Tetszett a cikk?

Az orosz szavazók zömmel a Vlagyimir Putyin elnök holdudvarához tartozó pártokat támogatták a parlamenti választáson, ahol az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szerint nagyarányú "torzulások" történtek. A választások hivatalos végeredményét tíz nap múlva teszik közzé.

Mint Bruce George, az oroszországi választásokat megfigyelő EBESZ parlamenti közgyűlésének elnöke hétfői sajtókonferenciáján közölte, "az állami eszközökhöz, forrásokhoz, épületekhez való hozzáférés óriási előnye miatt a választási eredmények súlyosan torzultak". Az Egyesült Államok osztja az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek (EBESZ) az orosz törvényhozási választások lefolyásával kapcsolatos aggodalmait - jelentette ki hétfőn Washingtonban a Fehér Ház szóvivője. "Támogatjuk Oroszország politikai és gazdasági reformtörekvéseit, erőfeszítéseit azoknak a demokratikus intézményeknek a kiépítésére, amelyek fontosak a szabad és demokratikus államok számára, mint például a szabad sajtó, a politikai pártok és a törvények uralma." Scott McClellan szóvivő kifejezte reményét, hogy a duma folytatni fogja a reformok megvalósítását, s támogatni fogja a partnerséget az Egyesült Államok és Oroszország között.A 450 alsóházi mandátum felét pártlistákon, másik felét egyéni választókörzetekben lehetett elnyerni. A listás szavazatok csaknem 98 százalékának összeszámlálása után a Putyin nevével összeforrt Egységes Oroszország 37,1 százalékkal állt az élen. A kommunista párt alaposan visszaesett, és csak 12,7 százalékra számíthat. Az ultranacionalista Vlagyimir Zsirinovszkij vezette LDPR 11,6 százalékra tehet szert. Zsirinovszkij még vasárnap éjjel bejelentette, hogy csak az Egységes Oroszországgal tudja elképzelni az együttműködést a dumában. A két liberális párt, a Jabloko és a Jobboldali Erők Szövetsége nem érte el a dumába való listás bejutást garantáló ötszázalékos küszöböt.A Kreml a Szovjetunió 1991-es széthullása óta első ízben egyértelmű többségre támaszkodhat a parlamentben. Az Egységes Oroszország és az LDPR mellett Putyin harmadik pillérként építhet az alig néhány hónapja létrehozott baloldali-hazafias Haza tömbre, amely 8,8 százalékot (27 mandátum) szerezhet. A Putyint támogató tábor így rendelkezhet az alkotmánymódosításhoz szükséges kétharmados többséggel, és az elnök márciusi újraválasztása is biztosra vehető.A részvételi arány meghaladta az 50 százalékot, de elmaradt a négy évvel ezelőtti 62 százaléktól. A választási bizottságnak nincs tudomása olyan szabálysértésről, amely kétségbe vonhatja a szavazás eredményét. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hivatalos: Joe Biden nyert Pennsylvaniában is

Hivatalos: Joe Biden nyert Pennsylvaniában is

Elkészült a törvényjavaslat: adótartozást is behajthatna a börtönkártérítésekből az állam

Elkészült a törvényjavaslat: adótartozást is behajthatna a börtönkártérítésekből az állam

Elon Musk már a világ második leggazdagabbja, megelőzte Bill Gates-t

Elon Musk már a világ második leggazdagabbja, megelőzte Bill Gates-t