Tetszett a cikk?

George Bush jelezte, hogy az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Spanyolország hamarosan határozati javaslatot terjeszt elő az ENSZ BT-ben a szankciók feloldására, s szerinte "a megváltozott légkörben" testület ezt el is fogadhatja. Oroszország ugyanakkor ellenzi a szankciók feloldását mindaddig, amíg az ENSZ nem igazolja, hogy Irakban nincsenek már tiltott fegyverek - írja a CNN.

Colin Powell külügyminiszter szerint a tervezetet még ezen a héten benyújtják; diplomaták péntekre várják a szöveg kiosztását a BT-tagoknak. Powell szerint főleg az Irakra 1990-ben kivetett ENSZ-szankciók és a hozzájuk kapcsolódó "olajat élelmiszerért" program megszüntetése lenne sürgető, mert nélkül sem az iraki, sem a Bagdadban lévő amerikai hatóságoknak sincs joguk olajat exportálni. Az amerikai külügyminiszter azt ígérte Kofi Annan ENSZ-főtitkárnak New Yorkban, hogy a világszervezet "létfontosságú szerepet" játszik majd Irak újjáépítésében, és a határozat "nem újítja fel a múltbeli csatákat", hanem "hosszú távú szemlélet" jellemzi majd.
Egyes BT-tagok úgy értesültek, hogy az Egyesült Államok június 3-ig akarja beszüntetni a szankciókat, amikor az "olajat élelmiszerért" program féléves szakasza lezárul. Ezután a program - amelynek keretében még több mint tízmilliárd dollár értékű készlet és megrendelés van függőben Irak számára - a nyár folyamán kifutna. Az iraki olajbevételek felhasználását egy olyan tanács felügyelhetné, amelyben Kofi Annan, a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap képviselői, valamint amerikai olajcégvezetők kaphatnának helyet.
Bush elnök egyébként jelezte: fel szándékozik függeszteni az Irakot szankciókkal sújtó 1990-es amerikai törvényt, hiszen Szaddám Huszein iraki vezető rendszere nincs többé. Ez megszüntetné az amerikai vállalatok iraki üzleteire vonatkozó korlátozásokat. Az Egyesült Államokban máris megszüntettek néhány Irakot érintő gazdasági tilalmat: lehetővé vált humanitárius segélyek Irakba küldése; az Egyesült Államokban élő személyek készpénzátutalásai iraki barátaik, rokonaik számára (havonta és személyenként legfeljebb 500 dollár értékben); az amerikai kormány által finanszírozott tevékenységek az újjáépítés terén; az amerikai székhelyű független szervezetek emberbaráti tevékenysége. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!