Tetszett a cikk?

Oroszország kivonja békefenntartó alakulatait Bosznia-Hercegovinából és Koszovóból.

A moszkvai védelmi minisztérium magas rangú tisztségviselője szerint az orosz politikai és katonai vezetés már meg is hozta a döntést, és azt a technikai részletek tisztázása után napokon belül hivatalosan bejelentik. A tisztségviselő azzal indokolta Moszkva döntését, hogy a Balkánon gyakorlatilag nincsenek harci cselekmények, a békefenntartó kontingensek állomásoztatása viszont évi 25 millió dollárjába kerül az orosz hadseregnek. Ezt a pénzt inkább az orosz fegyveres erők korszerűsítésére fordítanák.
Jelenleg 970 orosz katona teljesít szolgálatot a Balkánon. Az említett orosz kontingensek létszámát a közelmúltban csökkentették, és már akkor felröppentek hírek a misszió megszüntetéséről. Ezt akkor még cáfolták az illetékesek, és a kiképzési-utánpótlási kapacitás szűkösségével indokolták a csökkentést. Moszkvai megfigyelők szerint Moszkva számára főleg azért vált értelmetlenné a balkáni békefenntartás, mert nem sikerült megőriznie politikai befolyását a térségben. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!