Tetszett a cikk?

Túszul ajánlja fel magát két palesztin minisztériumi tisztviselő az Iraki Iszlám Hadsereg terrorszervezet fogságában lévő két francia újságíró helyett - jelentették be ők maguk csütörtökön a ciszjordániai Betlehemben tartott sajtóértekezletükön. A túszok egyébként épségben vannak.

A 38 éves Dija Melhem és a 33 éves Nabíl Daravi – mindkettő a palesztin idegenforgalmi minisztérium tisztviselője - közölte, hogy pénteken indulnak Irakba. Hálából ajánlották fel magukat azért, mert Franciaország a palesztinokkal szemben "baráti" politikát folytat - tették hozzá."Ötmillió muzulmán él Franciaországban teljes szabadságban. Franciaország minden területen támogat bennünket, ezért mellé kell állnunk ebben a válságban. A francia kormány és nép a palesztin nép barátja, s nem szabad elfelejteni, hogy Franciaország nem volt hajlandó részt venni az Irak elleni háborúban" - jelentette ki Melhem, aki hat évig élt az európai országban, és ott bölcsészdiplomát szerzett.A sajtótájékoztatót abban sátorban tartották, amelyet az éhségsztrájkot folytató palesztin foglyokat támogató mozgalom állított fel. (A foglyok az éhségsztrájkot csütörtökön befejezték.) A két palesztin - tervük szerint - amint megérkezik Bagdadba, kapcsolatba lép az iraki szunniták legmagasabb rangú képviseletével, a muzulmán jogtudósokból álló ulématanáccsal és az iraki politikai pártokkal, amelyek megpróbálják közvetíteni felajánlásukat a túszejtőknek.Az Irakban elrabolt két francia túsz él és jó egészségben van, fogvatartóik jól bánnak velük - közölte csütörtökön Franciaország bagdadi nagykövete. Bernard Bajolet hozzátette, hogy a túszokról szerzettértesülése egészen friss, aznap szerezte. Christian Chesnot és Georges Malbrunot augusztus 20-án került túszejtők karmai közé. Az Iraki Iszlám Hadsereg nevű radikális szervezet jelentkezett elrablójukként.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!