Tetszett a cikk?

Idősebb George Bush egykori külügyminisztere, James Baker a szuverén hitelezők alkotta Párizsi Klubbal szemben fennálló iraki adósság csökkentése érdekében kezdett tárgyalásokba a hitelező országokkal.

A brit kormány hajlandó támogatni annak az adósságrésznek a "jelentős" csökkentését, amellyel Irak a szuverén hitelezők alkotta Párizsi Klubnak tartozik - mondta csütörtökön Tony Blair miniszterelnök szóvivője, miután a kormányfő tárgyalt James Baker amerikai elnöki különmegbízottal. Irak teljes adóssága becslések szerint 130-150 milliárd dollár; ebből 45 milliárd dollárnyi a Párizsi Klubot alkotó állami hitelezőkkel szemben áll fenn. A különmegbízott szerdán Rómában Silvio Berlusconi kormányfővel már egyeztetett Irak adósságállományának jövő évi csökkentéséről, csütörtökön pedig Moszkvába várják.Mindeközben Irakban folytatódnak az erőszakos cselekmények. Szerdán Bagdadban lesből lelőttek egy amerikai katonát, egy másikat pedig megsebesítettek. Agyonlőtték - feltehetően Szaddám Huszein volt iraki elnök hívei - egy jelentős síita politikai párt egyik képviselőjét; Muhannad al-Hakímot, az Iraki Iszlám Forradalom Legfelsőbb Tanácsának tagját szerdán gyilkolták meg. Feldühödött iraki síiták megverték, majd agyonlőtték Nedzsef környékén Ali Abdallah ad-Dalimit, a hatalmától megfosztott Baasz Párt bujkáló volt helyi vezetőjét, aki annak idején tevékenyen részt vett az iraki síiták 1991-es felkelése után végrehajtott megtorlásokban.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Project Syndicate: "Orbán Viktor miniszterelnök véleménycikke nem felel meg a sztenderdjeinknek"

Project Syndicate: "Orbán Viktor miniszterelnök véleménycikke nem felel meg a sztenderdjeinknek"

Toplista: ezek most Európa legkelendőbb új autói

Toplista: ezek most Európa legkelendőbb új autói

Tényleg veszélyes készpénzt használni járvány idején? Itt a legújabb válasz

Tényleg veszélyes készpénzt használni járvány idején? Itt a legújabb válasz