Törökország szerdán ígéretet tett az amerikai külügyminiszternek arra, hogy "új erőfeszítéseket tesz a Washingtonnal való együttműködés szorosabbra fűzése érdekében". Colin Powell megszerezte Törökország logisztikai támogatását az Irak északi részén tartózkodó amerikai katonák ellátásához.

"Elvi megállapodás jött létre arról, hogy az Egyesült Államok török területről kiindulva szállíthat utánpótlást az Irak északi részébe légi úton eljuttatott amerikai katonai erőknek" - jelentette be Powell ankarai látogatásának fő eredményét. Az amerikai külügyminiszter Abdullah Gül török külügyminiszterrel közösen tartott ankarai sajtóértekezletén jelezte: ha ez az együttműködés zökkenőmentes lesz, megkönnyítheti az amerikai kongresszusban a Fehér Ház által Ankarának megígért egymilliárd dolláros segély elfogadtatását.
Az amerikai külügyminiszter az Irak elleni koalíció fontos tagjának nevezte Törökországot, és kilátásba helyezte, hogy az ország szerepet játszhat a háború után Irak újjáépítésében. Az Egyesült Államok azonban hevesen ellenzi, hogy a török hadsereg egységei bevonuljanak Irak északi részébe, mert akkor háborúskodás kezdődhet közöttük és az amerikaiakkal jelenleg együttműködő kurd fegyveres csoportok között. Ha ily módon háború törne ki a háborún belül, az veszélyeztetné az iraki rendszer megdöntésének amerikai célját - mutatott rá Powell.
Az amerikai-török kapcsolatokra igen kedvezőtlenül hatott, hogy Törökország nem engedélyezte az amerikai csapatoknak török területről támadások indítását Irak ellen. A múlt havi török elutasítás meglepte Washingtont, és keresztülhúzta azt a tervét, hogy nehézfegyverzetű erőket indít a NATO-szövetséges Törökország földjéről Bagdad felé. Elemzők szerint egy ilyen "északi front" lerövidíthette volna a háborút.
Colin Powell amerikai külügyminiszter csütörtökön a NATO brüsszeli székhelyén tanácskozik az EU- és a NATO-országok külügyminisztereivel Irak háború utáni sorsáról, az ország ideiglenes kormányzásának és újjáépítésének kérdéseiről. Powell előbb munkaebéden találkozik az EU országainak külügyminisztereivel, majd az észak-atlanti tanács külügyminiszteri szintű ülésén vesz részt, és valamikor a nap folyamán megbeszélést tart Igor Ivanov orosz külügyminiszterrel is. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Itt a szöveg, amit Hadházy beolvasott a közmédia kamerájába nézve - videó

Itt a szöveg, amit Hadházy beolvasott a közmédia kamerájába nézve - videó

Zacher Gábor részállásban visszamenne a Honvédkórházba

Zacher Gábor részállásban visszamenne a Honvédkórházba

Három faluban is választást tartanak ma

Három faluban is választást tartanak ma

Agyevő amőba ölt meg egy seattle-i nőt, aki csak az orrát akarta kitisztítani

Agyevő amőba ölt meg egy seattle-i nőt, aki csak az orrát akarta kitisztítani

Keresztfiú Somogyban: védelmi pénzt szedett az általános iskolában

Keresztfiú Somogyban: védelmi pénzt szedett az általános iskolában

Orbán Viktor megmutatta az adventi koszorújukat (fotó)

Orbán Viktor megmutatta az adventi koszorújukat (fotó)