Az izraeli külügyminisztérium pénteken haszontalannak minősítette azt a francia javaslatot, hogy hívjanak össze új nemzetközi értekezletet a közel-keleti helyzet rendezésére.

"Izrael azt akarja, hogy az Egyesült Államok őrizze meg vezető szerepét egy békemegállapodás elérésében, s minden más kezdeményezést feleslegesnek tart e kérdésben" - jelentette ki az izraeli külügyminisztérium egy neve elhallgatását kérő, magas rangú tisztségviselője. A tisztségviselő ezzel arra a szerepre utalt, amelyet az Egyesült Államok a rendezés "útitervét" kidolgozó "kvartettben" játszik, az Európai Unió, Oroszország és az ENSZ mellett. Az önálló palesztin állam létrehozását 2005-re kitűző terv közzétételét Izrael hátráltatni igyekszik, mivel számos fenntartása van a tervben foglaltakkal kapcsolatban.
Dominique de Villepin francia külügyminiszter csütörtökön a francia szenátus előtt az iraki helyzet kapcsán mondott beszédében vetette fel, hogy egy Közel-Kelettel foglalkozó nemzetközi értekezlet megtartása ma minden korábbinál időszerűbb feladat. Izrael 1991 októberében, az öbölháború után Madridban részt vett egy nemzetközi békekonferencián, amelynek célja a békefolyamat újraindítása volt, de nem hozott kézzelfogható eredményeket. Az izraeli vezetés amúgy is fenntartásokkal viseltetik minden ilyen értekezlettel szemben, mivel úgy tartja, hogy az ott képviselethez jutó országok egy része - mindenekelőtt Franciaország - arabbarát álláspontot képvisel. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Még az autók fényezése is más lesz az önvezetés miatt

Még az autók fényezése is más lesz az önvezetés miatt

Toplista: ezek az autók produkálják a legkevesebb motorhibát

Toplista: ezek az autók produkálják a legkevesebb motorhibát

Durvul a Brexit-vita

Durvul a Brexit-vita

Klimt és Schiele művészete a moziban

Klimt és Schiele művészete a moziban

Háború az 5G-ért: miért kell Washingtonnak a Huawei trónörököse?

Háború az 5G-ért: miért kell Washingtonnak a Huawei trónörököse?

Palik László: Huszonöt évig simogathattam az egómat

Palik László: Huszonöt évig simogathattam az egómat