Tetszett a cikk?

A Pentagon könyvvizsgálói szerint a korábban a Dick Cheney alelnök által vezetett Halliburton olajipari cég leányvállalata 61 millió dollárral túlszámlázhatta az amerikai hadseregnek Irakba szállított üzemanyagot.

A The New York Times pénteki beszámolója szerint a Kellogg, Brown and Root (KBR) az amerikai katonák étkeztetéséért is vaskosan számolt volna: egy másik szerződéshez benyújtott árajánlata alapján 67 millió dollárral fizették volna túl szolgáltatásait, ha a könyvvizsgálók nem szűrik ki a különbséget. A vizsgálat még nem zárult le. A Halliburton mindenféle gyanúsítást visszautasított, hangsúlyozva, hogy csupán rutinvizsgálatról van szó.A Halliburton márciusban pályáztatás nélkül jutott az iraki kőolajipar felújításának megbízásához, és a munkálatokért eddig már 1,4 milliárd dollárt kapott. Pályázat nélkül kapta meg a térségben állomásozó amerikai katonák logisztikai ellátásának feladatát is. A Pentagon a lap értesülése szerint tárgyalásokat folytat a KBR-rel az üzemanyag árának tisztázásáról. Michael Thibault, a könyvvizsgálók egyik vezetője a lapnak elmondta, jelentéstervezetükben az javasolják a tárcának, hogy fizettesse vissza az indokolatlanul felszámolt összegeket.A The New York Times forrása a Pentagonnál azt mondta, hogy a cég feltehetően nem húzott hasznot a túlszámlázásból, hanem egy kuvaiti alvállalkozónak fizetett túl sokat a benzinszállításért. A benzinimport az iraki újjáépítés legköltségfalóbb szelete. Irak ugyan a világ harmadik legnagyobb kőolajkészletével rendelkezik, a kitermelést azonban a szabotázsakciók, áramkimaradások és az elavult infrastruktúra hátráltatja. Csaknem 500 millió dollárt költöttek eddig üzemanyag behozatalra.A cég körüli vizsgálat igen rossz időben jött az amerikai kormány számára, amely kizárta az iraki háborút ellenző országokat a 18,6 milliárd dolláros amerikai segélyből pénzelt újjáépítési megbízásokból. A sajtó megkülönböztetett figyelemben részesíti a houstoni céget, mivel alelnökké választása előtt Dick Cheney volt a vezérigazgatója. A demokrata elnökjelöltek sem hagyták szó nélkül a Halliburton szerződéseivel kapcsolatos vizsgálatot. Howard Dean szerint az elnök egész nemzetektől vonja meg a pályázás lehetőségét, hogy kampányának pénzelői továbbra is megpumpolhassák az amerikai adófizetőket. Wesley Clark tábornok szóvivője szerint George Bush az olajipari érdekek elnöke. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyar kéz rajzolta izgalmasabbá a Subaru újdonságát

Magyar kéz rajzolta izgalmasabbá a Subaru újdonságát

Szijjártó: Kikérjük magunknak, hogy Ukrajna kitiltotta a magyar miniszteri biztost

Szijjártó: Kikérjük magunknak, hogy Ukrajna kitiltotta a magyar miniszteri biztost

Timothy Garton Ash: Orbánnak csak a hatalom és a pénz a fontos

Timothy Garton Ash: Orbánnak csak a hatalom és a pénz a fontos