Tetszett a cikk?

Törökország szerdán ígéretet tett az amerikai külügyminiszternek arra, hogy "új erőfeszítéseket tesz a Washingtonnal való együttműködés szorosabbra fűzése érdekében". Colin Powell megszerezte Törökország logisztikai támogatását az Irak északi részén tartózkodó amerikai katonák ellátásához.

"Elvi megállapodás jött létre arról, hogy az Egyesült Államok török területről kiindulva szállíthat utánpótlást az Irak északi részébe légi úton eljuttatott amerikai katonai erőknek" - jelentette be Powell ankarai látogatásának fő eredményét. Az amerikai külügyminiszter Abdullah Gül török külügyminiszterrel közösen tartott ankarai sajtóértekezletén jelezte: ha ez az együttműködés zökkenőmentes lesz, megkönnyítheti az amerikai kongresszusban a Fehér Ház által Ankarának megígért egymilliárd dolláros segély elfogadtatását.
Az amerikai külügyminiszter az Irak elleni koalíció fontos tagjának nevezte Törökországot, és kilátásba helyezte, hogy az ország szerepet játszhat a háború után Irak újjáépítésében. Az Egyesült Államok azonban hevesen ellenzi, hogy a török hadsereg egységei bevonuljanak Irak északi részébe, mert akkor háborúskodás kezdődhet közöttük és az amerikaiakkal jelenleg együttműködő kurd fegyveres csoportok között. Ha ily módon háború törne ki a háborún belül, az veszélyeztetné az iraki rendszer megdöntésének amerikai célját - mutatott rá Powell.
Az amerikai-török kapcsolatokra igen kedvezőtlenül hatott, hogy Törökország nem engedélyezte az amerikai csapatoknak török területről támadások indítását Irak ellen. A múlt havi török elutasítás meglepte Washingtont, és keresztülhúzta azt a tervét, hogy nehézfegyverzetű erőket indít a NATO-szövetséges Törökország földjéről Bagdad felé. Elemzők szerint egy ilyen "északi front" lerövidíthette volna a háborút.
Colin Powell amerikai külügyminiszter csütörtökön a NATO brüsszeli székhelyén tanácskozik az EU- és a NATO-országok külügyminisztereivel Irak háború utáni sorsáról, az ország ideiglenes kormányzásának és újjáépítésének kérdéseiről. Powell előbb munkaebéden találkozik az EU országainak külügyminisztereivel, majd az észak-atlanti tanács külügyminiszteri szintű ülésén vesz részt, és valamikor a nap folyamán megbeszélést tart Igor Ivanov orosz külügyminiszterrel is. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!