Amerikai és brit egységek az iraki kuvaiti határt átlépve, csütörtök éjszaka óta több fronton folytatják előrenyomulásukat a dél-iraki sivatagban. Előzőleg a szövetséges erők heves légitámadásokat intéztek Bagdad és más iraki nagyvárosok ellen. Amerikai hírszerzési források szerint Szaddám Huszein iraki elnök idősebb fia, Udaj életét vesztette a csütörtök hajnali légitámadásban. A brit fairfordi légitámaszpontról pénteken délelőtt B-52-es amerikai nehézbombázók szálltak fel iraki bevetésre. A Reuters hírügynökség értesülései szerint az amerikai csapatok péntek délután elfoglaltak két repülőteret a Bagdadtól nyugatra eső sivatagi területen.

A szövetségesek péntekre virradóra elszenvedték első emberveszteségüket, amikor lezuhant az amerikai haditengerészet egy CH-46-os helikoptere Kuvaitban, nyolc brit és négy amerikai katona életét vesztette. A baleset okát vizsgálják, de brit katonai források szerint szinte kizárható, hogy a szerencsétlenséget ellenséges tűz okozta. Az iraki hadműveletek során már két másik helikopter is balesetet szenvedett, de a rajta lévő katonák megmenekültek. A CNN szerint a szárazföldi harcokban ugyancsak életét vesztette egy amerikai katona.
A csütörtök éjszaka megindított szárazföldi hadműveletek közvetlen célja a pénteki nap folyamán a dél-iraki olajlelőhelyek ellenőrzés alá vonása, illetve Irak második nagyvárosa, Bászra megközelítése és bevétele volt. Amerikai és brit tengerészgyalogosok a kuvaiti határ menti térségben több fronton is iraki ellenállásba ütköztek, az irakiak páncélelhárító rakétákkal fogadták a behatolókat. Az amerikai és brit tüzérség beavatkozása nyomán több órás tűzharcalakult ki a térségben. Az amerikai tengerészgyalogosok a késő délelőttre, az iraki ellenállást leküzdve, ellenőrzésük alá vonták a Kuvaitból Bászra felé vezető műút egy részét.
Az amerikai 3. gyalogsági hadosztály, amely közép-európai idő szerint csütörtök este lépte át a határt, alig ütközött ellenállásba, és a péntek délelőtt órákra mintegy 150 kilométert haladt előre iraki területen. A mintegy 2000 harckocsiból, Bradley típusú harci járműből, tehergépkocsiból és tartálykocsiból álló konvoj útvonalát Apache típusú harci helikopterek fedezték. Londoni jelentések szerint péntek délelőtt amerikai tengerészgyalogosok elfoglalták a Bászrától nem messze lévő Umm-Kaszr dél-iraki kikötőváros új kikötőjét, és ott kitűzték az amerikai lobogót, Umm-Kaszr óvárosában azonban még tart az iraki hadsereg maradványainak ellen állása.
A 3. brit kommandós dandár a délkelet-iraki Fáó-félszigeten szállt partra, a Perzsa-öböl északi részén lévő olajvezetékek biztosításának feladatával. Geoff Hoon brit védelmi miniszter pénteken bejelentette, hogy a brit tengerészgyalogság - a térségben tapasztalt komoly iraki ellenállást leküzdve - elfoglalta a Fáó-félsziget csúcsát, és a helyi olajtermelő berendezésekben nem esett kár. A hírek szerint Szaddám Huszein iraki elnök utasítására az iraki hadsereg korábban már mintegy harminc olajkutat felgyújtott, hogy ne kerüljenek a szövetségesek kezére.
Az AFP francia hírügynökség helyszíni jelentése szerint Bagdad gyakorlatilag normális ünnepi képet mutatott pénteken, a muszlimok szokásos pénteki pihenőnapján. A hivatalok, vállalatok, bankok és nagyobb üzletek az ünnep miatt zárva voltak, a kisebb boltok azonban kinyitottak, az utcákon gyerekek játszottak, és sokan kerékpárral közlekedtek a kellemes meleg időben. Abdellatif Homeim, Irak egyik legmagasabb rangú vallási vezetője a bagdadi Kum al-Marek mecsetben a pénteki ima során arra szólította fel az arabokat és minden muszlimot, hogy "kutassák fel és gyilkolják le az amerikaiakat, ahol csak tudják".
Az INA hivatalos iraki hírügynökség szerint a csütörtök esti amerikai légitámadás során a fővárosban 37 személy sebesült meg. Az INA jelentése szerint a Tigris-folyó partján találat ért egy hivatali épületet a tervezési minisztérium mellett. Az AFP helyszíni tudósítója szerint legalább öt épület kapott találatot a körzetben. Amerikai hírszerzési források szerint Szaddám Huszein iraki elnök idősebb fia, Udaj azonban életét vesztette a csütörtök hajnali légitámadásban. A Washington Times értesülések szerint Szaddám Huszein fél órával a támadás előtt távozott az iraki vezetőkkel és katonai parancsnokokkal folytatott tanácskozásról.
Tíz percig tartó légiriadó volt pénteken délelőtt Kuvaitvárosban, televízió adását megszakítva a lakosságot elővigyázatosságra intette, a szirénák azonban hamarosan elhallgattak. A kuvaiti védelmi minisztérium egyik illetékese szerint az irakiak egy Scud rakétát lőttek ki Kuvaitra, a Patriot rakéták azonban az iraki Scudot az ország észak-nyugati része fölött elfogták és megsemmisítették. (MTI)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Matolcsy nem akar beengedni két ellenzéki képviselőt a jegybankba

Matolcsy nem akar beengedni két ellenzéki képviselőt a jegybankba

Tordai Bence feljelenti Dúró Dórát és Horváth Lászlót

Tordai Bence feljelenti Dúró Dórát és Horváth Lászlót

Három kamion karambolja okoz dugót az M1-esen

Három kamion karambolja okoz dugót az M1-esen

Jönnek az e-buszok Paksra

Jönnek az e-buszok Paksra

Őrizetben egy emberöléssel gyanúsított pakisztáni

Őrizetben egy emberöléssel gyanúsított pakisztáni

Nincs megállapodás az uniós költségvetésről

Nincs megállapodás az uniós költségvetésről