Tetszett a cikk?

Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnök annak idején óva intette Ratko Mladics egykori boszniai szerb katonai parancsnokot az 1995-ös szrebrenicai vérengzés elkövetésétől – állítja a nyugalmazott amerikai tábornok.

Wesley Clark, a NATO európai erőinek egykori főparancsnoka hétfőn és kedden zárt ajtók mögött tett vallomást a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló ENSZ-törvényszék előtt a háborús bűnökkel vádolt Milosevics perében. Clark, aki a balkáni háborúk idején összesen több mint száz órán át tárgyalt Miloseviccsel, elmondta: a boszniai háború lezárását célzó, 1995 augusztusában rendezett daytoni béketárgyalások idején a szerb vezető közölte vele, hogy óva intette Mladicsot a szrebrenicai vérengzéstől, de az nem hallgatott rá.Florence Hartmann, a hágai törvényszék szóvivője újságíróknak kijelentette: a két éve tartó Milosevics-perben Clark vallomása az eddigi legközvetlenebb bizonyíték arra, hogy Milosevics előzetesen tudott a II. világháború utáni legszörnyűbb európai vérengzésnek számító szrebrenicai mészárlásokról. Az összesen 66 vádpontban vád alá helyezett Milosevics a törvényszéki iratok szerint tagadta, hogy az említett beszélgetés megtörtént volna, illetve valaha is utasította volna Mladics tábornokot vagy olyan helyzetben lett volna, hogy utasítást adjon neki.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jó hír a magyar gazdaságnak: a vártnál kisebb pofont kapott a német gazdaság

Jó hír a magyar gazdaságnak: a vártnál kisebb pofont kapott a német gazdaság

"Ami volt, annak így vagy úgy nyoma marad" – 85 éves Törőcsik Mari

"Ami volt, annak így vagy úgy nyoma marad" – 85 éves Törőcsik Mari

Van, ahol egész nap megmaradhat a köd, máshol napos idő lesz

Van, ahol egész nap megmaradhat a köd, máshol napos idő lesz