szerző:
Dr. Szabó A. Zsófia
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A transzneműek nem a gyógyszeripar célcsoportja, hanem a gyűlöleté.

Egy érintett gyógyszerész véleménycikke a hvg.hu-n megjelent A Pride szervezői cenzúrázták a "transzipart" kritizáló Kiss Noémi beszédét” című íráshoz kapcsolódóan

Transznemű és gyógyszerész is vagyok, így belelátok mind a gyógyszeriparba, mind a transzneműek élethelyzeteibe. Egyetértek Kiss Noémivel abban, hogy a Budapest Pride  kommunikációja elég átgondolatlan volt. Megértem, ha bántónak találta.

Viszont néhány dolgot szeretnék elmagyarázni a saját szemszögemből is. Annak reményében, hogy – ahogy Noémi maga fogalmazott – sikerül társadalmi vitát folytatni az ún. „transziparról”.

Az „iparhoz” fizetőképes kereslet kell. Ami a transznemű emberek esetén, kis arányú kivételtől eltekintve, nem létezik. A legtöbben a szegénységi küszöb alatt élnek. Nem arról van szó, hogy embertelen jómódukban nem tudnak már mit kezdeni magukkal, ezért hormonozgatnak, plasztikázgatnak. Persze ennek megértéséhez kicsit közelebb kell menni a hormonpiachoz.

A hormonkészítmények forgalmának a transzneműek elhanyagolható, ezrelékekben mérhető részét teszik ki. A forgalom irdatlanul nagy része megy a nem-transznemű emberek kezelésére: posztmenopauzális hormonpótlás, elégtelen hormontermelés pótlása, ivarszervi eredetű rákos megbetegedések kezelése, fogamzásgátlás stb. Ha a teljes „hormonfogyasztó” transznemű közösség eltűnne a Föld színéről, azt az ezeket a készítményeket előállító cégek meg sem éreznék.

Amit még kevesebben tudnak, hogy a szóban forgó készítmények alkalmazási előírásában nem is szerepel a transzneműek hormonterápiája. A transzneműekkel foglalkozó orvosok ún. off-label, azaz alkalmazási előíráson kívüli módon írják fel ezeket. Ennek oka, hogy a gyógyszercégeknek meg sem éri kifejezetten ezt a területet kutatni. Ami szórványos kutatási eredmény van, az a téma iránt elkötelezett, kis számú kutatócsoport munkája. Ezek a csoportok gazdasági szempontból életképtelenek, mert ilyen piacilag „mellékes” kutatási területekre alig lehet támogatási forrást szerezni. Igen, őket leginkább a saját, tudományos ismeretek utáni vágyuk hajtja – ahelyett, hogy beállnának valami mainstream orvosi témába, ahová ömlik a pénz. A transznemű emberekkel foglalkozó kutatások nagy része is inkább pszichológiai és szociológiai jellegű, az endokrinológia eléggé hátul kullog.

A sebészeti oldal is hasonló. A nem-transz embereket érintő szépészeti sebészet igencsak felülmúlja a transznemű embereket érintő, mind szépészeti, mind nem-szépészeti jellegű sebészet mértékét. (Példaként lásd az élő Barbie-babát, aki nem transznemű, mégis extrém módon módosíttatta a testét. De ennél hétköznapibb példákat sokan tudnának mondani a saját környezetükből is.)


Tegyük hozzá, hogy a nemiszervi megerősítő műtétek messze nem sima plasztikai beavatkozások, hanem az egyén életminőségét jelentősen javító, komplex műtétek. És igaz, hogy mivel ezeket nem tudják minden bokorban végezni, ezért az a néhány tucat orvos, aki valóban kiemelkedő teljesítményt nyújt a területen, komoly pénzt tud keresni a magánpraxisával még ilyen szűk piacon is. Hiszen kvázi monopolhelyzetben kérhetnek annyit, amennyit nem szégyellnek. Annyi jelölt mindig akad, amennyit ők el tudnak látni.

A transzneműek többségének viszont, akiknek nem futja ezekre a méregdrága szuperorvosokra, marad az államuk által biztosított lehetőség (már ahol van ilyen). Ez még a legszerencsésebb országokban is extrém hosszú várólistákkal jár, mivel olyan kevés az ezzel foglalkozó szakember, aki valamilyen szinten ért a témához. Ezt sem nevezném komoly iparnak.

Ennyit tehát a hírhedt „transzipar”-ról.

Hogy Noémi felvetésére válaszoljak, aki a „transzipart” a szexiparhoz hasonlította: van egy nagy különbség a kettő között. A szexipar létezik, a „transzipar” meg nem. A szexiparnak csak Magyarországon nők tízezrei esnek áldozatul, kisebb számban férfiak is. Sőt: transznemű emberek is. Hogy miért? Mert – a transzneműséget övező előítéleteknek köszönhetően – gyakran ők sem tudnak máshol elhelyezkedni, mint a prostitúcióban.

Viszont teljes mértékben egyetértek Noémivel abban, hogy egy 10 éves genderbender kisfiú szerepeltetése a kifutón gáz. Nagyon nagy gáz. De nem a gyerek eltérő nemi kifejezésmódja miatt. Hanem azért, mert – nemi identitástól függetlenül – semmilyen gyereknek nincs a kifutón helye. Ebben az ügyben tehát nem a „transzipar” a hibás, hanem a divat- és szépségipar.

Ha már említettük az előítéleteket, beszéljünk a transznemű emberek társadalmi elfogadottságáról is. Mindannyian tapasztaljuk, hogyan működik a „rettegés- és gyűlöletipar” – legyen szó menekült emberekről, vagy épp hajléktalanokról, civilekről... Sajnos, a transzneműek csoportja is könnyű préda, ha fantomellenséget kell kreálni.

A transzneműek egy alig látható kisebbség, így könnyű velük szemben negatív érzéseket kelteni. Ennek módja, hogy a média leginkább „freakshow” jellegű, érzelmek felkavarására alkalmas példákat tár a közvélemény elé. Ahelyett, hogy például a tartós munkanélküli vagy kvalitásainál jóval alacsonyabban foglalkoztatott transznemű ember mindennapi küzdelmét mutatná be. (Persze ez utóbbi senkit sem izgat, mondván, mindenkinek van problémája az életben.)

Ez a módszer alkalmas arra, hogy a széles társadalmat érintő problémákról (egészségügy, oktatás, nők elleni erőszak stb.) elterejék a figyelmet. Amíg mindenki ezekről a fantomellenségekről hőbörög, egész országok vezetését ragadhatja és tarthatja meg egy-egy ambiciózus, manipulatív csoport.

Már csak az a kérdés, hogy egy manipulációs játszmában akarunk gyalogok lenni, teljesen belefanatizálódva a féligazságokra épített képzetekbe, megvetve általunk soha nem látott és ismert embereket. Vagy komoly munkát fektetünk abba, hogy a teljes képet megismerjük, és ne csak a minket megragadó narratívát legyünk hajlandóak tudomásul venni.

Amíg mi itt küzdünk egymással és a fantomokkal, és időt meg munkát fektetünk ebbe a vitába, addig a manipulátorok röhöghetnek a markukba.

 

Szabó A. Zsófia

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Élet+Stílus

A Pride szervezői cenzúrázták a "transzipart" kritizáló Kiss Noémi beszédét

A Budapest Pride Fesztivál szervezői előbb felkérték Kiss Noémi írót, hogy tartsa meg ő a nyitóbeszédet júniusban, majd hirtelen lemondták Kiss beszédét. A munkássága során szociálisan érzékeny témákkal foglalkozó író szereplését azért utasították vissza, mert állításuk szerint Kiss megbántotta a transznemű közösséget.

Összecsaptak a rendőrökkel a lezárások ellen tüntető csehek

Összecsaptak a rendőrökkel a lezárások ellen tüntető csehek

Így néz ki belülről a leomlott genovai híd utódja

Így néz ki belülről a leomlott genovai híd utódja

Levélben kérik a legismertebb olasz szótárt, kerüljön ki a puttana a nő szinonimái közül

Levélben kérik a legismertebb olasz szótárt, kerüljön ki a puttana a nő szinonimái közül