Ungarn. De tényleg.

Tulajdonképpen azért, mert nem géppuskáztunk le több ezer embert. Az endékások jöttek, láttak, egyesültek. Sok gond nem volt velük. Ami nem kisebbíti az érdemeket, a döntés szimbolikus jelentőségét, de hogy ebben a történetben kik azok a „civil hősök”, akik „mindent kockára tettek, szemben a politikai tisztségek egykori viselőivel”, az nem világos.

Ekkorra már lezajlott az újratemetés, pártok alakultak, folytak a kerekasztal-tárgyalások, legalább térdig jártunk a rendszerváltásban, a dolgok mindenki által érzett logikájából következett, és egy pillanatig nem volt kétséges, hogy a magyar kormány nem fog erőszakot alkalmazni sem a németek, sem az istápolóik ellen. Akik segítettek a menekülteknek (átutazóknak), azok rendes emberek voltak, ahogy rendesek most is azok, akik segítenek a jelenlegi menekülteknek (átutazóknak), főleg azért, mert az utóbbiakat a mai magyar kormány valóságosan üldözi.

A segítségnyújtás és a mindent kockára tevő hősiesség nem ugyanaz. Ami nem von le semmit a segítségnyújtók jóságából. Hihetetlen, hogy szinte még múlttá sem vált, máris indul a kényszeres mítoszgyártás a magyarok hősiességről, amit nem ismer el a világ. Még amire büszkének lehetne lenni, abba is belekevernek valamit az örök sértettségből.

Átenged egyszer minket a szomszéd a telkén, mert a kertünket elöntötte az árvíz. Ad nekünk teát, megkérdezi, hogy minden oké-e, aztán elmegyünk. Azóta elvárja, hogy bármikor, amikor meglát bennünket, megköszönjük a nagy telekátengedést, idén már Jancsikának is hálálkodni kell személyes hangvételű üzenetben, mert akkor éjjel átléptünk a homokozóján.

Amúgy ez a szomszéd az adományainkból újította fel a házát, a kerítését, a szökőkútját. Gyakorlatilag minden fejlesztését mi fizetjük tíz éve. Még nem köszönte meg soha. Ami nem baj, mi nem sértődünk meg mindig valami miatt. Annál sokkal bátrabb nemzet vagyunk.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kunhalmi: Nem biztos, hogy lesz közgyűlési többség Budapesten

Kunhalmi: Nem biztos, hogy lesz közgyűlési többség Budapesten

Hivatalossá tették Karácsony Gergely főpolgármesteri győzelmét

Hivatalossá tették Karácsony Gergely főpolgármesteri győzelmét

Baranyi Krisztina nyerésre áll Ferencvárosban

Baranyi Krisztina nyerésre áll Ferencvárosban

Ha ez igaz, 150 ezer forintos iPhone jön jövőre

Ha ez igaz, 150 ezer forintos iPhone jön jövőre

Tarlós: "Lehet sok mindent mondani, de nem érdemes mesélni"

Tarlós: "Lehet sok mindent mondani, de nem érdemes mesélni"

Tönkreverte az ellenzék a Fideszt Pécsen

Tönkreverte az ellenzék a Fideszt Pécsen