Tetszett a cikk?

Kormányválsággal fenyegető helyzet alakult ki Pozsonyban, miután hét képviselő - köztük a volt védelmi miniszter - kilépett a legerősebb szlovák kormánypárt parlamenti frakciójából.

A legerősebb szlovák kormánypárt parlamenti frakciójából, a Mikulás Dzurinda kormányfő vezette SDKÚ-ból a közelmúltban a Szabad Fórum (SF) néven párton belüli platformot alakított Ivan Simko és a csoport hat további képviselője lépett ki. A Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ) soraiban kialakult súlyos válság nagy valószínűséggel kormányválsághoz vezet. Olyan fejlemény is elképzelhető, hogy a platform tagjai külön kormánypártként kívánják magukat megjeleníteni. Egyelőre azonban erősen megoszlanak a vélemények arról, hogy létrejöhet-e megállapodás a Szabad Fórumot alapító Ivan Simko és Mikulás Dzurinda között; Somkoék jelezték, hogy januárban a pártból is kilépnek.Simko ősszel még az SDKÚ alelnöke és a Dzurinda-kormány védelmi minisztere volt, de mivel egy fontos kérdésben nem a kormányfő elvárásai szerint szavazott, a párt vezetéséből és miniszteri a székből órákon belül távoznia kellett. A hétfőn bejelentett kilépést Simko azzal indokolta, hogy kettejük megbeszélésén Dzurinda továbbra sem volt hajlandó elismerni a hibáit és az SDKÚ-t továbbra is hatalmi eszközökkel akarja irányítani. Simko szerint ezzel a felelőtlen magatartással Dzurinda nemcsak a saját pártját, hanem az egész kormánykoalíció létét sodorja veszélybe. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hétköznapi autók, csúcstechnológiával – ma már ez az alap

Hétköznapi autók, csúcstechnológiával – ma már ez az alap

Különös fémoszlopot találtak a semmi közepén Amerikában, nem tudni, ki rakta oda

Különös fémoszlopot találtak a semmi közepén Amerikában, nem tudni, ki rakta oda

Az Index új vezetője szerint csak a vezérigazgatói poszton akartak változást

Az Index új vezetője szerint csak a vezérigazgatói poszton akartak változást