Tetszett a cikk?

Stockholmban közzétették a fiziológiai vagy orvostudományi Nobel-díj idei kitüntetettjeinek nevét. A díjat Paul C. Lauterbur amerikai és Peter Mansfield brit tudós kapta, az indoklás szerint a két szakember a mágneses rezonancia elvét hasznosító tomográfia fejlesztését célzó munkásságával érdemelte ki a kitüntetést.

A 74 éves Lauterbur, az urbanai Illinois Egyetem oktatója fedezte fel, hogy kétdimenziós kép nyerhető a mágneses mezőben előidézett ingadozásokkal. E felfedezés kulcsfontosságú volt a mágneses rezonancia elvét hasznosító tomográfia (az MRI-technika) alkalmazásához. A 70 esztendős Mansfield, a brit Nottinghami Egyetem oktatója kimutatta, hogy az emberi test által a mágneses mező hatására kibocsátott jelzések matematikailag elemezhetők, s ezzel lehetővé tette a hasznos képalkotó technika kifejlesztését.
Az MRI-eljárás lehetővé teszi a műtét nélküli pontos képalkotást az ember belső szerveiről. Különösen értékes ez az eljárás abban a tekintetben, hogy az agyról és a gerincvelőről is részletes képeket lehet alkotni vele. Fontos szerepe van mind a diagnózis felállításában, mind a gyógyítás szakaszában, mind pedig a gyógyulás utáni kontrollvizsgálatokban. Évente több mint 60 millió MRI-vizsgálatot végeznek világszerte. Az MRI-technikának az a lényege, hogy "apró rádióadókká" alakítják a testszövetekben levő hidrogénatomokat (ilyenek bőségesen vannak, hiszen a testtömeg zömét kitevő víz alkotóelemei), s ezen atomok nyomon követésével a tomográf meg tudja rajzolni a belső szervek képét.
A fiziológiai vagy orvostudományi Nobel-díj eddigi kitüntetettjei között több magyar származású tudós is volt; többek között Bárány Róbert (1876-1936), aki Svédországban élt, és 1914-ben jutalmazták a díjjal a vesztibuláris apparátus (egyensúlyszerv) fiziológiájával és kórtanával kapcsolatos munkáiért. 1937-ben Szent-Györgyi Albert (1893-1986) részesült a kitüntetésben a biológiai égésfolyamatok terén tett felfedezéséért. Ő az egyetlen magyar, aki itthoni kutatásaival érdemelte ki a Nobel-díjat. Az Amerikában letelepedett Békésy György (Georg von Békésy) (1899-1972) a fül csigájában létrejövő ingerületek fizikai mechanizmusának felfedezéséért 1961-ben kapott Nobel-díjat. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírus-gyanú miatt elmaradt az Újpest Kisvárda elleni meccse

Koronavírus-gyanú miatt elmaradt az Újpest Kisvárda elleni meccse

Ez azonnal bejelez, ha más megkaparintja az ön jelszavát

Ez azonnal bejelez, ha más megkaparintja az ön jelszavát

A fegyházból is arcátlan csalássorozatot hajtott végre egy férfi

A fegyházból is arcátlan csalássorozatot hajtott végre egy férfi