Az amerikai tévécsatornák szerint Tárik Aziz volt iraki miniszterelnök-helyettes önként adta fel magát. Aziz a nemzetközi közvélemény szemében az egyik legismertebb iraki vezető volt. Az amerikai elnök ugyanakkor bejelentette: hazája katonái még akár két évig is Irakban maradhatnak, ha azt a helyzet megköveteli.

Tárik Aziz miniszterelnök-helyettes, aki a Forradalmi Parancsnokság Tanácsának is tagja volt, az ABC hírcsatorna szerint önként feladta magát az amerikaiaknak, még szerdán Bagdadban. A 67 éves volt iraki vezető március vége óta nem jelent meg a nyilvánosság előtt. A Pentagon egy név nélkül nyilatkozó képviselője csütörtök este megerősítette, hogy kezükre került a volt iraki miniszterelnök-helyettes.
Tárik Aziz az amerikaiak által összeállított, 55 nevet tartalmazó listán csak a 43. helyet foglalja el a leginkább keresett volt iraki vezetők rangsorában. Ennek ellenére a "legnagyobb fogásnak" számít eddig, hiszen többnyire ő képviselte Szaddám Huszein rezsimét a nemzetközi kapcsolatrendszerben, s ezért a nemzetközi közvélemény szemében az egyik legismertebb iraki vezető volt.
George W. Bush amerikai elnök csütörtök este az NBC televíziónak adott interjúban kijelentette: az amerikai katonák akár két évig is Irakban maradhatnak. A kivonulás akkor válik esedékessé, "mihelyt betöltöttük küldetésünket" Irakban - fogalmazott az elnök, aki hozzátette: "a legfontosabb most az, hogy megteremtsük a demokrácia alapját". A megbuktatott iraki elnökről szólva Bush kijelentette: vannak arra utaló jelek, hogy Szaddám Huszein esetleg életét vesztette. Az az illető, aki információkkal elősegítette a volt iraki elnök rejtekhelye elleni bombatámadást, úgy véli, hogy a diktátor súlyosan megsebesült az akcióban. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hosszú Katinka az év legjobbja a FINA-nál

Hosszú Katinka az év legjobbja a FINA-nál

A fél világ a budapesti tüntetésekről ír

A fél világ a budapesti tüntetésekről ír

Prőhle a rabszolgatörvényről: Ha valakit arra kényszerítenek, hogy többet dolgozzon, az rossz

Prőhle a rabszolgatörvényről: Ha valakit arra kényszerítenek, hogy többet dolgozzon, az rossz

Napos, de hűvös idő várható

Napos, de hűvös idő várható

Tarlós is az ellenzéket ekézi

Tarlós is az ellenzéket ekézi

Trumpnak kevés lesz a világatlasz, ha a Közel-Keleten akar boldogulni

Trumpnak kevés lesz a világatlasz, ha a Közel-Keleten akar boldogulni