Tetszett a cikk?

Bejelentette lemondását szerdán este Milen Velcsev bolgár pénzügyminiszter. Szerinte a kormánykoalíció nem nyújtott elegendő támogatást a gazdasági reformok véghezviteléhez. A miniszter távozása az eddigi legnagyobb csapást jelenti a két éve hivatalban lévő Szimeon Szakszkobourggotszki vezette bolgár kormány számára.

Az EU tagságra aspiráló Bulgária kormányában Velcsevet a befektetők és az elemzők egyaránt a reformokat támogató csoport kulcsszemélyiségének tekintik. Velcsev azért kényszerült távozni, mert - mint mondta - a kormánykoalíció vonakodott támogatni a költségvetési megszigorító politikát. Szerinte hiányzott a kellő akarat a privatizálásban és a közszféra reformjában is. A pénzügyminiszter úgy véli, amennyiben a vezetés hátat fordít a konzervatív pénzügyi terveknek, az a Világbankkal és a Nemzetközi Valutalappal, a legfontosabb támogatókkal való megállapodás kudarcát vonhatja maga után.
Bulgária októberben helyi választások elé néz és a kormánykoalíció alulmaradhat az ellenzéki szocialistákkal szemben. Az IMF figyelmeztetette arra Szófiát, tartózkodjék a választások előtti túlzott költekezéstől.
Velcsev mellett helyettese, Kraszimir Katev is jelezte, hogy az év végével távozik hivatalából. Velcsevvel szemben a bolgár lapok korábban a korrupció gyanúját is megszellőztették. Az egyik napilapban egy olyan fotó is megjelent, amelyen Velcsev egy kétes hírű üzletember társaságában látható egy, a monacói partok menti jachton. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fidesz és Néppárt: szappanopera a brüsszeli buborékban

Fidesz és Néppárt: szappanopera a brüsszeli buborékban

1,3 milliárdot kapnak önkormányzatok, a fővárosban csak két fideszes kerületnek jut a pénzből

1,3 milliárdot kapnak önkormányzatok, a fővárosban csak két fideszes kerületnek jut a pénzből

Nem ússza meg egyszerűen az adóbevallást, aki nemrég vásárolt lakást adott el

Nem ússza meg egyszerűen az adóbevallást, aki nemrég vásárolt lakást adott el