Tetszett a cikk?

"Ötvennégy órai hazudozás a gyermekek halálával végződött" - írta a Russzkij Kurjer, nem zárva ki, hogy az iskola ostromát nem a terroristák provokálták ki, hanem a belügyi erők. A nemzeti gyásznapokat követően terrorizmus elleni nagygyűlésekre készül Szentpétervár és Moszkva.

A Moszkovszkij Komszomolec szemére vetette hatóságoknak, hogy a "hazugságok szakadatlan folyamával" traktálták az oroszokat az utóbbi két hét, közel félezer halálos áldozattal járó terrorakcióiról. A Kommerszant szerint a hatóságok azért emlegetik az iskolafoglaló kommandó többnemzeti jellegét és esetleges al-Kaida kötődését, hogy úgy állítsák be, mintha a gyerekek nem a Csecsenföldön tíz éve folytatott háború miatt haltak volna meg, hanem a nemzetközi terrorizmus Oroszország elleni támadása miatt. A Nyezaviszimaja Gazeta szerint "a hatóságok még annak sem látták szükségét, hogy a túszok rokonainak beszámoljanak a történtekről."Vlagyimir Rizskov független képviselő a Szövetségi Biztonsági Szolgálat vezetője és a belügyminiszter mellett Vlagyimir Putyin elnök politikai felelősségét is felvetette. Az elnök "óriási, személyes hatalmat kapott: a parlament, a pártok, a tömegtájékoztató eszközök másod-, harmad-, negyedrangú szerepre kényszerültek, függetlenségüket gyakorlatilag felszámolták. Arra kapott megbízást, hogy teremtsen rendet az országban és szavatolja az emberek biztonságát. Ma látjuk, hogy ezt a szerződést megszegték" - írta a liberális Rizskov.Miközben az orosz lapok felvetik a hatalom felelősségét, civil kezdeményezések alapján gyűlésekre készülnek Szentpéterváron, majd kedden Moszkvában is a terrorizmus ellen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!