Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felhívást tett közzé, amelyben Hongkong és a kínai Kuangtung tartomány elkerülését tanácsolta mindenkinek az atípusos tüdőgyulladás (SARS)-járvány miatt. Kínában további három halálos áldozatot követelt a betegség, Thaiföldön és Malajziában pedig újabb óvintézkedéseket hoztak a rejtélyes kór terjedésének megakadályozására.

A világszervezetnél nagy megkönnyebbüléssel fogadták a kínai hatóságoknak azt a szerdán bejelentett döntését, hogy beengedik Kuangtung tartományba a WHO szakértőinek egy csoportját. Peking mindeddig mereven elzárkózott ennek engedélyezésétől; a WHO szakemberei azért is bírálták a kínai hatóságokat, mert csak nagy késéssel adtak hírt Kínában történt megbetegedésekről.
Kínában a szerda reggel közölt 43-ról délre 46-ra nőtt azoknak a száma, akik bizonyíthatóan atípusos tüdőgyulladás (Sever Acute Respiratory Syndrome, SARS) áldozatai lettek - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Az egész országban eddig 1190 ilyen megbetegedést regisztráltak, s a vírus okozta tüneteket a főváros, Peking és Kuangtung tartomány után két újabb tartományban: Szecsuanban, Hunanban, valamint egy autonóm területen: Kuanghsziben is észlelték. Thaiföldön az egészségügyi hatóságok szerdán elrendelték, hogy védőmaszkot kell viselnie az összes olyan turistának, aki valamely, az atípusos tüdőgyulladás által érintett országból, körzetből érkezett. Malajziában az egészségügyi minisztérium közölte: mindeddig nincs semmilyen bizonyíték arra, hogy az országban megjelent volna a rejtélyes kór. Az országban szerdáig 59 olyan megbetegedés történt, ahol különleges megfigyelést és kezelést tartottak szükségesnek, de az esetek többségében kiderült, hogy nem atípusos tüdőgyulladásról van szó, így az eredeti 59 közül már csak 19 ember van kórházban. A malajziai hatóságok mindenesetre további elővigyázatossági intézkedésként szerdán átmeneti tilalmat rendeltek el a vírus által érintett országokból - így Kínából, Hongkongból, Tajvanról, Szingapúrból, Vietnamból és Kanadából - származó külföldiek bármilyen jellegű foglalkoztatására.
A WHO szerint Hongkongban a betegség felbukkanása óta kilenc külföldi üzletember kapta meg a kórt, s tért haza úgy, hogy azóta is az atípusos tüdőgyulladásra utaló tünetekkel kezelik őket. Az Egészségügyi Világszervezet felhívásával egyidejűleg az Egyesült Államok bejelentette, hogy csökkenti Hongkongban dolgozó diplomatáinak számát, Ausztrália pedig arra hívta fel állampolgárait, hogy ne utazzanak egyik, a rejtélyes betegség által érintett ázsiai országba se.
Hongkongban letartóztattak egy 14 éves fiút, aki pánikot keltett annak az álhírnek az elterjesztésével, miszerint a hatóságok Hongkongot "fertőzött városnak" akarják nyilvánítani, s a kormányzó és a pénzügyi államtitkár lemondani készül - írja a theage.com ausztrál weboldal. A fiú a kínai nyelvű Ming Pao újság weboldalának designját használta a hír elterjesztésére, teljes sikerrel: hatására rémült hongkongiak rohanták meg az élelmiszerüzleteket, hogy rizs- és egyéb készleteiket feltöltsék. A hatóságok közleményben cáfolták a hírt, hangsúlyozva, hogy a jómódú város mindenből kellő mennyiségű tartalékkal rendelkezik. A fiút öt évig terjedő börtönbüntetés fenyegetheti, ha vádat emelnek ellene "számítógép törvénytelen, bűnös célra történő használata" miatt. Hongkongban eddig 685 embert támadott meg és 16 személy halálát okozta a betegség.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Bródy János szembesítette a régi Orbán Viktort a maival

Bródy János szembesítette a régi Orbán Viktort a maival

Kiutasítanak egy magyar családot Kanadából, akik a bántalmazó apa miatt menekültek el

Kiutasítanak egy magyar családot Kanadából, akik a bántalmazó apa miatt menekültek el

Megmenekült az olasz kormány

Megmenekült az olasz kormány

Államtitkárból lesz a Szerencsejáték Zrt. új vezére

Államtitkárból lesz a Szerencsejáték Zrt. új vezére

Feljelent és demonstrációra készül az MSZP

Feljelent és demonstrációra készül az MSZP

"Értéket képviselünk, nem érdekeket" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Tálas Andrea

"Értéket képviselünk, nem érdekeket" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Tálas Andrea