Tetszett a cikk?

Szlovéniában a vasárnap tartott ügydöntő népszavazáson a lakosság túlnyomó többsége támogatta, hogy az ország 2004-ben csatlakozzon az Európai Unióhoz és a NATO-hoz. A voksok több mint 99 százalékának összesítése után kiadott eredmények szerint a NATO-csatlakozásra a szavazók 66,02 százaléka mondott igent, míg az európai uniós tagság elsöprő, 89,61 százalékos támogatottságot kapott.

A NATO ellen szavazók aránya 33,98, míg az EU-tagságot elvetők tábora mindössze 10,39 százalékos volt. A központi választási bizottság adatai szerint a választási részvétel közel 60 százalék volt.
Anton Rop miniszterelnök első nyilatkozatában kijelentette: a NATO- és az EU-tagságot támogató döntés új fejezetet nyit Szlovénia történelmében, és azt jelenti, hogy az ország nagyobb biztonságot és stabilitást, gyorsabb gazdasági fejlődést fog élvezni. Anton Grizold védelmi miniszter úgy vélte, hogy az iraki háború - amelyet közvélemény-kutatások szerint az ország lakosságának 92 százaléka ellenez - nem gyakorolt befolyást a szavazókra a döntés meghozatalában. "Holnaptól kezdve Szlovénia megbízható partnere lesz az atlanti szövetségnek" - hangoztatta.
Az EU-hoz 2004-ben csatlakozó tíz ország közül elsőként Máltán tartottak népszavazást az uniós tagságról. A véleménynyilvánító referendumon az igen szavazatok viszonylag szűk többséggel, 53,5 százalékkal győztek. Az EU-tagjelöltek közül legközelebb - április 12-én - Magyarországon lesz ügydöntő népszavazás az uniós csatlakozásról. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!