A szerb hatóságok első ízben politikai gyilkosság elkövetésével gyanúsították meg Szlobodan Milosevicset: a szerb belügyminisztérium csütörtökön bűnvádi feljelentést tett a volt jugoszláv államfő ellen politikai ellenlábasa, Ivan Sztambolics néhai szerb elnök meggyilkolása miatt.

A belügyminisztérium Milosevics és további nyolc személy ellen tett feljelentést a belgrádi kerületi bíróságnál a Sztambolics-gyilkosságban való részvétel miatt. A gyanúsítottak listáján van a többi között Radomir Markovics, a milosevicsi rezsim titkosrendőrségének egykori teljhatalmú főnöke, Milorad Lukovics "Legija", a vörössapkás osztagként ismert titkosrendőri kommandó (JSO) egykori parancsnoka és utódja, Dusko Maricsics "Gumar".
Ivan Sztambolicsot 2000. augusztus 25-én, egy hónappal a jugoszláv elnökválasztás előtt rabolták el. Két és fél évre rá, idén március végén derült fény arra, hogy elrablása napján ki is végezték egy szerémségi erdőben, s holttestét meszesgödörbe süllyesztették. Az emberrablást és a gyilkosságot öt vörössapkás hajtotta végre, fejenként húszezer német márkáért. A rendőrségi gyanú szerint Sztambolics eltávolítására Milosevics adott utasítást Markovicsnak, a JSO pedig akkoriban még a titkosszolgálatnak, vagyis Markovicsnak volt alárendelve.
Sztambolics a Szerbiai Kommunista Szövetségnek és Szerbiának volt az elnöke, mígnem 1987-ben a párt politikai bizottságának ülésén éles ellentétbe került közeli barátjával, Miloseviccsel, aki megbuktatta és a politikából való távozásra kényszerítette őt. A milosevicsi ellenzéket tömörítő pártszövetség, a DOS egyes politikusai közvetlenül az emberrablás előtt felkérték Sztambolicsot, hogy induljon Milosevics ellenében a 2000. szeptemberi elnökválasztáson. Az akkor már 63 éves Sztambolics azzal a feltétellel fogadta el a jelölést, hogy személyéről legyen egyetértés a másfél tucatnyi pártot tömörítő DOS-ban, ám a pártszövetségben nem mindenki fogadta lelkesedéssel a hithű kommunista indulását.
A hágai Nemzetközi Törvényszék börtönében ítéletére váró Szlobodan Milosevics csütörtökön a szerbiai és a nemzetközi közvéleményhez intézett üzenetében követelte, hogy a szerb hatóságok hagyjanak fel felesége és fia üldözésével. Az üzenetet a volt jugoszláv államfő védelmére alakult Szabadság nevű szervezet tette közzé. Milosevics szerint családtagjait csakis azért üldözik, mert őt, az "erkölcsi győztest" nem tudták megtörni. Milosevics felesége, Mirjana Markovics és fia, Marko feltehetően Oroszországban tartózkodik. Mirjanát ingatlannal való üzérkedés, Markót emberrablás és kínzás miatt körözi a rendőrség. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Bombafenyegetés miatt kiürítették a Call of Duty játékokat fejlesztő stúdiót

Bombafenyegetés miatt kiürítették a Call of Duty játékokat fejlesztő stúdiót

Jobban teljesítenek a diákok, ha egy órával később kezdődik az iskola

Jobban teljesítenek a diákok, ha egy órával később kezdődik az iskola

Megint tüntetnek, rendőrökkel dulakodnak a sárgamellényesek

Megint tüntetnek, rendőrökkel dulakodnak a sárgamellényesek

Nem jár a 2-es metró a Deák és a Déli között

Nem jár a 2-es metró a Deák és a Déli között

Eminens a törésteszten: szuperbiztonságos a Győrben gyártott új Audi Q3 - videó

Eminens a törésteszten: szuperbiztonságos a Győrben gyártott új Audi Q3 - videó

Gyűjtést szervez a Momentum, hogy pótolják a Kossuth téri tüntetésen megrongálódott szánkókat

Gyűjtést szervez a Momentum, hogy pótolják a Kossuth téri tüntetésen megrongálódott szánkókat