Tetszett a cikk?

Amerikai és brit egységek az iraki kuvaiti határt átlépve, csütörtök éjszaka óta több fronton folytatják előrenyomulásukat a dél-iraki sivatagban. Előzőleg a szövetséges erők heves légitámadásokat intéztek Bagdad és más iraki nagyvárosok ellen. Amerikai hírszerzési források szerint Szaddám Huszein iraki elnök idősebb fia, Udaj életét vesztette a csütörtök hajnali légitámadásban. A brit fairfordi légitámaszpontról pénteken délelőtt B-52-es amerikai nehézbombázók szálltak fel iraki bevetésre. A Reuters hírügynökség értesülései szerint az amerikai csapatok péntek délután elfoglaltak két repülőteret a Bagdadtól nyugatra eső sivatagi területen.

A szövetségesek péntekre virradóra elszenvedték első emberveszteségüket, amikor lezuhant az amerikai haditengerészet egy CH-46-os helikoptere Kuvaitban, nyolc brit és négy amerikai katona életét vesztette. A baleset okát vizsgálják, de brit katonai források szerint szinte kizárható, hogy a szerencsétlenséget ellenséges tűz okozta. Az iraki hadműveletek során már két másik helikopter is balesetet szenvedett, de a rajta lévő katonák megmenekültek. A CNN szerint a szárazföldi harcokban ugyancsak életét vesztette egy amerikai katona.
A csütörtök éjszaka megindított szárazföldi hadműveletek közvetlen célja a pénteki nap folyamán a dél-iraki olajlelőhelyek ellenőrzés alá vonása, illetve Irak második nagyvárosa, Bászra megközelítése és bevétele volt. Amerikai és brit tengerészgyalogosok a kuvaiti határ menti térségben több fronton is iraki ellenállásba ütköztek, az irakiak páncélelhárító rakétákkal fogadták a behatolókat. Az amerikai és brit tüzérség beavatkozása nyomán több órás tűzharcalakult ki a térségben. Az amerikai tengerészgyalogosok a késő délelőttre, az iraki ellenállást leküzdve, ellenőrzésük alá vonták a Kuvaitból Bászra felé vezető műút egy részét.
Az amerikai 3. gyalogsági hadosztály, amely közép-európai idő szerint csütörtök este lépte át a határt, alig ütközött ellenállásba, és a péntek délelőtt órákra mintegy 150 kilométert haladt előre iraki területen. A mintegy 2000 harckocsiból, Bradley típusú harci járműből, tehergépkocsiból és tartálykocsiból álló konvoj útvonalát Apache típusú harci helikopterek fedezték. Londoni jelentések szerint péntek délelőtt amerikai tengerészgyalogosok elfoglalták a Bászrától nem messze lévő Umm-Kaszr dél-iraki kikötőváros új kikötőjét, és ott kitűzték az amerikai lobogót, Umm-Kaszr óvárosában azonban még tart az iraki hadsereg maradványainak ellen állása.
A 3. brit kommandós dandár a délkelet-iraki Fáó-félszigeten szállt partra, a Perzsa-öböl északi részén lévő olajvezetékek biztosításának feladatával. Geoff Hoon brit védelmi miniszter pénteken bejelentette, hogy a brit tengerészgyalogság - a térségben tapasztalt komoly iraki ellenállást leküzdve - elfoglalta a Fáó-félsziget csúcsát, és a helyi olajtermelő berendezésekben nem esett kár. A hírek szerint Szaddám Huszein iraki elnök utasítására az iraki hadsereg korábban már mintegy harminc olajkutat felgyújtott, hogy ne kerüljenek a szövetségesek kezére.
Az AFP francia hírügynökség helyszíni jelentése szerint Bagdad gyakorlatilag normális ünnepi képet mutatott pénteken, a muszlimok szokásos pénteki pihenőnapján. A hivatalok, vállalatok, bankok és nagyobb üzletek az ünnep miatt zárva voltak, a kisebb boltok azonban kinyitottak, az utcákon gyerekek játszottak, és sokan kerékpárral közlekedtek a kellemes meleg időben. Abdellatif Homeim, Irak egyik legmagasabb rangú vallási vezetője a bagdadi Kum al-Marek mecsetben a pénteki ima során arra szólította fel az arabokat és minden muszlimot, hogy "kutassák fel és gyilkolják le az amerikaiakat, ahol csak tudják".
Az INA hivatalos iraki hírügynökség szerint a csütörtök esti amerikai légitámadás során a fővárosban 37 személy sebesült meg. Az INA jelentése szerint a Tigris-folyó partján találat ért egy hivatali épületet a tervezési minisztérium mellett. Az AFP helyszíni tudósítója szerint legalább öt épület kapott találatot a körzetben. Amerikai hírszerzési források szerint Szaddám Huszein iraki elnök idősebb fia, Udaj azonban életét vesztette a csütörtök hajnali légitámadásban. A Washington Times értesülések szerint Szaddám Huszein fél órával a támadás előtt távozott az iraki vezetőkkel és katonai parancsnokokkal folytatott tanácskozásról.
Tíz percig tartó légiriadó volt pénteken délelőtt Kuvaitvárosban, televízió adását megszakítva a lakosságot elővigyázatosságra intette, a szirénák azonban hamarosan elhallgattak. A kuvaiti védelmi minisztérium egyik illetékese szerint az irakiak egy Scud rakétát lőttek ki Kuvaitra, a Patriot rakéták azonban az iraki Scudot az ország észak-nyugati része fölött elfogták és megsemmisítették. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!