Tetszett a cikk?

Újabb váratlan fordulatot vett a Zoran Gyingyics szerb miniszterelnök elleni merénylet kapcsán indított nyomozás: szerdán kiderült, hogy egyes kormánytagok is kapcsolatban álltak a merénylet megszervezésével és végrehajtásával vádolt zimonyi maffiacsoport vezetőivel.

Nebojsa Csovics szerb miniszterelnök-helyettes sajtótájékoztatóján közölte: "hallott arról", hogy "egyes kormánytagok találkoztak Milorad Lukovics „Legijával” és a zimonyi klán más vezetőivel". A politikus közölte: rájuk bízza, hogy ezt nyilvánosan bevallják-e, s elmondják, mit kerestek a zimonyi klán alapítójának, Dusan Szpaszojevics „Siptar” zimonyi villájában.
Előzőleg Vojiszlav Kostunica volt jugoszláv államfő nemzetbiztonsági tanácsadóját és a katonai elhárítás egykori parancsnokát vette őrizetbe a rendőrség. Radeta Bulatovics tanácsadó és Ace Tomics, a katonai elhárítás volt főnöke - akit ugyancsak Kostunica bizalmasaként tartottak számon – ellen az a vád, hogy kapcsolatban álltak a miniszterelnök meggyilkolásával vádolt zimonyi klán két vezetőjével, Dusan Szpasojevics "Siptarral" és Milorad Lukovics "Legijával". Kostunica a szerdai Blic című lapnak nyilatkozva azt mondja: nem tudott arról, hogy Bulatovics és Tomics titokban tárgyalt a zimonyi klánnal. A politikus azzal vádolta a szerb kormányt, hogy lejáratja politikai ellenfeleit.
Dusan Mihajlovics belügyminiszter szerdán közölte, hogy négy hét alatt, a rendkívüli állapot bevezetése óta a hatóságok több mint nyolcezer személyt hallgattak ki, kétezer főt őrizetbe vettek, s 834 ellen bűnvádi feljelentést tettek. A belügyminiszter szerint várhatóan bebizonyosodik az is, hogy "a bűnös család" Jugoszlávia NATO-bombázása után tartott titkos találkozóján döntött arról, hogy a vörössapkások közreműködésével jeles közéleti személyiségeket tesznek el láb alól. Sejteni lehet, hogy a belügyminiszter a Milosevics-házaspárt minősítette a "bűnös család" jelzővel.
Vladan Batics igazságügyi miniszter megerősítette, hogy Zoran Gyingyics elleni merénylet széleskörű összeesküvés volt, amelyben érintettek egyes politikai pártok és médiumok, illetve feltételezett háborús bűnösök. A bírósági eljárások május 12-én kezdődnek, a merényletben és a szervezett bűnözésben érintett személyek ügyében különleges bíróság jár majd el - mondta Batics.
A két hete tartó önkéntes fegyverbeszolgáltatási akcióban a polgárok közel 27 ezer lőfegyvert és robbanószerkezetet, illetve 1,5 millió darab lőszert adtak át a rendőrségnek és a hadseregnek. A fegyverbeszolgáltatási akció határideje szerdán járt le, de a köztársasági elnök további 15 napot adott a polgároknak, hogy büntetlenül beszolgáltathassák törvénytelenül tartott fegyvereiket. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!