Újabb váratlan fordulatot vett a Zoran Gyingyics szerb miniszterelnök elleni merénylet kapcsán indított nyomozás: szerdán kiderült, hogy egyes kormánytagok is kapcsolatban álltak a merénylet megszervezésével és végrehajtásával vádolt zimonyi maffiacsoport vezetőivel.

Nebojsa Csovics szerb miniszterelnök-helyettes sajtótájékoztatóján közölte: "hallott arról", hogy "egyes kormánytagok találkoztak Milorad Lukovics „Legijával” és a zimonyi klán más vezetőivel". A politikus közölte: rájuk bízza, hogy ezt nyilvánosan bevallják-e, s elmondják, mit kerestek a zimonyi klán alapítójának, Dusan Szpaszojevics „Siptar” zimonyi villájában.
Előzőleg Vojiszlav Kostunica volt jugoszláv államfő nemzetbiztonsági tanácsadóját és a katonai elhárítás egykori parancsnokát vette őrizetbe a rendőrség. Radeta Bulatovics tanácsadó és Ace Tomics, a katonai elhárítás volt főnöke - akit ugyancsak Kostunica bizalmasaként tartottak számon – ellen az a vád, hogy kapcsolatban álltak a miniszterelnök meggyilkolásával vádolt zimonyi klán két vezetőjével, Dusan Szpasojevics "Siptarral" és Milorad Lukovics "Legijával". Kostunica a szerdai Blic című lapnak nyilatkozva azt mondja: nem tudott arról, hogy Bulatovics és Tomics titokban tárgyalt a zimonyi klánnal. A politikus azzal vádolta a szerb kormányt, hogy lejáratja politikai ellenfeleit.
Dusan Mihajlovics belügyminiszter szerdán közölte, hogy négy hét alatt, a rendkívüli állapot bevezetése óta a hatóságok több mint nyolcezer személyt hallgattak ki, kétezer főt őrizetbe vettek, s 834 ellen bűnvádi feljelentést tettek. A belügyminiszter szerint várhatóan bebizonyosodik az is, hogy "a bűnös család" Jugoszlávia NATO-bombázása után tartott titkos találkozóján döntött arról, hogy a vörössapkások közreműködésével jeles közéleti személyiségeket tesznek el láb alól. Sejteni lehet, hogy a belügyminiszter a Milosevics-házaspárt minősítette a "bűnös család" jelzővel.
Vladan Batics igazságügyi miniszter megerősítette, hogy Zoran Gyingyics elleni merénylet széleskörű összeesküvés volt, amelyben érintettek egyes politikai pártok és médiumok, illetve feltételezett háborús bűnösök. A bírósági eljárások május 12-én kezdődnek, a merényletben és a szervezett bűnözésben érintett személyek ügyében különleges bíróság jár majd el - mondta Batics.
A két hete tartó önkéntes fegyverbeszolgáltatási akcióban a polgárok közel 27 ezer lőfegyvert és robbanószerkezetet, illetve 1,5 millió darab lőszert adtak át a rendőrségnek és a hadseregnek. A fegyverbeszolgáltatási akció határideje szerdán járt le, de a köztársasági elnök további 15 napot adott a polgároknak, hogy büntetlenül beszolgáltathassák törvénytelenül tartott fegyvereiket. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elképesztő leletre bukkantak a Denyiszov-barlangban

Elképesztő leletre bukkantak a Denyiszov-barlangban

Ennyit a rabszolgatörvényről: 40 éves kor után csak heti 3 napot kellene dolgoznunk

Ennyit a rabszolgatörvényről: 40 éves kor után csak heti 3 napot kellene dolgoznunk

A rendőrök feladták a védvonalat, a tüntetők bejutottak a Kossuth térre

A rendőrök feladták a védvonalat, a tüntetők bejutottak a Kossuth térre

Volt, hogy évekig keresték a rubinkincset a budakeszi Gyűrűk urai

Volt, hogy évekig keresték a rubinkincset a budakeszi Gyűrűk urai

Francia miniszter: a zavargások katasztrofálisan hatnak a gazdaságra

Francia miniszter: a zavargások katasztrofálisan hatnak a gazdaságra

Ezrek az utcán, nézze meg, közben milyen kihalt a Kossuth tér - fotó

Ezrek az utcán, nézze meg, közben milyen kihalt a Kossuth tér - fotó