Tetszett a cikk?

A brit királyi posta beszünteti a küldemények vasúti továbbítását, mert szerinte a szolgáltatás olyan drága és megbízhatatlan lett, hogy közúton, illetve repülővel is jobban megéri a belföldi piac kiszolgálása. A közlekedési alkalmazottak szakszervezete ellenzi a döntést, és a kormány beavatkozását sürgeti.

A hosszú ideje veszteséges Royal Mail pénteki döntésével a brit postavonatok 170 éves hagyományának szakad vége. A posta előzőleg két évig tárgyalt a legnagyobb brit vasúti teherfuvarozóval, a postavonatokat is üzemeltető EWS-szel. A postának évi 65 millió fontos szolgáltatási szerződése volt a vasúttársasággal; az EWS teljes forgalmának 15 százalékát ez adta. A postavonatok ritkítását azonnali hatállyal megkezdik, és jövő márciusig teljesen felszámolják a járatokat.
A postai szolgáltatásokat felügyelő hivatal nemrég nyilvánosságra hozott jelentéséből kiderül, hogy a naponta feladott 27 millió első osztályú postai küldeményből 1 millió nem ér célba az előírt egy napon belül Nagy-Britanniában. A brit posta naponta összesen 82 millió levelet és csomagot vesz fel kézbesítésre.
Az EWS értetlenségének adott hangot a döntés miatt, mondván: az elmúlt két évben 20 százalékkal csökkentette a postavonatok üzemeltetésének költségeit, és a postának tett új árajánlatokban ehhez képest is jelentős engedmények voltak. A vasúttársaság számításai szerint a posta döntésével évente 160 ezer kamionúttal több terheli majd "a máris szinte járhatatlanul zsúfolt" brit országutakat. A közlekedési alkalmazottak szakszervezete, amely szerint ötszáz állás szűnik meg a postavonatok felszámolása miatt, a kormány beavatkozását kérte. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mégis bevásárolt Szputnyik V-ből Szlovákia

Mégis bevásárolt Szputnyik V-ből Szlovákia

Merkely: Egyre többen vannak lélegeztetőgépen, szomorú, hogy sokan nem mennek el az oltásra

Merkely: Egyre többen vannak lélegeztetőgépen, szomorú, hogy sokan nem mennek el az oltásra

Három gyomirtóféle úgy felforgatja a talajt, hogy antibiotikum-rezisztencia lesz a vége

Három gyomirtóféle úgy felforgatja a talajt, hogy antibiotikum-rezisztencia lesz a vége