Tetszett a cikk?

Az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Görögország kormányfője szerint az ENSZ-nek kell központi szerepet játszani Irak háború utáni újjáépítésében, mert az Egyesült Államok vezette hadviselő országok nem vállalhatnak felelősséget Irak újjáépítésében.

"Ha a támadók igazgatják az ügyeket a háború utáni időszakban, az újabb konfliktusokat és válságot gerjeszt" - mondta Kosztasz Szimitisz Athénban. Szimitisz szerint az iraki lakosság és az arab világ általában gyanakvóvá válik, ha az Irak ellen hadat viselők hoznak döntéseket az újjáépítésről. "Egyedül az ENSZ játszhat vezető szerepet Irak esetében, mert csak a világszervezet akadályozhatja meg a nacionalizmus kirobbanását" - mondta.
Az Egyesült Államok korábban azt közölte, hogy a konfliktus lezárása után ellenőrzése alatt akarja tartani az újjáépítést. A múlt héten Colin Powell amerikai külügyminiszter kijelentette: Washington nem engedi át az ENSZ-nek Irak ellenőrzését, ha és amikor eltávolítja Szaddám Husszeint a hatalomból. Powell csütörtökön utazik Brüsszelbe, hogy a háború utáni Irakról tárgyaljon az Európai Unióval, amelyet erősen megoszt az Irak elleni háború. (MTI)
A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és mindennap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, támogassatok bennünket! Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk számotokra!