Az iraki háború hajnalán kiéleződő francia-amerikai diplomácia feszültségnek még messze nincs vége. Bár látványos sértődéseknek már nem lehetünk szemtanúi, megfigyelők szerint a Franciaország vezette európai hatalom megszületésétől tartó Bush-kormányzat Németországhoz közeledve arra törekszik, hogy az Európai Unión belül elszigetelje Párizst. Ön szerint az Egyesült Államok hatékonyabban tudná képviselni céljait Európában, ha Franciaország a szorítón kívül kerülne?

"Monsieur Chirac Franciaországa nem adja fel könnyen az álmát, hogy szétszakítsa a nyugati szövetséget, és egy olyan 'multilaterális' világot hozzon létre, amelyben Európa az Egyesült Államok riválisa lesz. A tény, hogy Chirac egyre inkább elszigetelődik Európától, úgy tűnik, még inkább szítja a francia elnök vakmerőségét" - érzékeltette vezércikkében a The Wall Street Journal (WSJ), hangsúlyozva, hogy az iraki háború körüli vitában kiéleződött francia-amerikai diplomáciai feszültségnek még messze nincs vége. A tekintélyes amerikai napilap szerint Chirac a német kancellár "megalkuvó" politikáját és a németek háborúellenes érzéseit kihasználva "rabolta el" a német külpolitikát, de Berlinben bölcsebbek voltak, s újra tudták értékelni külpolitikájukat. A WSJ szerint erre utal a nemrég Washingtonba látogató Joschka Fischer azon kijelentése is, miszerint "Európa csak akkor lehet erős, ha az Egyesült Államokkal együttműködik, s nem tekinti riválisának". A német diplomácia vezetőjének ominózus mondatát - talán megnyugtatásképpen - előszeretettel idézték az amerikai lapok, a Párizsban publikált amerikai The International Herald Tribune pedig egyenesen azt a következtetést vonta le, hogy immáron két jövőkép jellemzi a vén kontinenst: az "Egyesült Államok elleni erős Európát" hirdető francia és az "Egyesült Államokkal együttműködő erős Európát" propagáló német vízió.
E leegyszerűsített nézőpont szépséghibája, hogy Fischer washingtoni kiruccanását az amerikai véleményekkel eltérően értékelte a német politikában az amerikai sajtónál minden bizonnyal otthonosabban mozgó Der Spiegel. A német hetilap szerint az iraki kérdésben Berlin és Washington nem békélt meg, dacára annak, hogy a két ország vezetése újra szóba áll egymással. A hetilap úgy véli, Irak ügyében a legrosszabb egy elsietett amerikai kivonulás lenne; noha ez még nincs napirenden, de Washington mindennapos veszteségei és az óriási amerikai költségvetési hiány miatt könnyen bekövetkezhet. A Der Spiegel csípősen megjegyezte azt is, hogy a németek Irakban nem tudnának keresztbe tett kézzel asszisztálni a káoszhoz. A lap szerint Fischernek az iraki béke győzelme a fontos, és nem számít, mi volt Németország álláspontja a háború alatt.
A Financial Times-nak adott interjújában a német külügyminiszter egyébként úgy vélekedett, hogy az amerikai hatalom szükséges a konfliktusok rendezéséhez, de "még mindig túl gyenge a legerősebb, ha egyedül cselekszik". Fischer szerint ezért szükség van egy erősebb Európára. Ehhez viszont egy európai alkotmányon alapuló egységes külpolitikára, az EU szerepének a NATO-n belüli növelésére és a három európai hatalom (Franciaország, Németország, Nagy-Britannia) egyetértésére van szükség - összegezte Fischer vízióját az FT.
Csakhogy Washington a három európai "nagyból" csak kettőt látna szívesen a porondon. Ennek jele, hogy a Bush nemzetbiztonsági tanácsadója, Condoleeza Rice által elképzelt stratégiát - miszerint Franciaországot megbüntetni, Németországot pedig ignorálni kell - a Fehér Ház újabbra cserélte: a WSJ szerint Washington most már "óvatosan közeledik Németországhoz", miközben világosan értésre adja, hogy elutasítja a multipoláris világhoz ragaszkodó "francia modellt". Még ha a francia-német kapcsolatok jelenleg stabilak is, Washington arra törekszik, hogy Berlinhez közeledve széttörje a német-francia egységet.
A WSJ elégedetten jegyezte meg, hogy a német vezetés örül az amerikai közeledési kísérleteknek. Ugyanakkor az amerikai stratégia bukásra van ítélve, ha célja Franciaország elszigetelése főbb európai partnereitől - figyelmeztet a Courrier International. A francia hetilap elemzése szerint ez az irányvonal olyan amerikai diplomatagyakornokok manőveréhez hasonlít, akik semmit nem értenek az öreg Európából.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Számot nem tudunk mondani, de mutatjuk: ennyien tüntetnek a túlóratörvény ellen

Számot nem tudunk mondani, de mutatjuk: ennyien tüntetnek a túlóratörvény ellen

Hivatalosan is közölte a bíróság, miért engedték ki Czeglédyt

Hivatalosan is közölte a bíróság, miért engedték ki Czeglédyt

Ez borzasztóóó – 25 éves az Apa kocsit hajt

Ez borzasztóóó – 25 éves az Apa kocsit hajt

Adventi irodalmi naptár - december 15.

Adventi irodalmi naptár - december 15.

42 óra után engedték ki a kapitányságról a tüntetőt, senki nem tudja, miért vitték be

42 óra után engedték ki a kapitányságról a tüntetőt, senki nem tudja, miért vitték be

Nem lesz áramáremelés jövőre Lengyelországban

Nem lesz áramáremelés jövőre Lengyelországban