Szlovéniában a vasárnap tartott ügydöntő népszavazáson a lakosság túlnyomó többsége támogatta, hogy az ország 2004-ben csatlakozzon az Európai Unióhoz és a NATO-hoz. A voksok több mint 99 százalékának összesítése után kiadott eredmények szerint a NATO-csatlakozásra a szavazók 66,02 százaléka mondott igent, míg az európai uniós tagság elsöprő, 89,61 százalékos támogatottságot kapott.

A NATO ellen szavazók aránya 33,98, míg az EU-tagságot elvetők tábora mindössze 10,39 százalékos volt. A központi választási bizottság adatai szerint a választási részvétel közel 60 százalék volt.
Anton Rop miniszterelnök első nyilatkozatában kijelentette: a NATO- és az EU-tagságot támogató döntés új fejezetet nyit Szlovénia történelmében, és azt jelenti, hogy az ország nagyobb biztonságot és stabilitást, gyorsabb gazdasági fejlődést fog élvezni. Anton Grizold védelmi miniszter úgy vélte, hogy az iraki háború - amelyet közvélemény-kutatások szerint az ország lakosságának 92 százaléka ellenez - nem gyakorolt befolyást a szavazókra a döntés meghozatalában. "Holnaptól kezdve Szlovénia megbízható partnere lesz az atlanti szövetségnek" - hangoztatta.
Az EU-hoz 2004-ben csatlakozó tíz ország közül elsőként Máltán tartottak népszavazást az uniós tagságról. A véleménynyilvánító referendumon az igen szavazatok viszonylag szűk többséggel, 53,5 százalékkal győztek. Az EU-tagjelöltek közül legközelebb - április 12-én - Magyarországon lesz ügydöntő népszavazás az uniós csatlakozásról. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Csak egy kis rizst ettek az indiai templomban, majd tizenegyen meghaltak

Csak egy kis rizst ettek az indiai templomban, majd tizenegyen meghaltak

Funkciók, amiket lelkiismeret-furdalás nélkül elvárhatunk kávéfőzőnktől

Funkciók, amiket lelkiismeret-furdalás nélkül elvárhatunk kávéfőzőnktől

Hamarosan újra a jár a villamos a Fiumei úton

Hamarosan újra a jár a villamos a Fiumei úton

Jókorát csúsztatott Orbán az Európai Tanácsban

Jókorát csúsztatott Orbán az Európai Tanácsban

Jön az újabb tüntetés, megvan a felszólalók listája

Jön az újabb tüntetés, megvan a felszólalók listája

Áder János az adu ászunk, de ez kevés ebben a játszmában

Áder János az adu ászunk, de ez kevés ebben a játszmában