Tetszett a cikk?

Az orosz állami duma pénteken felszólította az államfőt: kezdeményezze az ENSZ BT-ben ENSZ-csapatok Irakba küldését annak érdekében, hogy szétválasszák a harcoló feleket és fenntartsák a békét.

A parlament alsóháza szerint Vlagyimir Putyin elnöknek azt is kezdeményeznie kell, hogy hívják össze az ENSZ-közgyűlés rendkívüli ülésszakát, hogy megvitassa "az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és szövetségesei Irak elleni agresszióját". A testület szerint az iraki katonai akció az Oroszországi Föderáció nemzeti érdekeit veszélyezteti, s ezért a képviselők által elfogadott határozat a 2003-as védelmi kiadások növelését javasolja. A duma ülésén felszólalt Igor Ivanov külügyminiszter is, és szükségesnek mondta az iraki háború mielőbbi befejezését. A politikus szerint ma még nehéz felmérni, hogy pontosan milyen következményekkel jár a háború, de az máris világos, hogy tovább élezi a helyzetet a térségben, s ezzel a szélsőségesek malmára hajtja a vizet.
Pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök a Független Államok Közösségének (FÁK) képviselői előtt kifejtette, hogy az iraki háború túllépte a helyi kereteket, és ma már a világ más térségeinek, többek között a FÁK stabilitását is fenyegeti. Az egykori Szovjetunió utódállamaiból alakult szervezet tagjainak biztonsági kérdésekkel foglalkozó képviselői előtt az orosz államfő úgy vélte, hogy a katonai akció sok nehezen kiszámítható konfliktussal és a szélsőségek megerősödésével fenyeget. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!