Tetszett a cikk?

Az izraeli külügyminisztérium pénteken haszontalannak minősítette azt a francia javaslatot, hogy hívjanak össze új nemzetközi értekezletet a közel-keleti helyzet rendezésére.

"Izrael azt akarja, hogy az Egyesült Államok őrizze meg vezető szerepét egy békemegállapodás elérésében, s minden más kezdeményezést feleslegesnek tart e kérdésben" - jelentette ki az izraeli külügyminisztérium egy neve elhallgatását kérő, magas rangú tisztségviselője. A tisztségviselő ezzel arra a szerepre utalt, amelyet az Egyesült Államok a rendezés "útitervét" kidolgozó "kvartettben" játszik, az Európai Unió, Oroszország és az ENSZ mellett. Az önálló palesztin állam létrehozását 2005-re kitűző terv közzétételét Izrael hátráltatni igyekszik, mivel számos fenntartása van a tervben foglaltakkal kapcsolatban.
Dominique de Villepin francia külügyminiszter csütörtökön a francia szenátus előtt az iraki helyzet kapcsán mondott beszédében vetette fel, hogy egy Közel-Kelettel foglalkozó nemzetközi értekezlet megtartása ma minden korábbinál időszerűbb feladat. Izrael 1991 októberében, az öbölháború után Madridban részt vett egy nemzetközi békekonferencián, amelynek célja a békefolyamat újraindítása volt, de nem hozott kézzelfogható eredményeket. Az izraeli vezetés amúgy is fenntartásokkal viseltetik minden ilyen értekezlettel szemben, mivel úgy tartja, hogy az ott képviselethez jutó országok egy része - mindenekelőtt Franciaország - arabbarát álláspontot képvisel. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!