Tetszett a cikk?

Azonosították a beszlani túszdráma valamennyi kórházban ápolt sebesültjét hétfő reggelre - közölte az észak-oszétiai egészségügyi minisztérium. Jelenleg 377 áldozatot ápolnak kórházban, közöttük 194 gyermeket. Hétfő reggel 54 sebesült állapota volt válságos.

Harminc túszejtőt megöltek a biztonsági erők. Szemtanúk 32 túszejtőről beszéltek. A halálra szánt kommandó három tagját, köztük egy nőt élve fogtak el – mondta Szergej Frigyinszkij főügyész-helyettes. A Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) még pénteken közölte, hogy a kommandóban tíz arab terrorista volt és egy fekete. Az ITAR-TASZSZ viszont szombaton FSZB-forrásból úgy értesült, hogy a túszejtő akciót talán a vahhábita Abu Omar asz-Szejf pénzelte, aki állítólag az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatot képviseli Csecsenföldön.Aszlan Maszhadov csecsen szeparatista vezető viszont cáfolta, hogy külső erők állnának a Csecsenföld körüli terrorcselekmények mögött. A csecsen vezér szerint az elkövetőket személyes bosszú vezérli az orosz katonák által büntetlenül megölt rokonaikért.Az orosz hatóságok kezdettől fogva azt mondták, hogy a kommandóban csecsenek, ingusok és oroszorországi nemzetiségek képviselői is voltak, ami a csecsen konfliktus észak-kaukázusi terjedését mutatja. A vahhábitizmus befolyásának és az arab "zsoldosok" súlyának megnövekedése viszont túlmutat a csecsen szeparatizmuson, iszlám állam lérehozásának szándékáta utal a Kaukázus északi részén.Bild am Sonntag című német hetilap biztonsági szakértőktől arról értesült, hogy az orosz részről a beszlani túszejtők tagjai között emlegetett tíz "arab terrorista" az első vizsgálatok szerint Jordániából, vagy Szíriából való. Rolf Tophoven német terrorista-szakértő a német lapnak úgy nyilatkozott, hogy a radikális Demokratikus Front Palesztina Felszabadításáért szervezet foglalt már el iskolát, mégpedig 1974-ben Izraelben. Akkor 26 izraeli halt meg és az összes túszejtő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!